1. LEXUS'U KEŞFET
  2. Lexus otomobilleri hakkinda hersey
  3. Otomatik vites harfleri ve anlamlari
Ne aramıştınız?
LEXUS'U KEŞFEDİN

OTOMATİK VİTES HARFLERİ VE ANLAMLARI

Araba kullanmayı yeni öğrenenlerin genellikle anlamakta zorlandığı konu, vites kullanımıdır. Hatta ilk zamanlarda vites değiştirirken yaşanan heyecan yüzünden sürücülerin dikkati kolayca dağılabilir. Ancak otomatik vitesin hayatımıza girmesiyle bu sorun ortadan kalkmış ve araç kullanmak bir hayli kolaylaşmıştır. Bugün sürücülerin hemen hemen hepsi, yeni bir araç satın alırken otomatik vitesi tercih etmektedir.

Otomatik Vites Nedir?

Vites, bilindiği üzere otomobillerin hız ve çekişini ayarlamaya yarayan dişliler düzeneğidir. Otomatik vites ise bu geçişlerin araç tarafından kendi kendine idare edildiği ve sürücünün müdahalesine gerek duymayan bir sistemdir. Hatta vites geçiş anları bile sürücü tarafından hissedilmez. Manuel olarak da bilinen düz viteslerde debriyajla kavrama yapılırken bu yeni nesil otomatik viteslerde kavrama işini tork konvertörü üstlenir. Bu sebeple otomatik vitesli araçlarda debriyaj pedalı bulunmaz. Her yönüyle avantajlı olan otomatik vitese adapte olmakta zorlananlar genellikle eski sürücüledir. Çünkü düz (manuel) vitese alışkın olanlar için, hem debriyaj pedalının bulunmaması hem de vites kollarının tamamen farklı olması bir karışıklık yaratır. Bu sebeple ilk günlerde ufak bir adaptasyon süreci yaşanır.

 

Otomatik Vites Harf Anlamları Nedir?

Otomatik vites kolunda bulunan rakam ve harfler araç modeline göre değişkenlik gösterebilir. Ancak genel olarak aynı şekilde tasarlanmışlardır. Otomatik vites üzerinde P, D, R, N, S veya O harfleri ile 1, 2, 3 gibi rakamlar bulunur.

 

Otomatik Vites Kolu Anlamları Nedir, Harfler Neyi Temsil Eder?

Elbette hepsi bir kelimenin baş harfidir ve bu kelimelerin tamamı İngilizceye aittir. Bu kelimeleri ve anlamlarını bilenler, otomatik vites sistemini hemen kavrayacaktır.

  • P: Park (park etmek)
  • D: Drive (sürmek)
  • R: Reverse (ters veya geri)
  • N:Neutral (nötr)
  • S: Speed/Sport (hız/spor) veya O: Overdrive (aşırı hız)
  • 1-2-3 rakamları ise aracın sabit viteslerini gösterir.

 

Otomatik Vites Kolu Nasıl Kullanılır?

  • Araç tamamen durdurulduğunda vites kolunun P (park) konumunda,
  • Araç hareket ettirileceği zaman, yani yola çıkılacağında vites kolunun D (sürüş) konumunda,
  • Araç geri sürüleceği zaman vites kolunun R (geri) konumunda,
  • Araç kırmızı ışıkta ya da benzeri bir halde bekler durumda kaldığında, vites kolunun N (nötr) konumunda olması gerekir. Yani N pozisyonu düz vitesli araçlardaki boş vitesin karşılığıdır.

 

Bazı araçlarda bulundan S veya O harfleri ile gösterilen vites konumu ise hızlı sürüşler içindir. Vites kolu bu konumdayken aracın vites değiştirme hızı normalden fazla olur ve devir aralığı yükselir. Bu da aracın çok daha fazla yakıt harcayacağı anlamına gelir. Overdrive ise, daha farklı bir çalışma mantığına sahip, bu özelliği açarak veya kapatarak ekonomi vitesi sayılan üst viteslere geçişi engeller ve daha çabuk hızlanma sağlarsınız. Geçişlerde veya rampalarda size avantaj sağlar.