1. LEXUS'U KEŞFET
  2. Lexus otomobilleri hakkinda hersey
  3. Araba lastigi kac kilometrede ve ne zaman degistirilir
Ne aramıştınız?

Araba Lastiği Ne Zaman Değiştirilir?

Araba Lastiği Ne Zaman Değiştirilmelidir?

Sizi ve sevdiklerinizi yeni tatil rotalarına, yeni anılara taşıyan ya da her gün iş yerinizle eviniz arasında en güvenilir yol arkadaşınız olan aracınızın bakımlarını yaptırıyor, maksimum performansta çalışmasını önemsiyorsunuz. Peki aracınızın yol tutuşunu doğrudan etkileyen lastikleriniz? Yolculukların güvenle sürmesi, her türlü hava koşulunda aracınızın sizi yarı yolda bırakmaması için daima iyi durumda olması gereken lastikleriniz de zamanla aşınır. Bu durumda sürüş deneyiminizin olumsuz etkilenmemesi için aracınızın lastiklerini doğru zamanda, doğru nitelikteki yenileriyle değiştirmeniz gerekiyor. Doğru zaman, doğru seçim, doğru değişim… İşte tüm bu koşulları yerine getirmenizi sağlayan ve yol arkadaşınızın performansını güçlendiren lastik değişim zamanları hakkındaki ipuçları…

Araba Lastiği Ne Zaman Değiştirilir?

Değişim için her zaman göz etmeniz gereken standart bir zaman vardır. Lastiğin ömrü, kullanım koşulları ve süresi gibi faktörler değişim tarihinin belirlenmesinde etkilidir. Ancak bazı dış faktörlerin etkisiyle bu tarih değişebilir ve stepne de dahil olmak üzere eskilerin yerini yenilerinin alması gerekebilir. Bunu anlamanın en doğru yolu, tüm lastiklerinizi ayda bir kez, rutin olarak muayene ettirmenizdir. Aksatmadan yapılan düzenli kontroller ile oluşan zararları görebilir, basınç kaybı, diş derinliğinde azalma, kesik, çökme gibi hasarların tespitini yapabilirsiniz. Özellikle 5 yıl gibi bir süredir aynı lastikleri kullanıyorsanız, kontrol sürenizi sıklaştırmanızda fayda var. Üretim tarihinin üzerinden 10 yıl geçen ürünlerin ise kullanım süresine bakılmaksızın değiştirilmesi, aracınızdan alacağınız performansı iyileştireceği gibi yol güvenliğiniz açısından da gereklidir. Üretim tarihini belirlemek içinse lastik yanağında bulunan DOT numarasını kontrol edebilirsiniz. Böylece ürünün hangi yılın hangi haftasında üretildiğini öğrenebilir, tedbirinizi bu tarihe göre alabilirsiniz. Lastiğinizin yaşı gibi, aşınma durumu da değişim zamanını belirlemeniz için önemli. Muayene sırasında elde edeceğiniz verilerin yanı sıra siz de sürüş ve kullanım alışkanlıklarınızı ve dış faktörleri değerlendirerek değişim zamanını tespit edebilirsiniz.

Araba Lastiğinin Değiştirilmesi Gerektiği Nasıl Anlaşılır?

Araç kullanmayı hayatın doğal akışında vazgeçilmez bir zevk olarak gören her sürücü gibi siz de otomobilinize karşı özel bir duyarlılık geliştirmiş olabilirsiniz ve sürüş keyfinizin gölgelenmesini asla istemezsiniz. Bunu korumak için, aracınızın iç ve dış aksamları, donanımı ve konfor sağlayıcıları gibi lastiklerinizin de iç ve dış durumu hakkında bilinçli olmanız gerekiyor. Aracınızın bu ekipmanlarına karşı duyarlı olmanız, tüm yol ve mevsim koşullarında aradığınız güvenli ve keyifli sürüşün anahtarıdır. Lastiklerinizin görünümünü incelediğinizde, diş derinliği seviyesinde düşme, yanak ve sırt kısmında hasar, taş, çivi gibi yabancı cisimler ve supap kapaklarında sorun görüyorsanız değişim zamanının geldiğini anlayabilirsiniz. Düzenli olarak ve özellikle uzun bir seyahate çıkmadan önce kişisel kontrolünüzü bu noktalara dikkat ederek yapabilirsiniz. Sürüş sırasında ise değişim zamanının geldiğini size yine aracınızı kullanırken hissettikleriniz söyleyecektir. Aracınızı kullanırken sarsıntı ve titreşim gibi olağandışı durumlar fark ettiyseniz, aracını yavaşlatıp kenara çekmeli ve kontrol için en yakın yetkili servisle iletişim kurmalısınız.

Otomobil Lastiği Kaç Kilometrede Değiştirilir?

Lastiklerin kullanım ömrünü belirleyen diğer bir ölçü de aracınızın kilometre sayacıdır. Hasar ve aşınma gibi ekstra faktörler göz ardı edildiğinde tavsiye edilen değişim, 5 yılda bir veya ortalama 50 bin kilometredir. Bu ideal ve ortalama değer, elbette lastiğin üretim tarihi gibi fiziksel faktörlere, yol koşulları, iklim, sürüş alışkanlıkları ve hatalı kullanım oranına göre değişir ve aslında her araç için farklı olabilir. Lastiğin aşınmasında en önemli etken hız faktörüdür. Aşırı hız ve aşınma doğru orantılıdır. Aşınmadaki diğer etkenler ise, çukurlu, engelli yollar, hız tümseklerinden hızlı geçiş ve yollardaki keskin yapılı cisimlerle temastır. Bulunduğunuz bölge aşırı sıcak ya da yağışlı bir iklime sahipse ve buzlanmaya elverişliyse yine aşınma söz konusu olacaktır. Lastiğinizin ömrünü uzatmak ve ortalama değişim zamanına kadar dayanıklılığını korumak için, kontrollerini düzenli yaptırabilir, aşırı süratten kaçınabilir, hızlı kalkış ve ani fren gibi kullanım hatalarını yapmamaya dikkat edebilirsiniz. Yol ve iklim koşullarını değiştiremiyor olabilirsiniz, ancak sürüş alışkanlıklarınızı iyileştirerek ve aracınızın bakımını düzenli yaptırarak keyifli seyahatlere siz ve aracınız daima hazır olabilirsiniz.