Ne aramıştınız?

Antifriz Nedir ve Ne İşe Yarar?

Tüm otomobil ve ticari araçların motorundaki su moleküllerinin donmasını ya da aşırı ısınmasını önleyen antifriz, ısı transferi yapabilen kimyasal bir karışımdır. Antifriz genellikle donmayı önleyen bir karışım olarak kullanılsa da, antifriz nedir sorusunun yanıtında aslında ürünün yaz aylarında da kullanılmasına işaret eden özellikler vardır. Çünkü bu karışım, motordaki donmayı engellediği gibi aşırı sıcaklığı ve kaynamayı da önler.

Tıpkı motor soğutma sıvısı olarak bilinen sıvıların aynı zamanda korozyondan korunmayı sağlaması gibi. Hava sıcaklığının yıl içinde çok düşük ve çok yüksek derecelerde seyrettiği bölgelerde bu nedenle her mevsim farklı yoğunluktaki ürünler kullanılır. Peki yaşadığınız şehrin iklim koşulları nasıl olursa olsun motorunuz için hayati önem taşıyan antifriz ne işe yarar? Kullanılmadığında motorunuzun ve aracınızın performansını nasıl etkiler? İşte tüm özellikleri ve farklı renkleriyle otomobil kullanıcılarına sunulan antifriz hakkında bilmeniz gerekenler…

Antifriz çeşitleri nelerdir?

Kaç tip antifriz vardır, sorusunu sorduğunuzda çeşitlendirmenin renklere göre yapıldığını görebilirsiniz. Oysa sağlıklı bir sınıflandırma, organik ve inorganik kavramlarını işaret eder. İnorganik ürünler, genellikle açık parlak yeşil rengindedir ve ortalama ömrü yaklaşık 40-50 bin km ve 2 yıldır. Demir koruyucu özelliği olan fosfat ve alüminyum koruyucu silikat içeren bu tip antifrizler, demir motor bloğu, alüminyum hava dolaşım pompası ve silindir kapağı ile soğutma sıvısının dolaştığı parçaların kullanıldığı araçlarda korozyonu önler. Organik antifriz ise turuncu, koyu yeşil ve pembe gibi birçok renkte üretilir ve ortalama ömrü 200 bin km ve yaklaşık 5 yıldır. Bu tipler fosfat ve silikat içermez. İnorganik karışımlar kadar korozyon önleyici etkisi bulunmayan bu türler motora geç nüfuz eder ancak uzun süreli koruma sağlar. Organik ve inorganik türlerin karışımı olan diğer bir çeşit de hibrit organik ürünlerdir. Bu türü ise sarı, turuncu, bazen de kırmızı ve pembe renkleriyle ayırt edebilirsiniz.

Aracınıza uygun antifriz seçimi nasıl yapılır?

Su molekülleriyle birleşerek motordaki donma, hararet ve korozyona karşı koruma sağlayan antifriz seçiminizi yaparken karışım türlerini bilmeniz, aracınız için uygun ürünü seçmeniz açısından önemli. Bunun için en iyi yol göstericiniz, aracınızın kullanım kılavuzu olacaktır. Aracınızın motorunu oluşturan parçaları ve motorun çalışma prensiplerini dikkate alarak doğru ürünü seçebilir, böylece hem aracınızı hem sürüş kalitenizi koruyabilirsiniz. Örneğin, aracınızın motorunda alüminyum kullanılmışsa silikat içeren hibrit ve organik tipleri tercih edebilirsiniz. Seçim yaparken aracınızı kullanım sıklığı hatta yaşadığınız bölgedeki suyun sertliği de kullanmanız gereken ürün için ipucu verecektir. Bu sıvılar su ile karıştırılarak kullanıldığı için sertliği yüksek su ile hibrit ya da organik türleri karıştırmanız, ürünün performansını artıracaktır.

Antifriz kullanmanın faydaları nelerdir?

Otomobillerin koruyucu karışımı antifriz kullanılmazsa ne olur diye düşündüğünüzde iki temel sorunla karşılaşmanız mümkün: Donma ve hararet. Sadece kış aylarında değil yılın tüm zamanlarında kullanılması gereken bu koruyucu, sıcak yaz aylarında kaynama noktası düşen motor soğutma sıvısının kaynama derecesini dengeleyerek motorun hararet yapmasını önler. Soğuk havalarda ise motor soğutma suyunun donma noktasını düşüren antifriz, otomobilinizin en zor hava koşullarında bile sorunsuz çalışmasını sağlar. Antifriz kullanmanın faydaları nelerdir sorusu, bilinçli otomobil kullanıcıları için dört mevsim koruma arayışının göstergesidir. Hem motorun aşırı ısınmasını ve donmasını hem de korozyonu engelleyerek aracın ömrünü uzatan bu koruyucular, motorun sıcaklığına, hava koşullarına ve buharlaşmaya karşı direnç gösterir. Bu nedenle ısı transferi seviyesi yüksek ürünler tercih edebilir, böylece aracınızı her mevsim ve koşulda güvenle kullanabilirsiniz.