Ne aramıştınız?
Lifestyle

Şeyseller Gezilecek Yerler & Seyahat Rehberi

Hint Okyanusu’ndaki Seyşeller, granit ve mercan adalarından oluşuyor ve bazıları sadece birkaç kişinin sığabileceği büyüklükte! Birçoğu öyle küçük ki üzerinde bulunduğunuz süre içinde adanın tapusu size aitmiş hissi yaratıyor.

Bakir bir güzellik, dalış için mükemmel yerler, ilginç kuş ve tropikal balık türleri ile benim için huzur kelimesinin karşılık bulduğu yerlerden biri Seyşeller. Hint Okyanusu’ndaki Seyşeller, granit ve mercan adalarından oluşuyor ve bazıları sadece birkaç kişinin sığabileceği büyüklükte! Birçoğu öyle küçük ki üzerinde bulunduğunuz süre içinde adanın tapusu size aitmiş hissi yaratıyor.
Denizde ve karada karşılaşacağınız hayvan türlerinin çoğu son derece dost canlısı; özellikle balıklar sizden kaçmadığı için şaşırmayın. Ancak köpek balıkları konusunda dikkatli olmalı; fazla maceraya atılmadan sadece size önerilen yerde yüzmek gerekiyor. Muhteşem mercan kayalıklarına tüplü dalış yapmak unutamayacağınız bir anı olacak; eğer buna cesaretiniz yoksa en azından şnorkeli deneyin ki dipteki manzarayı kaçırmayın. Ayrıca isteyenler için balık avlama turları düzenleniyor. Golf bir diğer önemli aktivite; müşterisi olmadan da birçok otelin golf sahasından yararlanabilirsiniz. Su sporları, bisiklet turları ve binicilik de tatilinizin keyfine keyif katacak diğer aktiviteler.

Voodo Büyüsünden Big Ben’e

Mahe, 142 kilometrekarelik alanı ile ülkenin en büyük ve en kalabalık adası. Üstelik diğer adaların aksine gece hayatı da var. Mahe Botanik Bahçesi’nde devasa palmiye ağaçları, kocaman nilüferlerin yüzdüğü havuzlar ve dev kaplumbağalar göreceklerinizden sadece birkaçı... Tam bir doğa tutkunuysanız, başkent Victoria’da bulunan Doğa Tarihi Müzesi’ni de görmelisiniz. Farklı türde hayvanlar ve yaşam materyallerine ev sahipliği yapan müzeyi rehber eşliğinde gezebilirsiniz. Ulusal Tarih Müzesi ise ev sahipliği yaptığı eski gemi kalıntıları, vodoo büyüsü için kullanılan aletler ve ev eşyaları ile müze ziyaretçilerini korsanlık günlerine kadar götürüyor.

Mahe Adası’nda yer alan Şeyseller’in başkenti Victoria’yı yürüyerek keşfetmeniz mümkün. Sokaklarını adımlarken dünyanın en küçük başkentlerinden birinde gezdiğinizi hatırınızdan çıkarmayın. Fransız hem de İngiliz sömürge dönemlerinden kalan binaları, sanat galerini, bir katedrali ve Londra’daki ünlü Big Ben’in küçük bir kopyası olan saat kulesini görebilirsiniz.

Dünyanın En Büyük Meyvesi

Ülkenin ikinci büyük adası Praslin, balayı adası olarak haklı bir şöhret yapmış. Kristal kumsalları ve berrak denizi ile ayak basar basmaz yüzünüzde bir gülümseme oluşuyor. Üstelik ada dünyanın en büyük meyvesi Coco de Mare’nin de anavatanı. Süs eşyası olarak kullanılan ve kadın vücudunu andıran Coco de Mare, ortalama 18-20 kilogram. Ülkeden çıkarabilmeniz için büyük bir bavula sahip olmanız yetmiyor, izin alıp oldukça yüklü bir vergi de ödemeniz gerekiyor.

Adada bulunan ve 1984’te Dünya Mirası Listesi’ne alınan Valle De Mai Ulusal Parkı, hiç de alışık olmadığımız büyüklükte kertenkeleler ile ender rastlanan ve çizgi film karakterlerini hatırlatan kuşlara ev sahipliği yapıyor. Ormana giriş maalesef çok pahalı, yaklaşık 25 Euro civarında.

Kağnıyla Nostaljik Tur 

La Digue, Seyşellerin dördüncü büyük adası fakat gözünüzde küçük bir kara parçası canlandırmanız yeterli zira sadece birkaç kilometre... İsmini 18. yüzyılda adaları keşfe çıkan Fransız gemilerinden birinden alan adada gezmek nostalji turu yapmak gibi... Ulaşım için iki seçeneğiniz var; ya süslenmiş geleneksel kağnılara bineceksiniz ya da eski moda kamyonet benzeri araçları tercih edeceksiniz. Yerli halkın kullandığı bisikletler ise adanın huzur veren atmosferine katkıda bulunup hayatın yavaşlamasını sağlıyor. Dünyanın en güzel plajları arasında sayılan Anse Source d'Argent Plajı’nda yüzmeyi de ihmal etmeyin.

 
Seyşeller’de Konaklama

Constance grubunun Seyşeller’deki otelleri benim favorim. Constance Lémuria ve Constance Ephélia adıyla iki ayrı konaklama alternatifi sunuyorlar. Her ikisi de “doğa dostu otel” unvanına sahip. Constance Lémuria, 101 hektarlık alana kurulmuş. Süitlerin yanı sıra özel havuzlu villalarda konaklama olanağı da sunuyor. Golf sahasına da sahip otel, son 6 yılda 9 ödül aldı. Constance Ephélia ise 5 bin metrekare ile Hint Okyanusu’nda bulunan en büyük spa köyü. Süit ve özel havuzlu villa seçenekleri bu otelde de sunuluyor. Duvar tırmanışı, kano, katamaran gezisi gibi farklı aktiviteler yapmaya da olanak sağlanıyor. 4 ödül sahibi otelde; 5 ayrı restoran ve 6 bar var. Seyşeller’e Emirates ile Dubai aktarmalı uçabilirsiniz. THY ise direkt uçuyor.

Seyşeller’de Lezzet

Ülkeye hakim olan Kreyol mutfağında ana malzemeler deniz ürünleri ve pirinç. Sofraya gelen farklı meyvelerin tadına bakmadan, özellikle de rambutan ve değişik muz çeşitlerini yemeden dönmeyin. Halk arasında favori içki bira ama bu kadar uzağa gelmişken önerim meyve kokteyllerini denemeniz.Tavsiye edeceğim lezzet durakları listesi ise şöyle: 
 

Mahe Adası:

Eden Island isimli marinada Bravo ve Maharaja gibi iyi restoranlar var. La Scala Restaurant (Tel: +248 247 535) / The Wok (Tel: +248 4247 331) da denenebilir. 
 

Praslin Adası:

Capricorn Restaurant (Tel: +248 233 224) / Lemuria Resort Beach Bar & Grill (Tel: +248 4281 091) 
 

La Digue Adası:

Château St. Cloud (Tel: +248 4234 346) / Pool Side (Tel: +248 4292 525) 
 

Kuş Adası:

Bird Island Lodge (Tel: +248 422 4925 +248 432 3332) 
 

Jet sosyetenin Lüks Tatilleri

Endemik türleri de görebileceğiniz çeşit çeşit kuşlar ve dev kaplumbağalar ile Kuş Adası, küçük ama mutlaka görülmesi gereken bir adres.

Jet sosyetenin mekanı olan Fregate Adası da ismini bir kuş türünden almış. Sadece 2 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor. Bembeyaz kumsalları, el değmemiş yeşiliyle muhteşem bir tatil vaad ediyor ama tabii fiyatlar jet sosyete standardında...

Mahe’den 30 kilometre uzaklıkta bulunan Silhoutte Adası ise 9. yüzyılda Arap gemilerinin sığınağıymış. İlk keşfedilen adalardan biri olmasına rağmen yerleşimin başlaması için 19. yüzyılı beklemek zorunda kalmış. Bu aslında büyük bir şans olmuş, çünkü bu sayede çok farklı bitki ve hayvan türleri varlıklarını günümüze kadar sürdürebilmişler. Adanın küçüklüğüne rağmen gezebileceğiniz iki ulusal parkı ve tarihi anıtları olduğunu belirtmem gerek.

Yüzyıllar Süren Sömürgelik

Seyşeller’i keşfedenlerin Arap denizciler olduğunu söyleyenler de var 1500’lü yılların başında Portekizli kaşiflerin ayak bastığını söyleyenler de... Bu konuda bir uzlaşı sağlanamamış. Kesin olan ise Fransa ve Büyük Britanya İmparatorluğu’nun tarih boyunca süren çekişmesinin bu adalar üzerinde de yaşandığı... 1768’de Fransız egemenliğine girmiş; 1794’te ise İngilizler yönetimi ele geçirmiş. Güç savaşı 1814’te İngilizler adaları tamamen ele geçirene kadar sürmüş. Seyşeller’in bağımsızlığını ilan edişi için çok yakın bir tarihte 1976’da gerçekleşmiş. Fakat hala hukuk sistemleri Fransız ve İngiliz karışımı; resmi dilleri ise Kreyol, İngilizce ve Fransızca.

  • Ülkenin tam adı Şeyseller Cumhuriyeti

  • 41 granit ve 75’den fazla mercan adası olmak üzere Hint Okyanusu’ndaki 115 civarı adadan oluşuyor.

  • Birçoğunda yerleşim olmayan adaların en büyüğü Mahe. Adada bulunan başkent Victoria ise aynı zamanda ülkenin limanı. 

  • Ülkede genç nüfus ağırlıkta.

  • En büyük geçim kaynağı ekonominin yüzde 25’ini döndüren turizm. Fakat hükümet sanayi yatırımlarını, balıkçılığı ve tarımı destekleyen politikalar yürütüyor.

  • Para birimi Seyşeller Rupisi; kısaltması SCR. ; 1Dolar 13-14 SCR’ye karşılık geliyor.

  • Türkiye’den 2 saat ileride.

  • Türk vatandaşlarına vize uygulanmıyor.

  • Trafik soldan akıyor.

  • Güvenlik sorunu yok, hırsızlık vakaları ise ender görülüyor.

  • Ülkedeki sağlık koşulları ve gitmeden yaptırılması gereken aşılarla ilgili Seyşeller Fahri Konsolosluğundan bilgi alınabiliyor. 

 

Saffet Emre Tonguç

Saffet Emre Tonguç, tarihçi, seyahat yazarı ve profesyonel rehber. Boğaziçi Üniversitesi’nin Turizm ve Otel Yöneticiliği, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler ile Osmanlı Sosyal Tarihi yüksek lisans bölümlerinden mezun oldu. Viyana Ekonomi Üniversitesi’nde işletme üzerine doktora çalışması yaptı.