SAFFET EMRE TONGUÇ

Bodrum'un En Popüler Mekanları

Tarihin akışı içinde Halikarnassos, Petrius ve son olarak Bodrum adını alan bu küçük balıkçı ve süngerci kasabası, Heredot’un, Kaptan-ı Derya Turgut Reis’in yeri olmuş. Kıraç tepelerini yeşil renkle buluşturan, mavi yolculukla onu dünyaya tanıtan şairi kendi adıyla özdeşleştirmiş. Halikarnas Balıkçısı’nı Neyzen Tevfik ve Zeki Müren gibi başka sanatçılar takip etmiş yıllar içinde.

Türkbükü ve Cennet Koyu

Martinez, Bella Sombra’nın barını almış. Her perşembe ve cuma günleri DJ Tankut Karakurt sahneye çıkıyor (0252 377 61 00). Ali Sayar’a ait Türkbükü 5 Oda’nın içinde Carbon var. Kuum Otel’in içinde yer alan People ise ünlü sanatçıları ağırlıyor. Kuum Beach, (0252 311 00 60) uzun yıllardır hizmet veriyor ve sakin bir atmosfere sahip. 
 
Türkbükü’nün vazgeçilmez balık restoranı Garo’s. (0252 377 61 71) Hala işletmesi devam ediyor. Miam, (0252 377 56 12) yaz kış açık ve DJ performansı ile yemek sonrası geceye devam ediyor. Atılay Balık, (0252 377 50 95) özellikle tarama ve levrek lokumu konusunda çok başarılı. Mavi Suit Türkbükü, gizli ve büyüleyici bir atmosfere sahip. Önünde Arnavutköy Balıkçısı var (0252 377 62 60). Galen Türkbükü (0252 377 58 68) denize sıfır konumda modern tasarımlı 10 odalı butik bir otel. Kahvaltı servisinde tamamen doğal Bodrum mandalinası reçeli gibi yerel lezzetlerle pişi gibi geleneksel tatları bir arada sunuyorlar. Ayrıca iskelede bulunan restoranı da menüsü ile iddialı.

Bodrum’un doğa harikası Cennet Koyu, Mandarin Oriental Bodrum’da bu yaz farklı, bohem lüks konseptiyle Kai Beach (0252 311 18 88) açıldı. Sektörün profesyonel isimlerinden Ayşem Saraçoğlu da RMA Group’un Operasyon ve Yiyecek & İçecek Direktörü olarak işin başında. Tecrübeli bir ekip Akdeniz mutfağını içeren restoran, bar ve sakin plaj ile hizmet veriyor.

Bodrum’un kuzeyinde bulunan Six Senses Kaplankaya bir cennet. Otelde çağdaş mimari, yerel tasarım objeler ve yüksek teknolojinin uyumlu birlikteliği insanı büyülüyor. Six Senses Kaplankaya'da spa, sağlık ve spor bölümlerinin kapladığı alan 10 bin metrekare. Bu yönüyle Avrupa'nın en büyük spa merkezlerinden biri. Hindistan, Tayland ve İngiltere gibi dünyanın farklı yerlerinden gelen terapistlerin uyguladığı, sayılı yerde bulunan bütünsel terapiler Six Senses Kaplankaya’da yer alıyor. Birbirinden güzel 3 farklı plajı, kendi organik bahçesinden ve çevredeki yerel üreticilerden gelen malzemelerle hazırlanan yemekleri, tüm duyulara hitap eden bütünsel wellness yaklaşımıyla Six Senses Kaplankaya Türkiye turizmi açısından yeni bir çekim noktası.

İtalya’daki Capri Palace Hotel & Spa’da hizmet veren Michelin yıldızlı restoran Il Riccio Bodrum’daki yerinde gündüz plaj olarak da hizmet veriyor ve denizi mükemmel. (0252 311 70 00). 
No. 81 Türkbükü

Bodrum’da en sevdiğim otellerden biri No. 81 Türkbükü (0252 377 61 05). Tesisin efsane bir restoranı ve plajı var. Otelin sahiplerinin Gümüşlük’te harika bir çiftlikleri bulunuyor. Hani yazın dünyaca ünlü isimlerin gözlerden ırak olmak için tercih ettiği ama kapısında onlarca paparazzinin nöbet tuttuğu! Araziye adım atar atmaz kendinizi Bodrum’dan çok Fransa’nın güneyinde bir köyde hissediyorsunuz. Yemyeşil, vaha gibi bir yer. Karakaya Ailesi, 50 dönüm içine sıradan bir ev yerine değirmen şeklinde bir ev yapmışlar. 2011 yılında inşa edilen Değirmen 81’de meyve ağaçları, sebze bahçeleri, su kemerleri, 1 gölet ve 1 havuz yer alıyor. Değirmen 81 özel davet ve düğünler için kullanıma açık, yoğun talepten dolayı misafirlerine önceden irtibata geçmelerini öneriyorlar.

Bu yıl 4-8 Ağustos 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilecek 14. Bodrum Müzik Festivali; geçmiş yıllardan kazandığı deneyimi, her yıl daha güçlü bir biçimde müzikseverlere sunuyor. Festivalin bu yılki ilkleri arasında, Fazıl Say’ın ‘Güz Şarkıları’ albümünün seslendirileceği ve tamamıyla Philip Glass’a adanmış bir programla yeni neslin yıldız piyanisti Víkingur Ólafsson’ın konuk edileceği 'Gece Konserleri' dikkat çekiyor. Ben de 6 ve 7 Ağustos akşamları festival bünyesinde dünyanın yedi harikasından biri olan Bodrum Mozole’sini anlatacağım. Turlarımız Mozole’nin bahçesindeki muhteşem konserlerle taçlanacak.

Ortakent, Bitez ve Gümbet

Körfez Restaurant’ın (0252 313 82 48) deniz kenarında muhteşem bir ambiyansı var. Sunduğu servis ve lezzetlerle birlikte bütçesi gayet normal. Günde 40 tane taze meze yapan Bodrum Mezecisi (0252 363 95 00) artan mezeleri ihtiyacı olanlara veriyor. Bodrum’un vazgeçilmez beach’i Sarnıç. Yıllardır çok geniş bir müdavimi var (0530 034 34 34). Yaprak sarması ile hâlâ meşhur ve gündüzleri farklı DJ performansları var. Çorbaları ile meşhur Eskiköy, gece sonrası acıktıysanız gidebileceğiniz en harika yer.

Kenan Doğulu Caresse'de

Caresse Bodrum lagun üzerinde, eşsiz canlı müzik ve DJ performansı eşliğinde, özel lezzetleri misafirleri ile paylaşıyor. Ege mutfağından, Hawaii tatlarına, çilek haftasından deniz ürünlerine özel büfeleriyle , 'Dine with Vibe' konsepti ile Bodrum’u yaz aylarında unutulmaz bir hale getiriyor.

Bu özel konsepti ayrıca bir Caresse Bodrum klasiği olan Kenan Doğulu konseri ile süslüyor. Doğulu, 11 Ağustos Cumartesi günü barbekü partisinden sonra deniz üzerine kurulmuş özel bir sahnede yeni albümü ile ilk kez sevenleriyle buluşuyor.

Vakko’nun lifestyle markaları Vakkorama ve Vakkomare'ye de ev sahipliği yapan resort , plaj konseptiyle Power FM DJ performansları gerçekleştiriyor. Ege’nin enerjisi ve şık bir yaşam tarzı sizlerle Caresse Bodrum’da buluşuyor. 

Yalıkavak

Yalıkavak halkının ilk yerleşim yeri olan Sandıma Köyü yolu üzerinde, eski bir köy evi bahçesinde, mandalina ve portakal ağaçları arasında doğayla iç içe bir mekan Asmalı Çardak (0533 568 63 33). Ev yapımı reçeller, tereyağı, çökelek peyniri, yöresel siyah yağlı zeytin, yeşil kırma zeytin, köy yumurtası, kendi bahçemizde yetiştirilen domates salatalık ve biber, sac üzerinde yapılan köy ekmeği ve yöresel sac ve su böreği ile muhteşem bir kahvaltı sunuyor. Serpme köy kahvaltısı veriyor.

The Bodrum Edıtıon

The Miami Beach Edition ve The New York Edition ile tanıdığımız Edition, en yeni üyesini haziran ayında Bodrum’da açtı. Schrager & Marriott International işbirliği ile The Bodrum Edition; Yalıkavak’ın doğa harikası Tilkicik Koyu’nda yepyeni bir konsept sunuyor. 22 bin metrekarelik oldukça geniş bir alana konumlanan The Bodrum Edition; beyaz kumsalı, 102 odası, özel havuzlu ve teraslı bungalovları, özel villası, dünyaca ünlü Perulu şefi, mutfaktaki yenilik ve yaratıcılığı yansıtan restoranları, barları, lounge’ları ve spa’sı ile Bodrum’a farklı bir noktadan bakıyor.

Merkez

Müzik ve eğlencenin ismi Soprano’s, iyi müzik, iyi içki ve iyi servisi tek bir yerde bir araya getiriyor. Çarşamba, perşembe ve cuma günleri saat 23.45’te başlayan canlı müzik performansları ile Bodrum’da yeni bir felsefe yaratıyor (0533 400 75 64). 
Menüsünde ağırlıklı olarak balık olan bir mekan Memedof Restaurant (0252 313 42 50). Günbatımı içkinizi Bodrum’un simgesi olan Kale’ye karşı kadeh kaldırarak The Marmara Hotel’in (0252 999 10 10) barında yudumlayabilirsiniz. 
Musto Restaurant ise hem ambiyansı hem de menüsü ile dört dörtlük bir mekan (0252 313 33 94). Bodrum’un en önemli balık restoranı bana göre Gemibaşı Restaurant (0252 316 12 20) deniz ürünleri özellikle de ‘böcek’ denilen karavida konusunda çok iddialı mutlaka tatmalısınız.

Gangava Restaurant’ın (0531 215 36 96) ciddi müdavimi var ve üçüncü senesinde artık kabul gördü ve tanındı. Pahalı bir restoran olmasına rağmen Orfoz’un yemekleri çok lezzetli (0252 316 42 85). Eğer şimdiye dek uğramadıysanız mutlaka gitmenizi öneririm. Teras Restaurant, (0252 388 64 17) Yacht Club’ın terasında yer alıyor. Çok başarılılar. Bodrum’da iyi pizza nerede yenir diye sorarsanız da Arka Pizza’ya uğrayın derim. Deniz kenarında ve et tercihi olanlar için ideal bir mekan Kebap Guru (0530 954 27 27) Bodrum’un yeni limanında deniz kenarında İtalyan konseptte dekoru var.

Bodrum Marina Yacht Club’ın içinde yer alan Bistro Marina, (0532 506 98 43) küçük, şirin romantik bir yer. Sahibinin adı Neyzar Özbek. Mekan Neyzar’ın yeri diye de dillerde dolanıyor. İki Sandal Meyhane, (0252 367 14 44) çok çok iyi. İşletmesi ve menü konsepti İstanbul’un kült İnciraltı Meyhanesi tarafından üstlenilmiş. Turşusu ve dövme hıyar salatası, topik ve dalak dolması, Safarad mutfağından beyin tava, muhammara, çiroz salatası, lakerda, sütlü incir tatlısı, limon peltesi gibi lezzetler tadılabilir. Marina Vista Otel’in ise odalarının içini yeniledi, mutlaka görün derim (0252 313 03 56).

Saffet Emre Tonguç

Saffet Emre Tonguç, tarihçi, seyahat yazarı ve profesyonel rehber. Boğaziçi Üniversitesi’nin Turizm ve Otel Yöneticiliği, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler ile Osmanlı Sosyal Tarihi yüksek lisans bölümlerinden mezun oldu. Viyana Ekonomi Üniversitesi’nde işletme üzerine doktora çalışması yaptı.