Bu nedenle trafik kurallarına uymamanın getirdiği bazı önemli yaptırımlar vardır. Bu yaptırımlar, ihlal edilen kuralın büyüklüğüne göre değişkenlik gösterir. Sürücüler, trafik kurallarına uymadığı ve yetkili mercilerce konulan kuralları ihlal ettiği takdirde trafik cezası ile karşı karşıya kalır. Trafik cezalarının birçok farklı sebebi olsa da görülen en yaygın trafik cezaları bellidir. Bu yazımızda en yaygın trafik ceza sebeplerini sizler için derledik.
Hız Limiti İhlali
Trafikte en sık karşılaşılan ceza sebebi hız limitlerinin ihlalidir. Trafik cezası hız limitleri kuralını aşan sürücülere sıklıkla uygulanır. Çünkü sadece Türkiye’de değil dünyada trafik kazalarının en büyük nedenleri arasında hız sınırının aşılması vardır. Belirlenmiş ve trafik işaretleriyle sürücülere bilgisi verilen hız sınırlarının dışına çıkmak aracın hakimiyetinin zorlaşmasına, anlık bir dikkat kaybıyla da ciddi kazalara yol açar. Bu yüzden hız sınırlarının aşılmasının önüne geçmek üzere sıklıkla trafik cezası uygulanır.
Kırmızı Işıkta Geçmek
Trafikte düzen, hem sürücüleri hem de çevreyi korumak bakımından çok önemlidir. Trafiğin düzenli bir şekilde devam etmesi için trafik ışıklarından faydalanılır. Trafik ışıklarına yaklaşmadan hızın buna göre ayarlanması gerektiğini bildiren trafik levhaları vardır. Kırmızı ışıkta geçmek ise yine hız limitlerinin aşılması gibi sonucu çok ciddi kazalara neden olabilir. Bu nedenle kırmızı ışık ihlali de en yaygın ceza sebepleri arasındadır.
Alkollü Araç Kullanmak
Trafik ceza listesi içerisinde ilk sıralarda alkollü araç kullanmak yer alır. Alkol, vücudu uyuşturarak sürüş kabiliyetlerini en aza indirdiği için alkollü şekilde direksiyon başına geçmenin çok ciddi yaptırımları vardır. Fakat buna uymayan sürücüler maalesef doğrudan veya dolaylı birçok trafik kazasına sebep olur. Bu nedenle alkollü şekilde araç kullanıldığı takdirde ehliyete el koymaya kadar varan büyük yaptırımlar uygulanır.
Emniyet Şeridi İhlali
Emniyet şeritleri trafiğin akışını kesmemek, herhangi bir problemle karşılaşıldığı takdirde aracın ve sürücülerin güvenliğini sağlamak ve acil durumlarda görevli araçların rahat şekilde yol alması için kullanılır. Herhangi bir sorun olmadığı halde emniyet şeritlerini ihlal edenler sık sık trafik cezalarıyla karşı karşıya kalır. Tehlikeli araç kullanma ve emniyet şeridi ihlali de tıpkı diğer kural dışı konularda olduğu gibi ciddi kazalara yol açabilir.
Muayenesiz Trafiğe Çıkmak
İnsanlar gibi otomobillerin de bakıma ve muayeneye ihtiyacı vardır. Trafiğe çıkacak durumda olmayan ve standartlara uymayan araçlar, trafikteki diğer sürücüleri riske atabilir. Bu olayların engellenmesi adına sık sık trafik kontrolleri gerçekleştirilir. Trafiğe muayenesiz çıkan araçlar trafik cezasıyla karşılaşır. Ceza aldıktan sonraki 1 hafta içerisinde muayene gerçekleştirilmezse araç trafikten çekilir.
Seyir Halinde Telefonla Konuşmak
Trafik ceza maddeleri arasında belki de en sık karşılaşılan ceza türü seyir halindeyken telefonla konuşmak veya telefon benzeri cihazlara bakmaktır. Sürücülerden trafiği tehlikeye atmaması için sadece yola odaklanması, başka hiçbir şeyle ilgilenmemesi beklenir. Günümüzde sıklıkla ihlal edilen seyir halinde telefonla konuşma durumunda trafik cezası uygulanır.
Ehliyetsiz Araç Kullanmak
Ehliyetsiz araç kullanmanın cezası oldukça büyüktür. Buna rağmen en yaygın trafik cezaları arasında ehliyetsiz şekilde araç kullanmak da vardır. Taşıt ehliyeti olmadan araç kullanmanın cezası yasalarla belirlenir ve sonucu hapis cezasına kadar gidebilir. Bu nedenle ehliyetsiz şekilde araç kullanılmamalı ve kullanmaya çalışanlar uyarılmalıdır.
Emniyet Kemerini Bağlamamak
Emniyet kemeri, sürücü ve yolcuları hayata bağlayan bir güvenlik donanımıdır. Bu yüzden araç hareket ettirilmeden önce emniyet kemerinin mutlaka bağlanması zorunludur. Mesafesi ne olursa olsun emniyet kemeri bağlamamak çok düşük hızlarda gerçekleşen kazalarda bile ciddi yaralanmalara yol açar. Bu nedenle emniyet kemeri bağlamamak da günümüzde sıklıkla karşılaşılan trafik ceza sebepleri arasındadır.
Hatalı Park
Park etmek için yollarda belirlenmiş alanlar vardır. Bu alanların dışına park edilmesi halinde sürücülere trafik cezası uygulanır. Hatta trafiğin akışını tamamen bozan durumlarda hatalı park edilen araç trafikten çekilir. Diğer yandan engelliler için ayrılmış alanlara park etmek de sıklıkla karşılaşılan trafik cezaları sebeplerinden birisidir. Bu yüzden park etmeden önce alanın park için uygun olduğuna ve park yasağı tabelası bulunmadığına dikkat edilmelidir.
EDS İhlali
Trafik cezaları Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından uygulanır. Yapılan ihlalin türüne göre çeşitli trafik ceza kodları vardır. Karşılıkları ise yasalarla belirlenir ve her yıl düzenli olarak güncellenir. Trafik cezalarını uygulamanın birkaç farklı yolu vardır. Bunlardan en bilineni trafikten sorumlu polislerin ihlal halinde sürücüye bildirdiği trafik ceza tutanağıdır. Trafik ceza tutanağı ihlal halinde görevli polis tarafından doldurularak sürücüye tebliğ edilir. Diğer bir ceza tespiti teknolojinin gelişmesiyle kullanılan üst düzey kamera sistemleri aracılığıyla yapılır.
Trafiğin kritik noktalarında bulunan bu kameralara EDS adı verilir. EDS’ler hız limitlerini aşan sürücülerin fotoğrafını çekerek merkeze bildirir. Aynı zamanda, seyir halinde telefonla konuşan veya şerit ihlali yapan araçlar da EDS ile tespit edilir. Öte yandan, trafikte hız limitleri en çok kazaya sebep olan etken olduğu için radar teknolojisiyle sık sık takip edilir. Radarlar da hız sınırını aşan sürücüleri tespit ederek trafik cezası uygulanmasında yardımcı olur.
Kaç Puana Ulaşınca Ceza Puanı Dolar?
Trafik cezaları yapılan ihlalin büyüklüğüne göre çeşitli ceza puanlarına karşılık gelir. Trafik ceza puanları, Karayolları Trafik Kanunu’nun suç saydığı bir eylemi gerçekleştirilen sürücülere her ceza için esasları yönetmelikte belirlenen puanlardır. Trafik cezasının işlendiği tarihten geriye doğru toplam bir yıl içerisinde 100 ceza puanını dolduran sürücülerin ehliyetlerine 2 ay süreyle el konulur ve eğitimi tabi tutulur. Aynı yıl içinde ikinci kez 100 puanı dolduran sürücülerin ehliyetlerine 4 ay boyunca el konularak psikoteknik değerlendirmeye tabi tutulur. Bir yıl içinde üç defa 100 ceza puanını dolduran sürücülerin ehliyetleri süresiz olarak iptal edilir. Ölümle sonuçlanan trafik kazalarına sebebiyet veren sürücülerin ehliyetlerine ise toplam 1 yıl süreyle el konulur.
Trafik Cezası Nasıl Ödenir?
Trafik cezası kesildikten sonra sürücülerin aklında “Kesilen trafik cezası nereye ödenir?” sorusu belirir. Günümüzde trafik cezalarını ödemenin birçok farklı yolu vardır. Öncelikle trafik cezası kontrol işlemi e-Devlet üzerinde kolaylıkla yapılabilir. e-Devlet aracılığıyla, adresinize ulaşan tutanakla veya trafik polisinin tebliğ ettiği makbuzla trafik ceza bilgileri öğrenilir. Trafik cezalarını ödemenin birçok yolu vardır.
Günümüzde trafik cezaları banka şubeleri, vergi daireleri ve PTT şubeleri aracılığıyla nakit olarak ödenebilir. Bununla birlikte Emniyet Genel Müdürlüğü’nün işaret ettiği online kanallar aracılığıyla da trafik cezası ödenebilir. Bu kapsamda bankaların internet ve cep şubeleri, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesi ve e-Devlet üzerinden online ödeme yapmak mümkündür. Radar cezası ödeme işlemi de aynı şekilde yapılır. Trafik cezası bilgileri bildirildikten sonra ödeme işlemlerinin 15 gün içerisinde yapılması halinde sürücülere yüzde 25 oranında indirim hakkı sunulur. 15 günden sonra ise normal tutar üzerinden ceza uygulanır. 30 günü geçmiş ceza borçlarında ise her ay için yüzde 5 ek faiz uygulaması olduğu unutulmamalıdır.
Trafik kurallarına uymak ve daima kontrollü bir sürüş sergilemek sizleri hem trafik cezalarından hem de olası trafik kazalarından korur. Bu nedenle trafikte güvenli bir şekilde seyretmek için tüm kurallara uyduğunuzdan emin olmanızda fayda var. Unutmayın, trafik kuralları önce bizim ve sevdiklerimizin sağlığını korumak için düzenlenmiştir.