1. LEXUS'U KEŞFET
  2. Lexus otomobilleri hakkinda hersey
  3. Çekme Belgeli Araç Nedir?
Ne aramıştınız?
LEXUS'U KEŞFEDİN

ÇEKME BELGELİ ARAÇ NEDİR?

Trafikte hasar gören, kullanılamayacak duruma gelen ya da uzun bir süre boyunca park edilecek olan araçlar için bir çözüm olarak araç çekme hizmeti sunulmaktadır. Bu araçlar; çekme belgeli araç ne demek sorusunun cevabı niteliğindedir.

Çekme belgeli bir araç, çeşitli nedenlerle trafikten çekildiğini gösteren bir belgeye sahiptir. Genellikle çekme belgeli araçlar, kaza sonucu kullanılamaz hale geldikleri için trafikten çekilirler ancak her çekme belgeli aracın kaza geçirdiğini söylemek yanıltıcı olabilir. Bazı durumlarda, araç sahipleri yurtdışına çıkacakları için vergi ve sigorta ücretlerinden muaf olabilmek amacıyla araçlarına çekme belgesi alabilirler. Ancak çekme belgesi olan araçlar trafiğe çıkma iznine sahip değildirler. Bu nedenle, çekme belgeli bir aracın trafiğe çıktığının tespit edilmesi halinde sürücüye ya da araç sahibine belirli bir ceza uygulanabilir. Buna ek olarak, çekme belgesi olan bir araç kolaylıkla satılabilir. Yani çekme belgesi olan bir aracın tamamen kullanılamaz ya da gelecekte işe yaramaz hale geldiği anlamına gelmez. Çekme belgeli araçların her türlü alım ve satım işlemleri genellikle noter aracılığıyla gerçekleştirilir.

Bu yazımızda çekme belgesinin ne olduğu, nasıl alınabildiği, nereye başvuru yapılması gerektiği, çekme belgeli araç nasıl trafiğe çıkarılır ve çekme belgesinin nasıl kaldırılabileceği gibi konuları detaylarıyla inceleyeceğiz. 

Trafikte hasar gören, kullanılamayacak duruma gelen ya da uzun bir süre boyunca park edilecek olan araçlar için bir çözüm olarak araç çekme hizmeti sunulmaktadır. Bu araçlar; çekme belgeli araç ne demek sorusunun cevabı niteliğindedir. Çekme belgesi hizmeti, araç sahiplerine bir çekme belgesi düzenleterek sağlanır. Çekme belgesi, aracın uzun süre boyunca kullanılmayacağı veya uzun bir seyahate çıkılacağı durumlarda alınabilir. Ayrıca, bu belge araç sahiplerine vergi avantajları da sunar. Bu nedenle, aracınızı trafiğe çıkarmayı düşünmediğiniz süre boyunca çekme belgesi almak, uzun vadede mali tasarruf sağlayabilir. 

Çekme Belgesi Neden Alınır?

Araç çekme belgesi düzenlemek, uzun süreli seyahatlere çıkan ya da aracını uzun süre kullanmayacak olan bireyler arasında yaygın bir tercihtir. Çekme belgesi sayesinde araç trafikten düşürüldüğü zaman araç sahibi araç vergilerinden muaf tutulur. Ancak çekme belgesine sahip araçların trafiğe çıkmaları ise kesinlikle yasaktır. 

Çekme Belgesi Nasıl Alınır?

Herhangi bir nedenden ötürü aracınız için çekme belgesi almak istiyorsanız bunun nasıl yapacağınızı merak ediyor ve çekme belgesi nasıl alınır diye soruyor olabilirsiniz. Çekme belgesi almak istiyorsanız aşağıdaki belirli adımları takip etmeniz ve gerekli tüm belgeleri eksiksiz olarak hazırlamanız gerekir. Çekme belgesi almak isteyen kişilerin öncelikle ilgili vergi dairesinden araç üzerine herhangi bir borç olmadığını gösteren yazılı bir belge temin etmeleri gerekir. Bu işlem sırasında kişinin araç ruhsatı ile aracın plakasının da diğer belgeler ile birlikte ibraz edilmesi gerekir. Ardından, varsa araç üzerine olan trafik cezalarının ödenmesi ve banka ipoteğinin kaldırılması adımı gelir. Bu işlem sonrasında kişilerin  Şoförler ve Otomobilciler Odası’na başvuruda bulunmaları ve kurumdan temin edilen gerekli formları doldurmaları gerekmektedir. Son olarak çekme belgesi dilekçesinin kaleme alınmasıyla birlikte gerekli tüm evraklar Trafik Tescil ve Denetleme Büro Amirliği’ne ibraz edilmelidir. Başvuru işlemlerinin kabul edilmesinin ardından çekme belgesi teslim alınabilir. 

Çekme Belgesi Nereden Alınır?

Çekme belgesi ile ilgili en sık sorulan sorulardan bir başkası ile çekme belgesinin nereden alınacağı sorusudur. Uzun bir süre boyunca kullanılmayacağı için ya da bir trafik kazası sonucu hasar gören araçlar için alınan çekme belgesi için Trafik Tescil ve Denetleme Büro Amirliği’ne başvuruda bulunulması gerekir. Bu başvuruda kişiden talep edilen birçok belge vardır. Çekme belgesi almak için ilgili kuruma ibraz edilmesi gereken belgeler arasında; aracın ruhsatı, 2 adet Araç Trafik Tescil ve Müracaat İşlem Formu, araç sahibine ait kimlik kartı, araç üzerine vergi borcu bulunmadığına dair belge ve çekme belgesi dilekçesi gibi belgeler yer alır. 

Çekme Belgesi Nasıl Kaldırılır?

Belirli nedenlerden ötürü çekme belgesi alınmış araçların bir süre sonra tekrar trafiğe çıkabilir hale gelmesi için çekme belgesinin kaldırılması gerekir. Çekme belgeli araçların muayenesi öncesinde geçici trafik sigortası yaptırılmalıdır. Ardından, çekme belgeli aracın trafik muayenesi için TÜVTÜRK'ten randevu alınmalıdır. Bu aşamada araç plaka kontrolünden muaf tutulur. Bu işlemler için TÜVTÜRK'ten araç tespit raporu adı verilen bir raporun temin edilmesi gerekir. Bu rapor, araç ruhsatının yerine geçer. Muayene işlemlerinin tamamlanmasından sonra ise araç için zorunlu trafik sigortası yaptırılması gerekir. 

Zorunlu trafik sigortası işlemi sonrasında notere başvurularak araç ruhsatı düzenlenmesi gerekmektedir. Bu işlemlerin ardından noter tarafından araç sahibine plaka basım belgesi verilir. Bu belge ile birlikte Şoförler ve Otomobilciler Odası'na gidilerek plaka basım işlemi tamamlanabilir. Ardından, bu işlem sonrasında Maliye Bakanlığı'na bilgi verilmelidir. Çekme belgesinin sistem üzerinden düşürüldüğü bilgisi alındıktan sonra araca plakanın takılmasıyla birlikte araç tekrar trafiğe çıkmaya uygun hale gelir. 

Çekme Belgeli Araç Trafiğe Çıkabilir mi?

Çekme belgeli araç trafiğe nasıl çıkar diye soruyorsanız, sorunuzun yanıtı hayırdır. Çekme belgeli araçlar yasal olarak trafiğe çıkamazlar ve eğer çekme belgeli bir araç trafikte yakalanırsa, plaka sahibine para cezası kesilir. Çekme belgesi olan bir aracın trafikte yakalanması halinde, bu durum ehliyet sahibinin trafik ceza puanına işlenir. Çekme belgeli araçları trafiğe çıkarmak, Karayolları Trafik Kanunu'nun 21. Maddesi gereği 10 ceza puanıyla cezalandırılır. Bu cezanın para cinsinden miktarı ise her yıl yeniden belirlenir. Bir aracın trafiğe geri dönmesi için çekme belgesinin kaldırılması gereken tüm prosedürlerin eksiksiz bir şekilde tamamlanması ve ardından belgenin resmi olarak iptal edilmesi şartı aranmaktadır.

Çekme Belgeli Araca Sigorta Yapılır mı?

Trafikten çekme belgesi bulunan araçlar için sigorta yaptırmak zorunlu değildir. Ancak çekme belgeli araçların tekrar trafiğe çıkarılabilmesi için sigorta işlemlerini tamamlamak son derece önem taşır. Hasarlı olarak çekme belgeli araç satışı gerçekleşmesi halinde bu araçların tamirat işlemlerinin yaptırılması ve ardından TÜVTÜRK muayenesinden geçmeleri gerekmektedir. Araç alım işlemlerinde çekme belgeli araç sigortası yaptırılması ise zorunlu tutulur. Çekme belgeli araç alım satım işlemlerinde bu noktalara dikkat edilmesi oldukça önemlidir. 

Çekme Belgeli Araca Kasko Yapılır mı? 

Kasko sigortası, zorunlu trafik sigortasından farklı olarak tercihe dayalı olarak yapılan bir araç sigortası çeşididir. Kasko sigortası, araçları çeşitli trafik risklerine karşı koruma altına alır. Bu nedenle çekme belgesi olan araçlarla ilgili sıkça sorulan bir soru da çekme belgeli araca kasko yapılır mı sorusudur. Genellikle çekme belgesi bulunan araçlar, ciddi hasar alan araçları içerir. Bu tür nedenlerle çekme belgesi olan araçlar için kasko yapan sigorta şirketleri mevcuttur. Bu durumda sigorta şirketi ile araç sahibi arasında karşılıklı bir anlaşma yapılarak araçlar sigortalanabilir. Ancak bu durum tercihe bağlıdır. 

Çekme Belgeli Aracın Muayene Borcu Çıkar mı? 

Çekme belgeli araçlarla ilgili akla en sık gelen sorulardan bir diğeri ise aracın muayene borcunun çıkıp çıkmayacağıdır. Çekme belgeli araçların genellikle vergi ve ceza borcu bulunmaz. Ancak çekme belgesi alınmadan önce araç muayenesinin yapılmış olması gerekmektedir. Bu nedenle çekme belgesi sahiplerinin, geçmiş yıllara ait muayene borçlarını kontrol etmeleri son derece önemlidir. 

Bu yazımızda çekme belgesinin ne olduğunu, çekme belgeli araç alınır mı, çekme belgeli araç trafiğe çıkabilir mi ve çekme belgeli araç nasıl alınır bu belge ile ilgili en sık sorulan soruları gibi inceleyerek açıkladık. Siz de aracınız için çekme belgesi almak istiyor ya da çekme belgeli bir araç satın almayı düşünüyorsanız, ilgili kurumlara başvurunuzu yapabilirsiniz.