Ne aramıştınız?
LEXUS'U KEŞFEDİN

ARABANIZI DOLUYA KARŞI NASIL KORURSUNUZ?

Türkiye, coğrafi konumu gereği senede dört mevsimi birden yaşayan nadir ülkeler arasında yer alıyor. Bu durum da özellikle mevsim geçişlerinde ani hava sıcaklığı değişimlerinden kaynaklı dolu yağışlarına neden olabiliyor. Özellikle son yıllarda yaşanan ani dolu yağışları birçok araca hasar vererek sürücülerin canını oldukça sıkabilecek ciddi problemlerle karşı karşıya bırakıyor.

Peki, son dönemde sıklıkla görülen büyük parçalı dolu yağışı arabaya zarar verir mi? Dolu yağışında araba nasıl korunur? Dolu yağışından araçları korumak için ne gibi önlemler alınmalıdır? Gelin bu soruların yanıtlarını yazımızda inceleyelim.

 

Dolu Nedir?

Dolu yağışları genellikle mevsim geçişlerinde yaşanan ani hava değişimleri esnasında gözlemlenir. Rüzgarların sürüklediği bulutların, sıcaklığın bir anda azalması karşısında gösterdiği reaksiyon dolunun oluşumuna zemin hazırlar. Bulutların içerisinde oluşan yağmur tanecikleri bu ani hava değişimleri sırasında donarak doluyu meydana getirir. Dolu, donmuş yani buz haline gelmiş yağmur taneciklerinin birleşerek yeryüzüne inmesidir. Havanın ne kadar ani değiştiğine ve yağmurun yoğunluğuna göre çok iri taneli dolu yağışı ile karşılaşılabilir. İşte bu iri taneli dolular başta insan sağlığına olmak üzere, ağaçlara, evlerin çatılarına ve araçlara ciddi zararlar verebilir.

 

Hava Durumuna Göre Hareket Edin

Özellikle tavan, sunroof, ön-arka camlar ve kaportanın büyük kısmına zararlar verdiği için dolu yağışının araçlara verdiği hasar genellikle büyüktür. Bu zarar, dolunun büyüklüğüne göre kaportada iz veya camda çatlama hatta kırılmaya kadar gidebilir. Dolu yağışından araçların zarar görmemesi için öncesinde dikkat edilmesi gereken birkaç temel nokta bulunur. Bunlardan ilki mevsim geçişleri yani ilkbahar veya sonbahar aylarında hava durumunu takip etmektir. Meteoroloji bültenlerini takip etmek ve uzmanların uyarılarını dinleyerek hareket etmek dolu yağmadan önce alınacak önlemler arasında ilk sırada yer alır.

Diğer yandan dolu yağışından önce aracınızla seyahat etmemek ve kapalı bir garaja park etmek olası dolu hasarlarının önüne geçecektir. Ayrıca dolu yağışından koruyan özel brandalar kullanmak da seçenekler arasında olabilir. Son yıllarda sıklıkla yaşanan dolu yağışı araba koruma yöntemlerinde de farklı çözümleri beraberinde getirdi. Battaniye, karton, yastık veya çeşitli örtülerle dolu yağışının yaratacağı zararların önüne geçmeye çalışmak, sürücülerin bulduğu farklı çözümler arasında yer alsa da, bu çözümlerin dolu yağışında aracı yeteri kadar korumadığı da uzmanlarca özellikle vurgulanır.

 

Doluya Araçta Yakalanılması Halinde Ne Yapılmalı?

Doluya araç içinde yakalanıldığı takdirde ilk dikkat edilmesi gereken konu can güvenliği ve trafik emniyetidir. Dolu yağışı aşırı ise aracın flaşörlerini yakıp emniyet şeridine geçilmesi ve araç içinde kalınması gerekir. Bununla beraber, yerleşim yerleri içerisinde aracınızı petrol istasyonları, kapalı garajı olan noktalar veya benzer emniyetli alanlara çekip yağışın geçmesini bekleyebilirsiniz. Ancak bu esnada arabayı koruma refleksi vermemelisiniz. Aksi halde dolu esnasında aracınızı korumaya çalışırken kendiniz yaralanabilirsiniz.

 

Dolu hasarı sonrası ne yapılmalı?

Dolu yağışı veya benzer doğa olaylarında aracı koruyacak en kolay önlem kasko poliçesidir. Araç doluya maruz kaldıysa, kasko poliçesinde dolu hasarı teminatının olup olmadığına dikkat etmek gerekir. Bu kapsamda dolu hasarlarını karşılayacak bir poliçe hazırlatmak en doğru yöntem. Çünkü, dolu hasarını zorunlu trafik sigortası karşılamaz. Dolu hasarı teminatına sahip olan sürücüler 2 yıla kadar sigorta şirketlerine zarar dosyası açtırmak için başvuruda bulunabilir. Yapılacak ekspertiz sonrasında teminat kapsamında araç onarımı yapılır. Uzmanlar da kasko poliçesine sahip olmayan araç sahiplerinin karoserdeki hasarları, boyasız göçük düzeltme işlemi ile tamir ettirmesini önerir.

Dolu yağışının araçlarda neden olacağı hasarların önüne geçmek için hava durumuna göre önceden planlı hareket etmek alabileceğiniz en iyi önlemlerden. Ancak her durumda hasarı karşılamak için dolu hasarını kapsayan kasko poliçelerini tercih etmelisiniz. Önce can sağlığı ve trafik güvenliğini emniyete almayı düşünerek hareket ederseniz olası tüm hasarların önüne geçmiş olursunuz.