Sükunet Kulesi: İslamiyetin İran’a gelişinin ardından Zerdüştlerin bir kısmı Hindistan’a göç etmiş. Zerdüşt inancına göre yapılan bu kuleye akbabaların yemeleri için ölenlerin naaşları bırakılıyor. Bugün iş ve finans dünyasında Parsi (Farsi) denilen Zerdüşt aileler de var. Yaptıkları işler soyadlarına da yansımış. Avukat olanlar Vakil’i (Bizdeki vekil) tercih etmişler. Tata araçlarının ve Taj otellerinin sahibi olan Tata ailesi, orkestra şefi Zubin Mehta ülkedeki az sayıda bulunan Zerdüştlerden. Kule halka kapalı.
Mahalaxmi Tapınağı : Hindistan’da zenginlik tanrıçası Laxmi (Lakshmi olarak da geçiyor) ama onun işi sadece maddi zenginlikle değil. Mahalaxmi aynı zamanda ruh ve beyin zenginliği ile de ilgileniyor. Mumbai şehrinin simgelerinden biri olan bu tapınak tanrıçaya inanan bir müteahhit tarafından 18. yüzyılda inşa edilmiş. Bulunduğu yerdeki sahil sürekli dalgaların kurbanı oluyormuş. Tapınağı inşa ederlerse sahil yolunu da dalgalardan koruyacaklarına inanmışlar ve gerçekten de o günden sonra yola bir şey olmamış. Tapınak Bhulabhi Desai Yolu üzerinde.
Hacı Ali Türbesi: Kimilerinin Hacı Ali Camii de dediği yapı Arap Denizi’nin ortasında kocaman, beyaz bir mücevher edasıyla durup ziyaretçilerini büyülüyor. Türbe Mekke’ye hacca gittikten sonra dünyevi zenginliklerden vazgeçen bir tüccar olan Hacı Ali Şah Buhari için 15. yüzyılda, camisi de 1940’da yaptırılmış. Hintlilerin ziyaret etmekten hoşlandığı mekanlar arasında yeralan türbenin etrafı dilencilerin de mekanı haline gelmiş.
Dobi Ghat: Filmlerden tanıdık gelen, şehrin çamaşırhanesi olarak kabul edilen Dobi Ghat’ı görmeden Mumbai’yi gördüm demek imkansız. Hacı Ali Türbesi’nden yürüme mesafesinde olan Dobi Ghat belki de dünyanın en büyük ve en organize olmuş işyeri. Şehirde bulunan tüm çamaşır yıkama şirketleri kendilerine gelen giysileri işaretledikten sonra buraya gönderiyorlar. Mumbai’nin büyüklüğü düşünüldüğünde yıkama, kurutma ve ütüleme işlemlerinin karışmadan yapılması insanda gerçekleşen bir mucizeyi izliyormuş duygusu yaratıyor.
Mani Bhavan Ghandi Müzesi: Direnişi şiddete başvurmadan gerçekleştiren ve dünyanın en önemli liderlerinden olan Mahatma (Yüce Ruh anlamına gelen bu sıfat kendisine sonradan verilmiş) Ghandi’nin bir dönem yaşadığı bu ev onun hayatından kesitler yansıtacak şekilde dekore edilmiş. August Kranti meydanına gittiğinizde müzeyi ziyaret etmeden dönmeyin, ancak tavsiyem ziyaretinizi sabah saatlerine denk getirmeniz.
Victoria Bahçeleri: Bahçede şehrin tarihine ait pek çok eserin sergilendiği bir müze ile bir de hayvanat bahçesi var. Burası aynı zamanda yorgun gezginlerin soluklandığı ve yeşilin keyfini sürdüğü bir yer. Victoria Bahçeleri’nin günümüzdeki adı “Cicamata Udyan”.
Yeme İçme
Inter Continental Mumbai Marine Drive Hotel şehirde keyifle kalabileceğiniz otellerden biri. Burada konaklamasanız bile harika bir manzarayı anılarınıza katmak için çatıdaki barı öneririm (www.mumbai.intercontinental.com).
Bir içkiyle beraber gecenin keyfini sürmek isteyenlerin genellikle gittiği yerlerden biri Blue Frog gece kulübü (www.bluefrog.co.in ).
Aslında şehirde tüm gece kulüpleri ve barlar saat 01.00 itibariyle kapanıyor. Ancak bir istisna var; Leela Kempinski Hotel’in lüks ve gösterişli gece kulübü Bling (91-22-6691-1234; 91-22-6691-1338) sabaha kadar açık.
Hindistan’a gelip de “ne yesem” diye sorulmaz elbette. Dünyaca meşhur Hint mutfağı sizi bekliyor. Dini inançlarından dolayı kırmızı etin az tüketildiği, ağırlıklı olarak tavuğun kullanıldığı yemekler için dikkatli olun; alışık olmadığınız tatlar ve baharat karışımları sindirim sisteminizde sorunlara neden olup yolculuğunuzu tatsız bir anıya dönüştürmesin. Tavuk etinin dışında deniz ürünleri ve pirinç de yemeklerin temel yapı taşları arasında. Tatlılarda hindistancevizi sıkça kullanılan bir malzeme.
Deniz ürünlerinden hoşlananlar The Koli Restaurantı listelerine alsınlar. Şehrin Kala Ghoda bölgesindeki restorana 91-22-2261-4991 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.
Ağzının tadını bilenler için önerilebilecek bir diğer restoran ise Britannia (91-22-2261-5264). Hem Hint hem de İran mutfağından örnekleri ya da her ikisinin karışımı ile oluşturulmuş yemekleri tatmak isteyenler için ideal bir yer.
“Kebap pide ve benzeri yemekleri bir de Hindistan’da tatmak istiyorum” diyenlerdenseniz Taj Mahal Hotel’in hemen arkasındaki Bademiya’yı (91-99-6711-4183) deneyin. Akşamın ilk saatlerinden sabahın ilk ışıklarına kadar açık olan mekan ucuz ama taze ve temiz ürünler sunmasıyla ünlü. Alkol servisinin olmadığı Bademiya’daki yemekler oldukça tanıdık gelecek.
Alışveriş
Alış veriş meraklısı iseniz bir cennete düştünüz demektir, değilseniz bile sevdiklerinize hediye etmek için bundan daha fazla çeşidi olan bir yer bulamazsınız. Seçimleriniz için büyük alış veriş merkezlerinden sokak satıcılarına kadar farklı satış noktalarından yararlanmanız mümkün. Ancak nerede olursa olsun pazarlık yapmanın buradaki alış veriş kültürünün önemli bir parçası olduğunu aklınızın bir köşesinde tutun. İşin en zor yanı ise antikalar, el işlemeleri, takılar, ipek ve pamuklu kumaşlar ve daha birçok çeşit arasından seçim yapabilmek.
Sanatla ilgilenenlere birkaç öneri; çeşitli antikaları makul fiyatlara bulabileceğiniz “Thieves’ Market” ve şehrin en şık muhitlerinden biri olan Kala Ghoda’da (VII. Edward’ın atlı bir heykeli varmış, onun için Kara At demek) bulunan Fort Mahallesi keşfetmekten keyif alabileceğiniz yerler. Fort’a gelmişken buradaki sanat galerilerini ziyaret edebilir, en ünlülerinden biri olan Jehangir’de (91-22-2204-8212) kahvenizi yudumlayarak almak istediklerinize karar verebilirsiniz.
Oteller
Four Seasons Hotel: Hizmet kalitesi yanında nefes kesen manzarasıyla da misafirlerde hoş bir anı bırakıyor (91-22-2481-8000; www.fourseasons.com/mumbai ).
Taj Mahal Palace Hotel: Bir Hindistan klasiği. Güzelliği ve konforu bir arada barındıran otel, misafirlerinin kendisini bir Hint prensi veya prensesi gibi hissetmesi için elinden geleni yapıyor (91-22-6665-3366). Otelin hikayesi ilginç. İran kökenli Jamshedji Tata isimli işadamı Watsons Hotel’in girişinde yazan “Sadece beyazlar girebilir” yazısına kızıp bu görkemli oteli inşa ettirmiş. Geçtiğimiz yıllarda bu otelde kalmıştım, birkaç ay sonra teröristler oteli basıp misafirleri rehin almıştı ve çok sayıda da insan hayatını kaybetmişti.
Trident Nariman Point: Genellikle işadamlarının gereksinimlerine yönelik olarak tasarlanmış otel diğerleri ile kıyaslandığında bütçeleri daha az zorluyor. Marine Drive’da bulunması ise ulaşım kolaylığı sağlıyor (91-22-6632-4343; www.tridenthotels.com ).
Ascot Hotel : Bir cep dostu otel daha. Odaları ferah ve temiz (91-22-6638-5566; www.ascothotel.com )
Mumbai’de çok lezzetli yemekleri çok makul fiyatlara bulabilirsiniz. Buna karşın şehirde çok fazla otel olmadığı için konaklama bedelleri cep yakan cinsten olabiliyor.
Pratik Bilgiler
Ülkenin telefon kodu: 91, Mumbai’nin kodu: 22. Mumbai Türkiye’den 3,5 saat ileride. Ülkenin para birimi ise Rupi (INR) ve 1 TL yaklaşık 28 Rupi.
Hindistan Türk vatandaşlarından vize talep ediyor. Vize başvurularınızı Ankara’da bulunan Hindistan Büyükelçiliği’ne (312- 438 21 95-98) ya da İstanbul’daki Başkonsolosluğa (212 2962131 – 32) yapabilirsiniz. Mumbai’deki Türk Büyükelçiği’ne ulaşmak için 0091 22 22040365 / 66 numaralı telefonu veya http://mumbai.bk.mfa.gov.tr internet adresini kullanabilirsiniz.
Ulaşım
Şehirde rahatlıkla taksi kullanabilirsiniz, hem her yerde bulmanız mümkün hem de pahalı değil. Şehirde gezerken profesyonel yardım almak isterseniz Reality Tours and Travel’ı arayabilirsiniz (91-98-2082-2253; www.realitytoursandtravel.com ).