Ne aramıştınız?
LEXUS'U KEŞFEDİN

ARABADA MOTOR YAĞI SIZINTISI NEDEN OLUR ?

Aracın sağlıklı şekilde hareket etmesini sağlayan birçok farklı yapıda sıvı bulunur. Bu sıvılardan en önemlisi ise motor yağıdır. Motor yağı, aracın kalbi olarak kabul edilen motorun içerisinde yer alan yüzlerce bileşenin, pistonların ve diğer parçaların çalışmasını kolaylaştırır. Bu nedenle motor yağını düzenli olarak kontrol etmek ve motor bakımlarını belirli periyotlar halinde yaptırmakta fayda vardır.

Motor yağını, motorun içinde değil de dışında görmek ise birçok açıdan araçla ilgili büyük problemlerin habercisi olabilir. Motor yağ sızıntısı veya motor yağı kaçağı olarak bilinen bu problemlerin birden çok farklı nedeni vardır. Peki, motorda yağ kaçağı neden olur ve yağ kaçağı nasıl anlaşılır? Gelin, birlikte inceleyelim.

 

Motor Yağı Sızıntısının Nedenleri

Arabada yağ kaçağı oluşumunun nedenleri çok farklıdır. Bu nedenler aynı zamanda hasarın büyüklüğü hakkında da önemli ipuçları verir. Motor yağ kaçağı sebepleri arasında hasarlı yağ filtresi gösterilebilir. Zamanla yıpranmış yağ filtresi bazı durumlarda sızıntılar meydana getirir. Bu bakımdan yağ filtresinin kaliteli, düzgün takılmış ve hasar almamış olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca, her yağ değişim dönemlerinde yağ filtresinin de değişmesi şarttır.

Yağ karterinin tabanında bulunan yağ tahliye tıpası da motor yağında sızıntılara sebep olabilir. Aracın altına yakın konumda bulunan yağ tahliye tıpası, aracın altının sert darbe alması gibi durumlarda sızıntılara neden olur. Motor silindirlerinin üstünde bulunan valf kapakları yağın sızmasını önleyen elemanlardır. Bu kapaklar bir süre sonra aşınarak yağ sızıntılarına yol açar. Yani yağ sızıntısına yol açabilecek diğer bir neden valf kapaklarının yıpranan contası olabilir.

 

Contalardaki Yıpranmaya Dikkat

Motor yağı sızıntılarında ilk bakılan yerleri contalar oluşturur. Çünkü, contalar çeşitli sıvıların araçtan sızmasını önleyen önemli parçalardır. Motor yağının sızmasına neden olan nedenlerden birisi de ana contadır. Yağın krank milinin önünden kaçmasına engel olan ana contada meydana gelen bir arıza veya yıpranma yine yağ sızıntısına yola açacaktır.

Motor yağı sızıntılarının nedenleri arasında sırada hasarlı karterler var. Motorun alt bölümünde konumlanan karter, ezilme veya darbe nedeniyle zarar görerek zamanla sızıntı oluşumu gösterir. Öte yandan, eski model araçlarda karşılaşılan ve ciddi bir sorunun başlangıcı olarak kabul edilen çatlak silindir kafası da yağ sızıntılarını meydana getirir.

 

Sızıntıları Renklerine Göre Ayırabilirsiniz

Aracın altında biriken sıvılar her zaman motor yağından kaynaklanmayabilir. Bunu anlamanın birden çok yöntemi var. Araçlarda motor yağı dışında birçok sıvı olsa da bu sıvıları renklerine göre belirlemek mümkün. Eğer aracın altında biriken sıvının gerçekten motor yağı olup olmadığını anlamak istiyorsanız, diğer sıvıları da tanımanız gerekir. Böylece erken teşhis ve hızlı müdahale sağlanabilir. Sızıntı tipine göre sıvıların renklerini inceleyelim:

Şeffaf: Herhangi bir renge sahip olmayan yani su görünümünde olan sıvılar genellikle klima suyundan kaynaklanır ve bu sıvılar korkulacak bir şey olmadığını gösterir. Bununla birlikte hidrolik direksiyon sıvısı da şeffaf ancak daha yoğundur. Bu şekilde klima suyundan ayrışır.

Yeşil - Turuncu: Kokusuyla da ayırt edilebilen yeşil veya turuncu renkteki sıvılar antifrize işaret eder. Antifriz sıvıları genellikle yeşil veya turuncu renk bırakır.

Kırmızı – Pembe: Aynı zamanda oldukça kaygan bir kıvama sahip olan pembe veya kırmızı sıvıların vites sıvısı olma olasılığı bir hayli yüksektir. Ancak bazı antifrizler de kırmızı ya da pembe renklerde olabilir.

Kahverengi – Sarı: Kıvamı hayli yoğun ve kahverengi ya da sarıya çalan sıvılar çok büyük ihtimalle motor yağından kaynaklanır.

 

Yağ Kaçağı Varsa Ne Yapılmalı?

Motor yağının nedenleri ve belirtilerini anladıktan sonra sürücülerin akıllarına doğrudan “Motorda yağ kaçağı var ne yapmalıyım?” sorusu gelebilir. Öncelikle motorun yağ kaçağına rağmen hareket edebilecek bir yapıya sahip olduğunu unutmayın. Yani aracı derhal yakın bir tamirciye veya garajınıza çekebilirsiniz.

Sızıntı olan bir araçla uzun yolculuklara kesinlikle çıkılmaması gerekir. Yağ kaçağını göz ardı etmek kaçağın diğer tüm motor bileşenlerine bulaşmasına ve geri dönüşü olmayan arızalara yol açar. Bu nedenle motor yağ kaçağı tamiri işlemine vakit kaybetmeden başlanılması gerekir.

Eğer yağ kaçağının nedeni ufak bir conta değişimi veya benzeri kolaylıkta bir etkense, sürücü tarafından onarım yapılabilir. Tabii ki, bunun için gerekli teknik bilgiye de sahip olunmalıdır. Motor yağı ile ilgili problemlerde genellikle vakit kaybetmeden yetkili servise ya da güvenilir bir ustaya danışmak her zaman en doğru yoldur. Çünkü sıklıkla vurguladığımız gibi motor yağ kaçağı zararları bakımından geri dönüşü olmayan ağır sonuçlar doğurabilir.

 

Kaçak Önleyiciler Gerçekten İşe Yarıyor Mu?

Son yıllarda büyük problemler yaratmayan sorunları engelleyebilen motor yağı kaçak önleyici ürünler piyasaya sürülmüştür. Ancak, bu sıvılar ile ilgili olarak sürücülerin kafasında “Motor yağ kaçağı önleyici işe yarıyor mu?” gibi sorular olması doğal. Motor yağı sızıntı önleyici, motorun belirli bölgelerine ve kapağına uygulanan sprey formunda sıvılardır. Temel amacı ise kurumuş contaları yenilemek ve bu noktalardan yağ damlamasını engellemektir. Aynı zamanda, motor segmanlarını destekleyen motor yağı kaçak önleyiciler, yağ tüketimini azaltmaya da yardımcı olabilir. Sonuç olarak, kaçak önleyiciler hafif bakımlar yaparak yağ sızıntılarını önlemeye gerçekten destek olabilir. Ancak yine de ciddi sorunların önüne geçemeyecektir.

Görüldüğü gibi motor yağının sızmasına neden olan birçok faktör var. Bu ve benzeri sorunların önüne geçmek için ise kaliteli bir motor yağı kullanmak hala en iyi yöntem olarak kabul edilir. Motor yağının akışkanlığı tüm koşullarda sürdürmek ve sızıntıların önüne geçmek için faydalı olan kaliteli motor yağları, aynı zamanda motorun ömrünü uzatacak en önemli etken maddelerden biri. Bu nedenle, daima aracınıza uygun kaliteli bir motor yağı tercihi yapmanızı öneriyoruz.