1. LEXUS'U KEŞFET
  2. Lexus hikayeleri
  3. Lexus tasarim odulleri ile genc yetenekler dunya sahnesine cikiyor
Ne aramıştınız?
LEXUS HİKAYELERİ

GENÇ YETENEKLER DÜNYA SAHNESİNE ÇIKIYOR

Lexus, kurulduğu günden bu yana kendisini farklı konumlandırmak isteyen bir marka oldu. İşte bu sebeple Lexus markasının uçan kaykay üretmesi ya da bir filmde uzay aracı tasarlaması onun farkını ortaya koyuyor.

2013 yılında başlayan Lexus Tasarım Ödülleri markanın yaşam tarzı felsefesiyle özdeşleşerek ortaya çıktı. Çok yetenekli bir tasarımcı olduğunuzu mu düşünüyorsunuz? Lexus Tasarım Ödülleri, otomobil tasarlamanın çok üstünde, tamamen insan hayatını kolaylaştıracak tasarımlara odaklanıyor. Herkesin şartlara uygun şekilde katılabileceği bu yarışma, geleceğin tasarımcılarını desteklemek adına başladı ve büyüyerek ve tasarımla daha iyi yarınların mümkün olabileceği felsefesiyle devam ediyor. Her yıl, tüm dünyadan katılımcı sayısı da artmayı sürdürüyor. Örneğin geçtiğimiz yıl 65 ülkeden 1.548 kişi tasarım başvurusu gerçekleştirmişti.

Lexus Tasarım Ödülleri markanın tasarım mükemmeliyetçiliği ve yenilikçiliğinin bir yansıması olarak tüm dünyadan tasarımcılara açık olarak düzenleniyor. Böylece yarışmacılar, vizyonlarını ve yeteneklerini yüksek profilli bir alanda sergileme şansı elde ediyorlar. Geleneksel otomobil tasarım yarışmalarını aşarak, hayatı kolaylaştıracak ve insanların yaşamına güzellik katacak tüm fikirler, Lexus Tasarım Ödülleri’nde karşılık buluyor.

Başvurular; her yıl farklı bir tema çerçevesinde alınıyor ve profesyonel tasarımcılar, akademisyenler ve eleştirmenler tarafından değerlendiriliyor. 20 katılımcının katılma hakkı kazandığı finallerde; dört tasarımcıya, dünyaca ünlü tasarımcıların rehberliği ve prototip geliştirme desteği sunuluyor. Her yıl dünyanın önde gelen tasarımcılarının bir vitrini olarak gösterilen Milano Tasarım Haftası’nda finalistlerin yaptıkları prototipler sergileniyor.

 

2019 Yılında 6 finalistten biri Türk’tü!

Lexus Tasarım Ödülleri’ne tüm dünyadan katılım olduğunu ifade etmiştik. Lexus’un 2019 Tasarım Ödülleri organizasyonda 1.548 tasarımcının katıldığı yarışmada, büyük jüri yine 6 finalist belirlemişti ve bunlardan biri de, “Arenofil” isimli çalışmasıyla Razzan Hasoğlu olmuştu. Bu proje ile çöl kumundan farklı ürünler üretmeyi amaçlayan Rezzan Hasoğlu, doğada bolca bulunan bu malzemeyi verimli bir şekilde kullanmayı başarmıştı.

 

Size ilham verecek ilk kazanan ile tanışın

Hideki Yoshimoto tarafından kurulan mühendislik stüdyosu Tangent, ilk büyük sergisini 2019 Londra Tasarım Festivali’nde gerçekleştirdi. 2013 yılında ilk Lexus Tasarım Ödülleri’nin sahibi olan Yoshimoto, bu başarısının ardından dünyaya açıldı. Londra’daki sergisinde ise yenilikçi mühendislik ve tasarım fikirlerini ortaya koydu. Lexus Tasarım Ödülleri’yle öne çıkan isimler, Londra Tasarım Festivali ve Londra Tasarım Haftası (London Design Week) gibi birçok önemli organizasyon tarafından da yakından takip ediliyor. Yoshimoto da bu isimlerden biri olarak öne çıkıyor. Lexus da, bu sergi öncesinde Yoshimoto’yla konuşarak kısa bir röportaj gerçekleştirdi. Hadi röportaja göz atalım.

 

Seni Lexus Tasarım Ödülleri’ne çeken neydi?

2012 yılında Lexus Tasarım Ödülleri’ni, Kraliyet Sanat Koleji’ndeki arkadaşlarımdan duymuştum. İlk yıl için belirlenen tema, “hareket”ti. Tesadüf eseri, benim doktoram da nabız ve ritim üzerineydi. Tasarımın bir unsuru olarak tekrar eden hareketlerin önemini anlamıştım.

Buraya girmeden önce Yoshinaka Ono isimli birisiyle işbirliği yaptım. İlk fikir okulda yaptığım organik hareketlere dayanan bir şeyler yapmaktı. Buradan esinlendim. Mekanizmamızı göstermek için tarlalarda sallanan pirinç başaklarını taklit etme fikrini ortaya koyduk.

Bu fikri geliştirdik, ödüllere başvurumuzu gerçekleştirdik, video çektik ve ilk tasarımları yaptık. Biten prototip ise tamamen farklı görünüyordu.

 

Önde gelen isimlerle yapılan mentörlük seansları nasıldı?

Mentörlük seanslarında ödüllü mentör Sam Hecht ile birlikteydik. Bize birçok fikir önerdi ve aslında hiçbirini kabul etmedik. Yine de orada elde ettiklerimiz bizi cesaretlendirdi ve bunu tasarım sürecine aktardık. Farklı materyalleri denemek için çok zaman harcadık ve Inaho isimli çalışmayı geliştirdik.

Tasarımın başı olarak Sam Hecht, Yoshinaka ve ben tasarım konusunda anlaşamıyorduk. Bu yüzden son güne birkaç gün kala altı farklı prototip yaptığımızı hatırlıyorum. Sam olanları görmeye geldi ve benim tasarımımın doğru olduğuna onu inandırmam gerekiyordu. Sonunda kabul etti.

 

Lexus Tasarım Ödülleri’ni kazanmak kariyerine nasıl katkı sağladı?

O zaman öğrenciydim ve büyük projelerde çalışma deneyimim ve yüksek standartlarda fikirlerimi sergileme deneyimim yoktu. Milano Tasarım Haftası’nda Lexus Tasarım Ödülü gibi büyük bir kazanmak kendimi göstermemi sağladı. Altı yıl sonra kendimi büyük projelerin içinde buldum ve Hermès gibi büyük markalarla işbirlikleri yapıyorum. Bu da Lexus Tasarım Ödülleri’nin ne kadar değerli olduğunu gösteriyor.