1. LEXUS'U KEŞFET
  2. Lexus otomobilleri hakkinda hersey
  3. Aracinizi yaza nasil hazirlamalisiniz
Ne aramıştınız?
LEXUS'U KEŞFEDİN

ARACINIZI YAZA NASIL HAZIRLAMALISINIZ?

Yaz mevsiminin gelmesi, gezgin ruhlu bireyleri uzun seyahatler planlamaya teşvik ediyor. Özellikle batı ve güneydeki plajlar ile Karadeniz’in yaylaları, yılın bu döneminde ziyaretçilerine paha biçilemez fırsatlar sunuyor. Tabii bu fırsatları değerlendirmek adına seyahate çıkmadan önce yaz bakımı ile değişen yol ve hava şartlarına karşı aracınızı hazırlamanız gerekiyor. Böylece kısa süren yolculuklarda bile maksimum güvenliğin ve konforun keyfini sürebilirsiniz.

Araç Yaz Bakımı Neden Önemlidir?

Sert koşulların yaşandığı kış ve hava şartları açısından çalkantılı geçen ilkbahar aylarının ardından gelen yaz, özellikle yol şartlarında öngörülemeyecek değişikliklere neden oluyor. Üstelik iyiden iyiye ısınan hava, en kısa yolculukta bile araç içi konforunu olumsuz etkileyebiliyor. Bu iki nedenden dolayı araç yaz bakımı yaptırmak adeta bir zorunluluk haline geliyor.

Yaz bakımı, sadece araçtan daha iyi performans alınmasını ya da konfor seviyesinin artmasını sağlamıyor. Bu süreç, aynı zamanda değişen hava koşullarının yolcular ve sürücü üzerinde meydana getirebileceği sağlığa zararlı durumların da önüne geçiyor. Dolayısıyla bakım prosedürlerinin, mutlaka işinin ehli personel tarafından ve mümkünse bir yetkili serviste periyodik bakım çizelgesine bağlı kalınarak uygulanması gerekiyor.

 

Araç Yaz Bakımı Neleri Kapsıyor?

Araç yaz bakımı, temelde motordaki bazı önemli parçaların işlevselliğinin iyileştirilmesine yönelik bir dizi işlemden oluşuyor. Süreç içerisinde ayrıca sürücünün otomobil üzerindeki hâkimiyetini artıracak bazı ayarlamalar da yapılıyor. Aracın sağlıklı bir biçimde çalışmasına yönelik işlemlerin başında motor yağı kontrolü geliyor. Hatta yağ seviyesi kontrol edilmeden önce bakım çizelgesi aracılığıyla değişim tarihinin gelip gelmediği kontrol ediliyor. Yağ kontrolü ve değişimini, akü bakımı takip ediyor. Akünün kutuplarında ve kablo başlarında oluşan birikintiler temizlendikten sonra sıvı kontrolüne geçiliyor. Sürücünün araçtan maksimum performans elde edebilmesi için ise filtre değişimleri yapılıyor. Motor aksamı üzerindeki işlemlerin ardından fren sistemine odaklanılıyor. Yol tutuşu artırmak için gerekliyse rot ve balans ayarları da gerçekleştiriliyor. Yaz bakımı, tüm bu işlemlere ek olarak silecek, klima bakımı ile radyatör suyu ve lastik değişimini kapsıyor. Dilerseniz koltuk soğutma sistemi gibi aracınıza özgü fonksiyonların durumunun kontrol edilmesini de sağlayabilirsiniz.

 

Klima Bakımı Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yaz bakımı esnasında çoğu zaman motor parçaları ve fren sistemi üzerinde daha fazla zaman harcanıyor. Ancak klima bakımının da asla es geçilmemesi gerekiyor. Çünkü klima, öncelikle sıcak yaz günlerinde araç içerisindeki yolcuların ferahlamalarına imkân tanıyor. Bu sayede de sıcak çarpması gibi riskler kayda değer oranda azalıyor. Üstelik klima ideal şartlarda çalıştığında, sizinle yolculuk yapan aile üyelerinizin ve dostlarınızın dış ortamdaki zararlı partiküllerden etkilenme ihtimali ortadan kalkıyor.

Cam açarak serinlemeye kıyasla aracın yakıt tüketimi üzerinde pozitif etkiye sahip klimanın bakımı yapılırken önceliğin polen filtresine verilmesi gerekiyor. Zira bu filtre, hava kirliliğinin arttığı kış aylarında kolayca tıkanabiliyor. Bakım sırasında ayrıca yetkili personelden kompresör ile klima gazı ve suyu ölçümlerinin yapılmasını talep edebilirsiniz.

 

Yaz Aylarında Araç Lastik Havası Nasıl Olmalı?

Değişen hava koşulları, tıpkı klima gibi lastikler üzerinde de çeşitli ayarlamalar yapılmasını zorunlu kılıyor. Haliyle araçta kullanılmakta olan lastik setinin ne kadar aşındığının kontrolüne bakım sırasında öncelik veriliyor. Bu aşamada, mevsimsel koşullara daha iyi adapte olabilen lastik çeşitlerinin tercih edilmesi, yol tutuşun artmasında anahtar rol oynuyor.

Bakım sırasında lastiklerle ilgili dikkat edilen konulardan bir diğeri ise basınç değerleri oluyor. Boyuta bağlı olarak ön ve arka lastikler için ideal basınç değerleri tercih ediliyor. Basınç ayarında ayrıca yük oranının da göz önünde bulundurulması gerekiyor. Böylece araç yaz lastikleri üzerinde ilerlerken yol tutuşu ve fren mesafesi ideal seviyeye gelmiş oluyor. Yaz bakımı yapılırken aracınızdaki lastiklerin dört mevsim olanlarla değiştirilmesini de sağlayabilirsiniz.

Yılın en sıcak mevsiminde kullanılabilen lastik türlerinden hangisini seçmeniz gerektiği konusunda zihninizde oluşan soru işaretlerini gidermek için “4 Mevsim Lastik Nedir? Yaz Lastiği ile Farkları Nelerdir” başlıklı içeriği okuyabilirsiniz. Konforunuzu artırmanızı sağlayacak detaylardan biri olan koltuk soğutma sisteminin detaylarını merak ediyorsanız, “Araçlarda Koltuk Soğutma Nasıl Çalışır?” başlığı altındaki bilgilere göz atabilirsiniz.