Hava Filtresi Nedir?
İçten yanmalı motorlarda, otomobilin hareket etmesi için gerekli gücü sağlayacak tepkimenin oluşabilmesi, belirli miktarda oksijenin yanma odasına alınmasıyla mümkün hale geliyor. Hava filtresi tam da bu noktada devreye giriyor. Motora alınan hava, filtre sayesinde zararlı parçacıklardan büyük oranda arındırılıyor. Böylece silindirler başta olmak üzere motorun işlevini sağlıklı bir biçimde yerine getirmesi için hayati değere sahip parçalar büyük oranda korunuyor. Standart tipteki hava filtreleri, ağırlıklı olarak kâğıt malzeme kullanılarak üretiliyor. Filtrelerin süzme işlemini başarıyla yerine getirebilmeleri için tasarımlarında dar gözenekli yapı tercih ediliyor. Ancak gerek imal edildikleri malzemenin türü gerekse de gözeneklerinin dar olması nedeniyle filtreye belirli aralıklarla bakım yapılması gerekiyor.
Hava Filtresi Ne İşe Yarar?
Araba hava filtresi, yakıtın tepkimeye girebilmesi için gerekli havayı süzme görevini üstleniyor. Dolayısıyla kolay bulunabilen ve görece ekonomik fiyatlı olmasına rağmen motorun en önemli parçaları arasında sayılıyor. Çünkü filtre tıkalı olduğunda, motordan istenilen performansı elde etmek güçleşiyor. Kalitesiz ürünlerin tercih edilmesi ise silindirlere zararlı partiküllerin kolayca ulaşmasıyla sonuçlanıyor. Haliyle bir süre sonra maddi açıdan sürücüleri ciddi zarara uğratabilecek arızalar meydana gelebiliyor. Hava filtresi, marka ve modele bağlı olarak motorun farklı kısımlarında konumlandırılıyor. Filtre, bazı araçlarda emme manifoldundaki hava girişlerinin önüne monte ediliyor. Kimi modelde ise bu parça, motorun üst kısmındaki kutunun içerisinde ya da gaz kelebeğine bağlı borunun ucunda yer alıyor.
Performans Hava Filtresinin Farkı Nedir?
Standart filtrelerinin dar gözenekli yapıları, zararlı parçacıkların motora girişini engellemek için büyük oranda yeterli oluyor. Ancak bu durum, performanstan bir miktar ödün vermek anlamına geliyor. Çünkü dar kanallar aracılığıyla yanma odasına ancak belirli miktarda hava ulaşabiliyor. Dolayısıyla aracının motorundan maksimum verimi almak isteyen sürücüler, standart ürünler yerine performans hava filtrelerine yöneliyor. Performans hava filtresi üretiminde, pamuk ipliği gibi malzemeler kullanılıyor. Üst devirlere çıkıldıkça performansa katkısı daha net hissedilen bu parçanın, kutu içi ve açık hava filtresi olmak üzere iki farklı türü bulunuyor. Açık hava filtresi, yüzey alanı daha geniş olduğu için yüksek miktardaki havayı rahatça emebiliyor. Sesli çalışması ile tanınan bu tip performans filtreleri, tasarımları gereği daha az partikül süzebiliyor. Eğer aracınızın performansını artırmak için yapacağınız filtre seçiminde daha sessiz bir çözüme ulaşmak isterseniz, kutu içi tasarımlara yönelebilirsiniz.
Hava Filtresi Temizleme İşlemi Nasıl Yapılır?
Otomobilin kullanıldığı coğrafyadaki yol ve hava şartlarına bağlı olarak filtrenin belirli aralıklarla temizlenmesi gerekiyor. Aksi durumda tıkalı halde kullanılmaya devam eden hava filtresi, yalnızca performans kayıplarına yol açmıyor. Aynı zamanda yakıt tüketiminin de artmasına sebep oluyor. Bu durumdan kaçınmak için belirli aralıklarla filtreyi çıkartıp gözeneklerin durumunu yakından inceleyebilirsiniz. Gözenekler tıkanmışsa temizleyici sprey kullanarak arındırma işlemine başlayabilirsiniz. Yaklaşık 15 dakika süren bu işlemin ardından soğuk su ile filtreyi yıkayıp kurumaya bırakabilirsiniz. En son aşamada ise kuruyan filtreyi yağlayarak yeniden kullanıma hazır hale getirebilirsiniz. Performansa olan pozitif katkısı nedeniyle sürücüler, bakım esnasında önceliği genelde hava filtresine veriyor. Ancak gerek verimlilik artışı gerekse de doğa ve insan sağlığının korunması amacıyla aracın farklı kısımlarındaki filtreleri de düzenli olarak kontrol etmek gerekiyor. Bu parçalardan biri olan partikül filtresi hakkında detaylı bilgi edinmek için "Partikül filtresi nedir?" içeriğine göz atabilirsiniz.