1. LEXUS'U KEŞFET
  2. Lexus otomobilleri hakkinda hersey
  3. Araba bebek koltugu alirken nelere dikkat edilmeli
Ne aramıştınız?
LEXUS'U KEŞFEDİN

BEBEK OTO KOLTUĞU ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Çocuklarınızın ihtiyaçları söz konusu olduğunda, her zaman en iyi seçimi yaptığınızdan emin olmak istersiniz. Bu seçimlerin en önemli olanlarından biri de kuşkusuz otomobillerinizin arka koltuğunda kullanacağınız araba bebek koltuğudur. Unutmayın, araçlarda bebek koltuğu zorunluluğu yasalar tarafından da belirlenmiştir ve seyahatleriniz sırasında çocuğunuzun güvenliğini sağlamak için büyük bir önem taşır.

Araba Bebek Koltuğu Kaç Yaşına Kadar Zorunlu?

Çocuğunuz 36 kg'ın altındaysa ve boyu 150 cm'den kısaysa oto koltuğu kullanmak zorundasınız.

 

Bebek Koltuğu Araba Modeline Göre mi Seçilir?

Öncelikle araba modelinizi değil, bebeğinizin yaşını ve kilosunu göz önünde bulundurarak bir seçim yapmalısınız. Arabanızda isofix sistemi mevcut ise bebek araba koltuklarının hepsi zaten aracınızla uyumlu demektir. 2013 yılından sonra üretilen araçlarda isofix sistemi zorunludur. Ancak daha eski bir aracınız var ise bebek koltuğunuzu arabanızın emniyet kemeriyle sabitlemeniz mümkün. Tabii ki isofix sisteminin çok daha güvenli olduğunu bilmelisiniz.

  • 0-13 kg ağırlığındaki bebekler için oto koltuğu yerine ana kucağı da kullanabilirsiniz.
  • Çocuğunuzun boyu 135 cm'ye ulaşana kadar bebek koltuğu yerine yükseltici de kullanabilirsiniz.
  • Bebeğinizin ağırlığı 13 kg'a ya da boyu 80-83 cm aralığına geldiyse ana kucağını bırakmanızın ve oto koltuğuna geçmenizin zamanı gelmiş demektir.

 

Ana Kucağı Nedir?

Sadece ev içinde kullanılması amacıyla tasarlanmış olan ana kucaklarının yanı sıra araba içinde kullanabileceğiniz modeller de vardır. Ana kucakları kullanım açısından çok pratiktir. Taşıma kolu sayesinde bebeğinizi rahatlıkla kaldırabilirsiniz. Ergonomik tasarımları sayesinde ana kucakları, bebeğinizin vücudunu tamamen saracak ve ona rahat bir ortam sağlayacaktır. Bebeklerin büyüme hızı değişkenlik gösterse de, ana kucağını ilk 15-18 ay kullanabilirsiniz. Çocuğunuz 13 kg'ın üstüne çıktığında ve boyu 80-83 cm aralığına geldiğinde, oto koltuğuna terfi etmesinin zamanı da gelmiş olacak.

 

Bebek Araba Koltuğu Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Bebek koltuklarının, Avrupa standartlarındaki çarpışma testlerinden geçmiş olması en önemli kriterdir. Zaten bu testlerden geçmiş olan bebek koltuklarının herhangi bir yerinde test logosunu görebilirsiniz. En prestijli ve güvenilir test kuruluşları ise şöyle: ADAC, Stiftung Warentest, ÖAMTC, TCS, Plus Test ve Autobild.
  • Ürünlerin, nefes alan bir kumaşla kaplandığından emin olun. Aksi takdirde bebeğiniz fazlasıyla terleyecek ve bu durum onun sağlığını tehdit edecektir.
  • Modeller, beş noktadan çıkan emniyet kemerine sahip olmalı. Ama bu da tam koruma için yeterli sayılmaz. Seçtiğiniz koltuğun ekstra boyun koruması olup olmadığına dikkat etmelisiniz.
  • Ürünlerin hijyen standartları için mutlaka çıkartılıp yıkanabilen bir kılıfı olmalı. Ayrıca alev almaz bir kumaşla kaplanmış olmasına da dikkat edin.
  • En önemli kural, koltuğu almadan ya da aracınıza yerleştirmeden önce kullanım talimatını dikkatle okumanızdır.