Özellikle, buzlu veya kaygan yol koşullarında oluşan kazalar ile tuz veya toz gibi etkenler nedeniyle oluşan korozyon, servislerin kış aylarını yoğun geçirmesine neden oluyor. İşte tüm bunların önüne geçmek için yapılması gereken şey aracınızı kışa hazırlamaktan geçiyor. Bir aracı kışa hazırlamanın belli başlı noktaları bulunuyor. Bu noktalara dikkat edildiği takdirde ise kış aylarını zorunlu servis ziyaretleri geçirmenden atlatmanız mümkün.
Kışın Antifriz Kullanımının Önemi
Araç kış bakımı yaparken yani aracı kışa hazırlarken akla ilk gelen konulardan birisi antifrizdir. Çünkü kış aylarının bazı günleri hava sıcaklığı 0 derecenin altına kadar düşer. Bu durum da araç içi sıvılarında yani motor suyunda donmaya sebep olur. Antifriz, içerdiği kimyasallar gereği motor soğutma suyunun donmasını engeller. Kış aylarına girilmeden aracın motor soğutma suyuna antifriz eklenmesi, suyun donma noktasını -38 derecelere kadar düşürecektir. “Kışın arabaya antifiriz konulmazsa ne olur?” sorusunun yanıtı ise tam olarak burada gizlidir. Antifriz kullanılmayan durumlarda, hava sıcaklığı 0 derecenin altına indiğinde motor soğutma suyu donacak ve işlevini yitirecektir.
Camın Buğulanması Önlemenin Yolları
Yine 0 derecenin altındaki hava sıcaklıklarında yani kışın araba aküsü voltaj veya güç kaybına uğrayabilir. Bu durum, aracın marşının basmasında sorunlar yaşanması anlamına gelebilir. Hatta ömrünün sonuna gelmiş eski aküler aracı çalıştırmayabilir. Sonuç olarak kış öncesi hızlı ve pratik bir akü testi yaptırmak da gayet iyi olabilir. Diğer yandan, kış ayları aracın klimasının özellikle araç içerisindeki ısıyı artırmak için önemli olduğu aylardır. Araba kışın klima kullanımı öncesi, uzun süre kullanılmış veya yaz aylarında uzun yollara maruz kalmış filtrelerin temiz olduğundan emin olmak gerekir. Kışın araba camının buğulanmaması için ise klima çalıştırıldıktan sonra kısa bir süreliğine camların açılması veya klima yönlendirmelerinin cama yapılması yeterli olacaktır.
Kışın Araba Boyanır mı?
Sürücülerin kış aylarında sıklıkla karşılaştığı problemler ve kafalarında oluşan çeşitli soru işaretleri bulunur. Örneğin, “Kışın araba boyanır mı?” ve “Kışın araba kapılarının donmaması için ne yapılır?” yanıtları merak edilen sorular arasındadır. Kışın araba boyatmak gayet mümkündür. Boyama sürecinin sorunsuz geçmesi boya yapılan yerin sıcak ve rutubetsiz olmasına bağlıdır. Bu sayede astar çabucak kurur ve kışın boyama işlemi rahatlıkla gerçekleştirilir. Kışın araba yıkama işlemi de yine kapalı ve uygun ortamlarda kolayca yapılabilir. Diğer bir konu olan kış aylarında araç kapılarının donması sorunu içinse günümüzde farklı yöntemler kullanılmaktadır. Araç kış bakım seti içerisinde yer alan kimyasallar, WD-40 veya eşdeğer spreylerle kapıların donma sorunu aşılabilir. Donan kapıyı kuvvet uygulayarak açmaya çalışmak ve sıcak su dökmek ise, aracı zarar verebileceği için kesinlikle başvurulmaması gereken yöntemlerdir.
Kış Lastiği Ne Zaman Takılmalı?
Araba kış bakımı yapmanın en önemli maddesi lastiklerdir. Çünkü, kış lastiklerinin yaz lastiklerine göre derin olan dişleri, yağışlı havalarda ve buzlu yol koşullarında daha iyi bir yol tutuşu sağlar. Böylece olası kazaların önüne geçilirken, aracın bağlantılı diğer aksamları da korunur. Araba kış lastiği değiştirmek zamanlama açısından sürekli olarak merak edilen bir konudur. “Araba kış lastikleri ne zaman takılır?” sorusunun yanıtı ise daha çok bulunulan bölgenin mevsimsel özelliklerine göre değişiklik gösterir. Bununla beraber, hava sıcaklığının 7 derecenin altına indiği zamanlarda kış lastiğinin takılması doğru tercih olacaktır. Öte yandan, 4 mevsimde de kullanılabilen lastikler tercih edilerek kış aylarına lastik değiştirmeye gerek kalmadan girilebilir. Fakat, bunun için 4 mevsim lastiğin nerelerde kullanılacağına dikkat etmek gerekir. Dilerseniz 4 mevsim lastikler hakkında merak edilen tüm bilgilere Lexus ile Araba Dünyası’ndan ulaşabilirsiniz.