St. Anton, Avusturya
Bir arkadaşım “Benim için ilk üçte” demişti. Herkesin sıralaması kendine ancak zorlu pistler, toz kar, off-pist seçenekleri ve eğlence arayanlardansanız St. Anton listenize mutlaka girecek. Aslına bakarsanız Batı Avusturya’nın Tirol bölgesinde yaklaşık 2.500 nüfuslu bir yerleşim birimi St. Anton. Bu kadar küçük bir yerin nasıl olup da dünyanın sayılı kayak merkezleri arasına girdiğine şaşırıyorsunuz önce. Ancak disiplinli teknik çalışmaları, güler yüzlü hizmeti, kayak sonrası eğlencelerine verilen önemi görünce şaşkınlığınız hayranlığa dönüşüyor. Kentin 1930’larda başlayan macerası 2001 yılında Dünya Alp Disiplini Kayak Şampiyonası’na ev sahipliği yapması ile zirveye çıkmış. Ulaşımının kolay olması bu gelişmeye kuşkusuz çok katkı yapmış. Münih, Zürih ve Innsbruck gibi merkezlerin havaalanlarından araba ya da trenle gidebilirsiniz. St. Anton 1300’lü metrelerde kurulmuş ancak zirveye çıkmak 2800’lü metrelere yükselmek demek. Kayak sezonu genellikle kasımda başlıyor nisan sonu hatta bazen mayıs başına kadar devam ediyor. Donanımlı pistleri toplam 260 kilometre. 100 civarı teleferik ve telesiyej pistlere ulaşmanızı sağlıyor. Tümünden yararlanmak için tek bir skipass kullanılıyor olması işin bir başka cazip ve kolaylaştırıcı yönü. Öte yandan pistlerinin yeni başlayanlar için çok da uygun olmadığını belirtmek gerek. Kayak sporunda acemiyseniz bir eğitmen desteği almanız uygun olacak. Kayak için gerekli malzemelerin kiralanabilir olması, her bütçeye uygun otel, kafe ve restoran bulunabilmesi St. Anton’u cazip kılan diğer faktörler.
St. Anton’da sadece kış sporlarına bağlı kalınmamış, misafirlere kapalı tenis ve squash kortları, bowling, spa gibi aktiviteler de sunulmuş. Alp disiplini kayak sporunun beşiği olmakla övünen St. Anton’da küçük bir kayak müzesi de var. Şirin binasında Alp disiplinin başlaması ve bugünlere gelmesi çok güzel anlatılmış. Kayak sonrası eğlencelerinde ise neredeyse uzman olmuşlar. Üstelik diğer kayak merkezleri ile kıyaslandığında fiyatlar kulağa daha iyi geliyor. Burada geceler uzun, eğlence ve içki için tek limit sizsiniz. Diğer taraftan sakin ve sohbetli bir akşam geçirmek isteyenler de unutulmamış. Hafif bir müzik eşliğinde içkinizi yudumlayıp dostlarınızla hayatı paylaşacağınız mekanlar da var. Hangisi tarzınız olursa olsun, seçtiğiniz yere gitmeden önce rezervasyon yaptırmanız sevimsiz sürprizleri önleyecektir. Bu arada St. Anton yakınındaki Zürs ise benim en sevdiğim dağ otellerinden Thurnher’s Alpenhof bulunduğu şık bir kasaba. Devamındaki Lech ise kraliyet ailelerinden şahsiyetlerin yan masada karşınıza çıkacağı bir başka muhteşem kayak merkezi.
NEREDE KALINIR?
Himmelhof
Merkezi lokasyonu, özenli servisi, geleneksel dekorasyonu ve nispeten makul fiyatları ile en uygun konaklama seçeneklerinden biri.
Hotel Valluga
İskandinav tarzı dekorasyon, tüm ekibin içten davranışları, temiz ve ferah odalar. Buna lezzetli yemekler de eklenince insanın mutlu olmaması imkansız, tabii fiyatları unutmaya hazırsanız!
Skihotel Galzig
Kentin en beğenilen otellerinden. Konumu ve hizmet kalitesi mükemmel.
NEREDE YENİR?
Hazienda
M3 Hotel’de yer alıyor. Özellikle et ve makarna çeşitleri denenebilir.
The Museum
Bu otantik Avusturya şalesi yemek yemenin keyfine varmak isteyenler için ideal. Yemekler de şaraplar da harika.
Hospiz Alm
Menüsü hem yerel hem de uluslararası lezzetlerden seçim şansı sunuyor. Şarabınızı şömine başında yudumlamak ayrı bir keyif.
Krazy Kanguruh
Kentte “apres-ski” dendiğinde akla ilk gelen mekanlardan. Bazen servis ve yemek kalitesinden şikayetler geliyor, ancak erken saatlerde başlayan eğlencesi, kaliteli müziği ve içki çeşitleri ile popülaritesini hep koruyor.
Mooserwirt
Güzel müzik, iyi servis, uygun fiyat ve harika bir atmosfer arayanların tercihi. Diğer kayak sonrası mekanlarında olduğu gibi burada da hayat öğleden sonra başlıyor. Ne zaman duracağınız tamamen size kalmış.