LEXUS'U KEŞFEDİN

ARAÇ İÇİ KOKU GİDERME YOLLARI

Zamanımızın önemli bir kısmını geçirdiğimiz araçlarda kimi zaman oldukça kötü kokulara maruz kalırız. Hatta araç içi kokuların bazıları o kadar inatçıdır ki defalarca temizlendiği takdirde bile çıkmaz. Özellikle döşemelere sinen bazı kokular hiç temizlik işlemi yapılmamış gibi yeniden aracın içini sarabilir. İşte bu yüzden araç içi kokuları giderme ve araç içi kokuları önlemenin bazı yöntemlerinden yararlanabilirsiniz.

Bu yazımızda araç içi kokuları giderme ve olası kokuları önlemek için neler yapılması gerektiğini sıralayacağız. Aynı zamanda, “Araç içi koku nasıl giderilir?” , “Araç içi nem kokusu nasıl giderilir?” gibi sürekli karşılaşılan soruların yanıtlarını da arayacağız. Sizin de aklınızın bir köşesinde bu sorular varsa okumaya devam edin!

 

Araç İçi Kötü Koku Neden Olur?

Araç içi kokuları gidermek için öncelikli adım, her zaman kokunun kaynağını belirlemekten geçer. Çünkü bazı kokular sadece derinlemesine işlemler uygulandığında etkisini yitirir. Kokunun kaynağını belirledikten sonra da kokuyu giderecek en uygun işlemi bulmanız bir hayli kolaylaşır. Kötü kokularla seyahat etmek sürüşü fazlasıyla zorlaştıracağı gibi dikkat dağınıklığına da neden olabilir. Bu durumda, kazaya varan sonuçlarla karşılaşılmasına yol açar.

Araç içerisinde kalıcı kokulara neden olan başlıca faktörler:

Sigara dumanı gibi fazlaca yayılan bir maddenin döşemelerden tavana kadar araç içerisinde her alana sinmesi,

Aracın belirli noktalarına dökülen ya da döşemeye sızan süt ve süt ürünleri, meşrubatlar, kahve, kan, alkollü madde veya benzeri içecekler,

Tıkanan havalandırma filtresi sonucu küf oluşumu,

Döşeme ya da paspasların yıkandıktan hemen sonra kurutulmadan serilmesi sonucu üreyen bakteriler ve yayılan nem kokusu olarak gösterilebilir.

Tüm bu dış etkenler aracın içerisinde bakteri oluşumuna neden olur. Bakteriler, sıcağı seven ve önlem alınmadığı takdirde sürekli üreyen canlı organizmalardır. Araçtan gitmeyen uzun süreli kötü kokular olduğunu fark ettiğinizde hızla hareket etmek gerekir. Doğru temizlik konusunda hemen müdahalede bulunulmazsa bakterilerin çoğalması ile aynı oranda kötü koku ortaya çıkmaya başlar. Ancak merak etmeyin, ilk müdahale ile uzun süreli kötü kokulara maruz kalmadan hızlı bir şekilde temizlik yapmanız mümkün. Eğer geç kalınırsa bakteri sayısı artar, yayılı ve araç içi kokuların tamamen yok edilme şansı azalabilir.

 

Araç İçi Kokular Nasıl Giderilir?

Araç içi koku giderici diye satılan birçok kimyasal madde mevcut. Ancak uzman yardımı olmadan veya uzmanlara danışılmadan bu kimyasalları kullanmak aracın içerisinde kalıcı hasarlara yol açabilir.

Araç içerisindeki kokuları gidermenin başlıca yolları ise şunlardır:

Koku sıvı bir maddeden geliyorsa su ve sabunla temizlenir. Sıvının yayılması engellenerek tüm noktalara detaylı bir şekilde müdahalede bulunulur. Hemen ardından aracın camları açılarak, güneşsiz bir ortamda havalandırılır.

Araç içerisinde sigara içilmemesi hem kötü kokuları hem de döşemelerin sararmamasını engeller. İçildiği takdirde ise araç içi sigara kokusu giderici maddeler ile hafif parfümlere başvurulabilir.

Aracın düzenli periyotlarla detaylı temizlenmesi ve yeterli miktarda havalandırılarak tamamen kurutulması kalıcı kokuların önüne geçer. Bu kapsamda, aracınızı ayda en az 2 kere temizlemeniz gerekir.

Kokunun kaynağının filtreler olduğu düşünüldüğünde, aracın filtreleri kontrol edilir. Filtrelerin tıkanması veya aşırı derecede kirlenmesi durumunda araç içerisine ağır bir nem kokusu yayılabilir. Bu durumda filtrelerin değiştirilmesi kokuyu önleyecektir.

Araç içerisinin ciddi temizlik gerektiği durumlarda, alanında uzman kişilerden profesyonel yardım almakta fayda var. Uzman araç temizlik firmaları tarafından gerçekleştirilecek ozon temizleme yöntemi araç içi kokuları giderici en yetkili yöntemlerden birisidir.

Son olarak tüm bu temizlik işlemlerinden sonra aracın temiz kokması için güzel ve hafif araç içi kokular kullanılabilir.

Kısacası, aracınızın bakımını ihmal etmediğiniz gibi aracınızda oluşan ya da oluşabilecek kötü kokular için de önleminizi almalı, gerekli bakımları uygulamalısınız.