1. LEXUS'U KEŞFET
  2. Lexus otomobilleri hakkinda hersey
  3. Lastik nasil saklanmali
Ne aramıştınız?
LEXUS'U KEŞFEDİN

LASTİK NASIL SAKLANMALI

Otomobilin zeminle olan temasını sağladıkları için çok önemli bir görev üstlenen lastikler, düzenli olarak kontrolü sağlanması ve sağlıklı koşullar altında muhafaza edilmesi gereken donanımların başında gelir.

Mevsim koşullarına göre sınıflanarak farklılık gösteren lastikler, senede minimum iki kere değiştirildiği için uygun lastik saklama koşulları altında saklanmalıdır. Lastikler, belirli bir ücret karşılığında bu hizmeti sunan kurumlar tarafından muhafaza edildiği gibi sürücüler tarafından da saklanabilir. Yani lastiklerinizi dilerseniz kendiniz dilerseniz de lastiğinizi aldığınız yerden yardım alarak saklayabilirsiniz. Peki, lastik nasıl ve hangi koşullarda saklanmalıdır?

 

Lastiklerinizi Kendi Deponuzda Saklarken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Lastikleri, kendi uygun alanlarında saklamak isteyen kişilerin mutlaka dikkat etmesi gereken çeşitli noktalar bulunur. Öncelikle, lastiklerin sökülmesi esnasında hangi lastiğin nerede olduğunu kaydetmeniz faydalı olabilir. Böylece, aşınma durumlarına göre ön tekerleri arkada, arkadakileri ise önde kullanarak dengeleme yapma şansına sahip olabilirsiniz. Ayrıca lastik değişimi yaparken de herhangi bir yanlış yapma ihtimalini de ortadan kaldırmış olursunuz.

Sürüş esnasında aracınızın yol üzerindeki tek temas noktası olan lastikler; toz, çamur, tuz, taş, zift ve benzer kimyasallara sürekli maruz kalır. Bu yüzden, lastiklerinizi saklamadan önce iyice temizlemeniz gerekir. Temizleme işlemini aşırı basınçlı olmayan suyla birlikte sabun veya benzeri temizleyicilerle gerçekleştirebilir ve iyice durulayarak kurumaya bırakabilirsiniz. Böylece onları bir sonraki kullanım için hazırlamış olursunuz.

 

Lastiklerin Depolanacağı Yeri Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Lastiklerinizi temizledikten sonra depolayacağınız yerin koşulları da önemli noktalardan biri. Lastik depolama işlemi yapacağınız alanının; ışıksız, serin, kuru ve aynı zamanda iyi şekilde havalandırılan bir yer olması gerekir. Çünkü, yapıları gereği kauçuk malzemeden üretilen lastikler uzun süre güneşe, aşırı sıcak ve soğuğa maruz kaldıklarında sertleşip çatlayabilir. Öte yandan, lastikler saklanmaya hazırlanırken lastik saklama kılıfı ya da lastik saklama poşeti aracılığıyla daha güvenli bir şekilde depolayabilirsiniz.

 

Jantlı Lastiği Saklarken Yapılacak İşlemler

Tüm bu koşullar sağlandıktan sonra lastiğin nasıl saklanacağına göre uygun şekilde sıralanması ve sabitlenmesi gerekir. Lastikler, jantlı veya jantsız olarak iki şekilde depolanır. Her iki depolama şeklinin de dikkat edilmesi gereken farklı özellikleri bulunur. Buna göre, lastiklerini jantlı olarak depolamanız halinde kesinlikle yan yana ve dik bir şekilde koymamanızı gerekir. Çünkü jantlı lastiği bu şekilde saklamak, jantın yükünün lastiğin sadece belirli bir noktasına baskı yaparak zamanla deforme olmasına ve lastiğin balans ayarının kalıcı olarak bozulmasına neden olabilir. Jantlı şekilde saklanacak lastikleri yatay bir şekilde üst üste depolayabilirsiniz. Bununla beraber, imkânınız varsa jant göbeğinden lastiği asmanız da gayet doğru bir saklama yöntemi olacaktır. Ayrıca, yine jantlı olarak saklanacak lastiklerin basınçlarını 10 PSI’ya kadar indirip saklayabilirsiniz.

Lastiğin jantsız bir şekilde saklanması halinde ise yatay veya dikey olarak muhafaza edebilirsiniz. Dikey konumda saklanan jantsız lastik, yük taşımayacağı için zamanla deforme olmayacaktır. Bu noktada lastik saklama kılıfları veya lastik saklama poşetlerini kullanarak yine sağlıklı bir saklama işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Öte yandan hem jantlı hem de jantsız lastiklerinizi, lastik aralarına ve zemine tahta, köpük ve benzeri malzemeler koyarak saklamanız gayet faydalı olacaktır.

Lastik saklama işlemleri, uygun koşullarda ve belirtilen noktalara dikkat edildiği takdirde oldukça kolay bir işlemdir. Uygun alanı ve koşulları sağlayamadığınız takdirde, lastik saklama hizmetini veren profesyonel noktalardan yardım alabilirsiniz. Doğru şekilde saklanan lastikler, başta can güvenliği olmak üzere, yakıt tüketimi ve sürüş konforuna doğrudan pozitif katkılar sağlar. Bununla birlikte, doğru lastik saklama işlemlerini gerçekleştirmek lastik ömürlerinin uzatılmasına da ciddi katkıda bulunur.