1. LEXUS'U KEŞFET
  2. Lexus otomobilleri hakkinda hersey
  3. Araba ariza isaret lambalari ve anlamlari
Ne aramıştınız?
LEXUS'U KEŞFEDİN

ARABA ARIZA İŞARET LAMBALARI VE ANLAMLARI

Araç göstergelerindeki ikaz lambaları birbirinden farklı problemlere işaret etmekle beraber, bu problemlerin bir kısmı sürüşü doğrudan etkileyen oldukça önemli unsurlar arasında yer alır. Bu nedenle her ikaz lambasının anlamını bilmek, yaşanan problemi kısa sürede anlamak ve çözüme ulaştırmak açısından büyük ölçüde avantaj yaratır. İşte, aracınızın göstergelerinde karşılaşabileceğiniz araba arıza işaretleri ve "Araba arıza lambası neden yanar?" sorusunun cevapları…

Motor İkaz Lambası

Araba arıza ışıkları arasında yüksek öneme sahip olan motor ikaz lambası, aracın motorunda gerçekleşen büyük bir problemi işaret edebilir. Motor ikaz ışığı, aracınızda bulunan farklı sistemlerden dolayı motorda oluşan bir sorunda aktif hale gelebildiği gibi, doğrudan motorun arızalı olduğunda da yanabilir. Diğer yandan, araçta kullanılan yakıt türünde bir sorun varsa bu durumda da motor arıza lambası yanabilir. Sarı bir mekanizma şeklinde olan bu ışık yandığında, vakit kaybetmeden aracınızı servise götürerek oluşabilecek daha önemli problemlerin önüne geçebilirsiniz.

 

Fren İkaz Lambası

Tıpkı motor ikaz ışığı gibi, oldukça önemli araba arıza lambası çeşitleri arasında bulunan fren ikaz ışığı da birbirinden farklı problemlerden kaynaklı olarak bazı durumlarda yanabilir. Bu nedenlerin başındaysa genellikle el freninin çekili kalması gelir. Eğer el frenini kontrol ettiğinizde herhangi bir sorun yoksa, problem fren hidroliğinin düşük seviyelere inmesinden ya da fren balatalarından kaynaklanabilir. Bu noktada, aracı durdurarak yol yardımı çağırmanız çok daha faydalı olacaktır. Kırmızı bir yuvarlağın içinde ünlem işareti şeklinde olan fren ikaz ışığı el freniyle ilgili değilse, aracı servisin kontrol etmesi gerekir.

 

Akü İkaz Lambası

Akü ikaz ışığı, araba arıza göstergesi üzerinde kırmızı bir dikdörtgen içinde artı ve eksi işaretleriyle yer alır. Çoğu zaman iki ayrı problemden kaynaklı aktif hale gelebilen akü ikaz lambası, genelde akü şarjının bitmesi sonucu ortaya çıkar. Bunun dışında akü bitmediği halde hala yanıyorsa akünün bozulmuş olduğu anlamına gelir. Araba arızaları arasında sıkça karşılaşılan aracın çalışmaması, çalışsa dahi farların kullanılamaması gibi durumlar çoğunlukla akü problemlerinden dolayı meydana geldiği için, bu uyarı oldukça önemlidir.

 

Yağ Basıncı İkaz Lambası

Çeşitli sorunları beraberinde getirebilen bu kırmızı renkli ikaz ışığı, araba arıza sembolleri arasında doğrudan motoru etkileyebilen uyarılardan biri olarak kabul edilir. Bu yüzden yağ basıncı ikaz lambasının yandığını gördüğünüz anda, aracı durdurarak yağ durumunu kontrol etmelisiniz. Aksi takdirde motoru kullanılmaz hale getirebilecek ciddi problemlerle karşılaşabilirsiniz. Eğer yağ durumuyla ilgili bir sorun olmamasına rağmen bu ışığın yandığını görüyorsanız, servisten destek almanız gerekir.

 

Hararet İkaz Lambası

En çok karşılaşılan uyarılardan biri olduğu için, sıkça merak edilen araba arıza lamba anlamları arasındaki hararet ikaz ışığı, iki temel sebepten dolayı yanıyor olabilir. Bunlardan biri, araç motorunun çok sıcak çalıştığı anlamı taşırken diğeri ise yeterli su olmadığı anlamına gelir. Bu yüzden öncelikle hararet ikaz lambasını gördüğünüz anda, aracı sağa çekerek rölantide birkaç dakika beklemelisiniz. İkaz ışığı söndükten sonra da su durumunu kontrol etmelisiniz.

 

Lastik Basıncı İkaz Lambası

Sarı bir dairenin içinde ünlem işareti şeklinde olan lastik basıncı ikaz lambası, son yıllarda araçların göstergelerinde bulunması zorunlu hale getirilmiş uyarılar arasında yer alır. Sürekli lastiklerdeki hava oranını kontrol eden sensör aracılığıyla aktif hale gelen bu ikaz lambası, lastiklerin havasında bir düşüş olduğunu gösterir. Sürüş konforunu ve güvenliğini doğrudan etkileyen bir durum olduğundan, bu uyarıyı gördüğünüz anda araç lastiklerini kontrol etmeli ve lastiklere gerekirse hava basmalısınız.