Ne aramıştınız?
Lifestyle

Çeşme Gezilecek Yerler & Seyahat Rehberi

Osmanlılar zamanında deniz üssü olarak kullanılmış. 1770 yılında Çeşme açıklarında Ruslar tarafından yakılan Osmanlı donanması hala Ege’nin derinliklerinde yatıyor.

Eğlencenin Doruğu

Osmanlılar zamanında deniz üssü olarak kullanılmış. 1770 yılında Çeşme açıklarında Ruslar tarafından yakılan Osmanlı donanması hala Ege’nin derinliklerinde yatıyor. İlçe merkezindeki en etkileyici yapı olan kale Cenevizliler tarafından inşa edilmiş, Fatih’in oğlu Sultan Bayezid tarafından da onarılmış. Kalenin önünde kölelikten sadrazamlığa yükselen Cezayirli Gazi Hasan Paşa’nın bir heykeli bulunuyor. 
*Çeşme’nin Balık Turnuvası ve Alaçatı Ot Festivali’nin ardından artık bir de uluslararası yelken yarışı Arkas Aegean Link Regatta var. İlki 2017 Ağustos’unda yapılan Sakız Adası bağlantılı olan yarışa 45 tekne ve 400’e yakın yarışçı Türk ve Yunan sahillerinde yelken açtılar, Ege’ye de apayrı bir renk kattılar. 
*Çeşme gün geçtikçe kalabalıklaşıyor ve bütün sahil kentlerindeki aynı dertten mustarip; vasıflı eleman eksikliği. Dolayısıyla bazen servis aksıyor, mekanlarda her yıl yeni personeli tanımanız gerekiyor. Ama gene de güzel, tadını çıkarın. 1974’ten beri Çeşme’ye yazlığa giden birinin tavsiyelerini umarım beğenirsiniz!

Ovacık

Türkiye’nin Toskana’sı olma potansiyeline sahip Ovacık son zamanların gözde yeri. Ovacık’taki Noni’s House (0532 418 47 01) yeryüzünde cenneti arayanlara tavsiye edilir. Tek katlı stilize bir bağ evinin ortasına kurulu masalsı bahçede yer alan Noni’s House’ta kahvaltı yapabilir, dilerseniz yöresel Ege mutfağı kursları alabilirsiniz. Bağdan toplanmış üzümlerden sıkılan üzüm suyunu tadın, çimlerde enerjinizi atın. Before Sunset (0532 173 55 18) manzarasında Sakız Adası olan bir plaj. Akşam üzeri partileri süper, oturup etrafı ve mekanın adına layık manzarayı seyredin.

 
Altınkum

Altınkum, Çeşme’de en sevdiğim ve bir gün imara açılacak diye dert ettiğim plaj. Burada iyi işletmeler var. Size bir ipucu Altınkum dahil Çeşme Yarımadası’nın güneyindeki bütün plajların suyu soğuk! Çeşme’nin en güzel plajlarından olan Fly-inn ve Fun Beach burada bulunuyor. Akşam yemeği için Çiftlikköy’deki İstakozcu Can Baba (0232 722 12 15) bir klasik. İstakoz, langust ve Ege Denizi balıkları yiyebilirsiniz. Batur’da katmerin tadına bakmayı ihmal etmeyin.

Çeşme Merkez

Güne, Önce Kahvaltı’da (0232 712 16 61) başlayın. Hemen Çeşme’nin girişinde yer alan tesiste organik ürünlerden oluşan zengin bir sofra sizi bekliyor. Çeşme’nin yayalara ayrılmış ana caddesi olan İnkilap üzerinde restore edilmiş ve dükkana çevrilmiş eski, güzel Rum evleri bulunuyor. Burası hediyelik eşya almak ve vakit geçirmek için ideal. Caddenin tam ortasındaki Ayios Haralambos Kilisesi ise bir kültür merkezi olarak kullanılıyor. Denk gelirse kilisedeki sergiye bir göz atın. Su Balık (0 530 766 01 11) mezeleri, balıkları ve sahiplerinin keyifli sohbetiyle ön plana çıkıyor. Horasan Balık (0 535 884 06 00) yine çarşı içinde fakat ara sokakta bir balıkçı. Mezeleri elinin ayarı çok iyi olan Kezban Hanım hazırlıyor. Tokmak Hasan’ın Yeri (0 232 712 06 19) Çeşme sahil yolunda bulunuyor. Sulu et yemekleri, yahni, döner ve kuru fasulyesi ile ünlü. Ege sahilindeki bir esnaf lokantası kıvamında. Çeşme İmren Lokantası (0 232 712 76 20) tam bir nostalji. Özellikle et yemekleri çok lezzetli. Asucan, Çeşme merkezde yer alan bir sandviççi. Atom denilen baharat soslu tavuklu sandviç yapıyor. Yanında özel lahana salatası ve turşu biberi ile sunuluyor. 

*Rumeli Pastanesi’nde sakızlı dondurmanın tadına bakın ve gül reçeli almayı unutmayın. Çeşme Marina (0232 712 25 00) Türkiye’nin en sıra dışı mimarilerinden birine sahip ve içinde çok güzel dükkanlarla restoranlar var. Benim favorim Tuzu Biberi oldu. İzmir ve civarında 12 yeri bulunan bu işletmenin zeytinyağlıları, mezeleri ve etleri muhteşem. Marina’nın arkasında otel olarak kullanılan Kanuni zamanından kalma bir kervansaray var ama restorasyonu beni bir türlü mutlu edemedi. Bu arada Çeşme’den kalkan yeni nesil katamaran feribotların sizi Sakız Adası’na 30 dakikada götürdüğünü unutmayın. 

Aya Yorgi ve Dalyan

Aya Yorgi Koyu eskiden ne güzeldi şimdi ise tıklım tıkış. Plajların bazılarında güvenlikçi ayrımcılığına maruz kalabilirsiniz. Dediklerine göre kapıda müşteriyi güzel-çirkin diye seçen işletmeler varmış! Dilerim sadece şehir efsanesidir. Koy gece eğlenmek için Çeşme’deki adreslerden biri. Burada müzikleri birbirine karışan o kadar çok yer var ki. Sole Mare (0232 712 20 57), Marrakech (0232 712 04 03) ve Babylon’da (0232 712 63 39) hem canlı müzik hem de D.J performanslarının olduğu etkinlikler yapılıyor. Balık için iyi bir adres Dalyan’daki Bizim Gazino (Tel: 0232 724 70 11). Meze, balık ve ıstakoz yiyebilir, İzmir usulü fırında limonlu helvanın tadına bakabilirsiniz. Cevat’ın Yeri (Tel: 0232 724 70 45) senelerin balıkçısı olarak deneyebileceğiniz bir başka mekan.

Ilıca

*Kumrunun en iyisini hala Ilıca’daki biraz asık suratlı olan Kumrucu Hüseyin yapar. İlk kumru onun eseridir, “yengen” in isim babasıdır fakat 1000 yıldır mekanda en ufak bir değişiklik yapmamıştır. Kumrucu Şevki veya Kumrucu Erol diğer alternatiflerdir. Kumrunun ardından abartıp Ilıca Otel’in yanındaki Reyhan Pastanesi’nde (Tel: 0232 42224 72) sükse gibi İzmir’e özgü pastaları tadın. İzmir Gourmet Guide ‘Bir Adım Öne Çıkanlar’ ödülü sahibi Arpege Patisserie, Alsancak’tan sonra Ilıca Yıldız Burnu yolunda ikinci şubesini açtı (0232 7234004) Fransa’da eğitim alan Metin Saruhanlı’nın elinden çıkma Macaron, kruvasan ve tek kişilik butik pastalar mutlaka denenmeli. İzmir’de mekanlarını ve ürünlerini çok beğendiğim iki butik pastanenin de Ilıca’da şubeleri var; Leone ile Jocelyne. 
*Dost Pide’de (0232 723 20 59) bir mola verin. Dost Pide’nin karşısındaki Doruk Döner’in dürüm döneri çok lezzetli. Pide üzerine döner yerseniz rejim gitti demektir! Doruk’u biraz geçince köşede kendi halinde bir dükkan göreceksiniz, işte o yılların lokmacısında mutlaka lokma yiyin. Sadece lokma ve katmer yapar, bitince de kapar dükkanı gider. Etçibaşı, Naci Usta’nın farklı yorumuyla öne çıkan bir et restoranı. İzmir’deki mekanı ödül almıştı. Ilıca’da Söğüşçü Ersan’ın dürüm ya da tabakta söğüşü çok iyi. Özellikle beyin salatası denenmeli. 
*Ilıca Plajı’nda el ayak çekildikten sonra denize girin. Burası Çeşme’nin en güzel plajlarından biri ama gün içinde çok kalabalık. Akşamüstü turkuaz sular size kalıyor. Plajın arkasında bulunan Şantiye’de oturanlar Site Sineması’nda İzmirlilerin çiğdem dediği çekirdek eşliğinde film seyreder, sinemanın hemen önündeki Bizbize’de çöp şiş veya karşısındaki Veysiy’s de yemek yer. Sonra da abartıp yılların Veli Usta’sında tamamı taze meyvelerden yapılan dondurmayı dener, özellikle de karadutluyu. 
*Yıldızburnu’ndaki Pecos Bar’da (0232 723 25 79) güne veda edin. Manzara güzel, arşivde 25 bin cd var. Türkçe müzikle “Eller havaya” diyenlerin barını arıyorsanız yanlış adres. Pecos yakınındaki No: 15’te bir içki içmek, dolunay zamanında Mezzaluna’ da yemek de çok popüler! Star Beach & Cafe (0544 461 05 77) Ilıca'da, plajın tam üstünde salaş bir balıkçı. Fiyatları eskiden gayet makuldü, fonda "Ah nerede vah nerede?" ya da "Aşkın gözü kör mü acaba?" gibi eski parçalar çalıyor. Dalga seslerine etraftaki kazlar eşlik ediyor. 
*İstanbul’un en klasik otellerinden biri olan Kalyon Hotel Ilıca’da ( www.kalyoncesme.com) 12 odalı lüks bir otel açtı. Mimar Derya Akdurak ortaya güzel bir eser çıkarmış. Tosun Paşa Yalısı’ndaki Nars Ilıca (www.narsilica.com) bölgenin en iyi otellerinden. Ilıca’da tarihi taş bir konakta hizmet veren Marge Hotel (www.margehotels.com) aynı avluya bakan iki farklı yapı ve iki farklı konseptten oluşuyor. Oteldeki antika parçalar tarihin zarafetini bugüne taşıyor. Tesisin 400 metrekarelik bir alana kurulan spa’sı ise bölgenin en iyilerinden biri.

Şifne

Paşalimanı’ndaki Quente Beach’in (0232 717 00 80) denize doğru eğimli geniş bir çim alanı var, rahat yastıklar ve hamaklardan oluşan plajı hem gençler, hem de aileler tercih ediyor. Islak partiye ne dersiniz? Mayonuzu yanınıza alıp Şifne’deki Aqua’ya (0232 717 22 60) gidin. Sıcak su havuzunda Ege Denizi’ne karşı gün batımında içkinizi yudumlayın, unutmayın sabah 04.00’a kadar müzik var. Şifne’den Ildırı’ya doğru giderken, solda tepelik bir yerde Bay Balık (0 232 717 08 08) bulunuyor. Sahiplerinden Selim Bey bizzat mutfakta çalışıyor ve tam bir yemek aşığı. Aynı yol üzerinde, Reisdere’de adını hak eden Ünlü Pide (0 232 717 22 39) var. Yolunuz Yusuf’un Yeri’ne düşerse dülger kavurmasının tadına bakın. Şifne Yolu’nda oldukça salaş, günlük, taze balıkları olan Osman’ın yeri yani Yalı Balık bulunuyor. Amatör düzeyde bir işletme ama yemekler süper. Yakınlardaki Gerence Köyü ise ekmeği ile meşhur.

Ildırı

Gün batımı için bir başka alternatif ise Şifne yolu üzerinden ulaşılan Ildırı Köyü ve tarihi Erythrai şehri. Bu sahiller eski kaynaklarda İyonya olarak geçiyor. Dilleri İyon’a dönmeyen Persler burada yaşayanlara Yunan deyince bizim dilimize de aynı kelime girmiş. Erythrai’da, Akropol’e, ören yerinin en yüksek noktasına çıkın. Ege Denizi ve adalar manzarasıyla güneşi uğurlayın. Batı edebiyatını başlatan Homeros burası için “Güneşin en güzel battığı yer” demiş. Köyün minik iskelesi ve açıktaki balıkçı kayıkları fotoğraf karelerinize fon oluşturacak. Hazır Ildırı’ya kadar gitmişken Ildırı Balık’a (0232 725 13 22) uğrayabilirsiniz. Denizin üzerinde Ege’nin en taze meze ve balıklarını deneyebilirsiniz. Deniz ürünleri için İskele de iyi alternatiflerden biri. Germiyan Yalısı’ndaki Ada Balık’ta (0532 668 16 44) sandalyeler plastik, doğru düzgün masa örtüsü bile yok ama ortam sıcak, yemek yerken ayaklar denizde. 

Zeytinler

Hünkar, Çetin’in Yeri, Hanedan ve biraz ilerideki Tepe Kahve özellikle kahvaltı mekanları olarak ön plana çıkıyor. Ama tavsiyem ana yoldan sol yaptıktan sonra hemen sağa Birgi yoluna sapmanız. Zengin bir bitki örtüsüne sahip bu bölgede Çamlıgöl (0 537 885 46 87) isimli bir aile işletmesi bulunuyor. Kahvaltıdan yemeğe her türlü servis var. Mevsiminde oğlak yemek lazım. Yemeğinizi beklerken göldeki ördekleri seyretmek çok keyifli oluyor. Çeşme-İzmir eski karayolu üzerinde bulunan Manzara’da kahvaltı için tercih edilen yerlerden biri.

 

Saffet Emre Tonguç

Saffet Emre Tonguç, tarihçi, seyahat yazarı ve profesyonel rehber. Boğaziçi Üniversitesi’nin Turizm ve Otel Yöneticiliği, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler ile Osmanlı Sosyal Tarihi yüksek lisans bölümlerinden mezun oldu. Viyana Ekonomi Üniversitesi’nde işletme üzerine doktora çalışması yaptı.