Yürürlüğe giren yeni sistemle eski ehliyetlerin yenilenmesi şart koşulurken 2016 yılı ve sonrasında alınan ehliyetler için belirli bir geçerlilik süresi getirildi. Güncel durumda en geç 2022 yılının sonuna kadar eski ehliyetlerin yenilenmesi gerekiyor. Diğer yandan, yeni ehliyetlerin geçerlilik süresi 5 ila 10 yıl arasında değişiyor. Kısacası her sürücünün uygun bir zamanda ehliyetini mutlaka yenilemesi gerekiyor. Peki, “Ehliyet yenileme nasıl yapılır?”
İlk Adım Randevu
Ehliyet yenileme sürecini başlatmak için işe randevu alarak başlayabilirsiniz. Çünkü, ehliyet yenilemeden önce randevu almak ve gerekli evrakları randevu gününe kadar hazırlamak size zamandan kazandıracaktır. Ehliyet yenileme işlemleri bağlı bulunan ilçenin nüfus müdürlükleri tarafından randevu sistemiyle gerçekleştirilir. Ehliyet yenileme randevu işlemleri ise internet üzerinden rahatlıkla halledilebilir. Ayrıca, Alo 199 nüfus müdürlüğü destek hattı üzerinden de randevu alabilirsiniz.
Ehliyet Yenileme Evrakları
İnternet sitesi üzerinden veya telefon aracılığıyla ehliyet yenileme randevusu aldıktan hemen sonra ehliyet yenileme için gerekli evraklar hazırlanabilir. Ehliyet yenileme evrakları hazırlanırken her bir evrakın mutlaka güncel tarihli ve şartlara uygun olması önemlidir. Çünkü randevu günü ehliyetini yenilemek isteyen sürücüden ehliyet yenileme belgeleri istenir ve işlemler ancak evraklar eksiksiz ise başlar.
Ehliyet yenileme işlemleri sırasında istenilen evraklar şu şekilde sıralanabilir:
- Kimlik belgesi
- Kayıp, çalıntı ve zayi değilse mevcut sürücü belgesi
- Sağlık raporu
- Sürücü belgesi değerli kâğıt bedeli ve vakıf payının ödendiğine dair banka dekontu
- Bir adet biyometrik fotoğraf
- Kan grubunu belirten belge veya yazılı beyan
- Adli sicil belgesi
Ehliyet Harcıyla İlgili Merak Edilenler
Ehliyet yenileme evrakları toplanırken en çok merak edilen konular arasında ehliyet yenileme harcı ve yenileme harç ücretleri gelir. 2021 yılında, ehliyet yenileme harç ücretleri eski tip ve yeni tip olmak üzere iki farklı şekilde hesaplanır. Buna göre eski tip ehliyetini yenilemek isteyen ehliyet sahipleri 15 TL harç ücreti öder. Herhangi bir kayıp, çalıntı ve zayi durumlarında yeni tip ehliyetini yenilemek isteyen sürücülerin ödemesi gereken tutar ise toplamda 270 TL’dir.
Söz konusu bedeller kamu bankaları ve anlaşmalı özel bankalar aracılığıyla ödenebildiği gibi internet bankacılığıyla da tahsil edilebilir. Bu noktada fiziki veya dijital ortamda alınan banka dekontunun mutlaka muhafaza edilmesi ve ehliyet yenileme başvurusu esnasında ilgili kişiye verilmesi gerekir. Ayrıca, ehliyet yenileme ücreti yatırılırken anlaşmalı bankalar tarafından herhangi bir işlem ücret alınmazken havale sırasında banka hesap numarasının belirtilmesine gerek duyulmaz.
Yeni Ehliyetler Ne Kadar Geçerli?
Ehliyet yenileme evrakları arasında yer alan sağlık raporu da sürücülerin vaktini alacak diğer işlemlerden biridir. Yeni mevzuatla birlikte ehliyetini yenileyecek sürücünün sağlık raporu alması zorunludur. Ehliyet yenileme sağlık raporu aile hekiminden, devlet hastanesinden, özel poliklinik veya hastanelerden alınabilir. Sürücülerin sağlık raporu alırken aynı zamanda kan grubu kartlarının olup olmadığını kontrol etmesi ve şayet yoksa sağlık raporu alırken kan grubu kartını da temin etmesi zaman kazanmak açısından önerilir. Unutmayın, yenilenen mevzuatla birlikte her 10 yılda veya 5 yılda yeniden sağlık raporu alınması ve harç ücretlerinin ödenmesi gerekir.
2016 yılından itibaren yürürlüğe giren mevzuata göre; M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yılda bir değişir. Yani geçerlilik süresi 10 yıl olarak belirlenmiştir. C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olacak şekilde düzenlenir. Örneğin; 01/01/2017’de alınan B sınıfı yani otomobil sınıfında bir ehliyetin geçerliliği 01/01/2027 tarihinde sona erer. Bu nedenle ehliyet geçerlilik tarihi sona ermeden ehliyetin yenilenmesi gerekir. Ehliyet yenileme süresi aşılmış şekilde trafiğe çıkmak yasak olduğundan sürücülerin söz konusu tarihleri takip etmesi tavsiye edilir.
Ehliyet yenileme sürecinde tüm evrakların tamamlanması, planlı şekilde hareket edildiği takdirde ortalama olarak yarım gündür. Bu nedenle randevu işlemlerinin tamamlanmasının ardından randevu tarihine doğru planlı bir şekilde evrakları toplamak oldukça önemlidir. Evrakların tamamlanması ve randevu gününün gelmesiyle birlikte nüfus müdürlüklerine gidilerek başvuru işlemi tamamlanır. Yaklaşık 10-15 dakika süren başvuru işlemlerinin ardından eski sürücü belgesi alınarak yerine geçici bir belge verilir. Yeni ehliyet belgesi ise 15 gün içinde başvuru sahibinin adresine ücretsiz olarak gönderilir.
Görüldüğü gibi ehliyet yenileme sürecinde evrakların eksiksiz ve güncel olması büyük önem taşır. Ehliyet yenileme işlemlerinin yanı sıra yeni ehliyet alma süreçleriyle ilgili bilgili sahibi olmak isterseniz Ehliyet Alma Süreci ile İlgili Merak Ettikleriniz içeriğimizi okuyabilirsiniz.