1. LEXUS'U KEŞFET
  2. Lexus otomobilleri hakkinda hersey
  3. Far temizligi nasil yapilir
Ne aramıştınız?
LEXUS'U KEŞFEDİN

FAR TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR?

Araçlarda yolumuzu aydınlatan farların her zaman ilk günkü gibi çalışması sürücülerin en çok istediği şeylerden birisidir. Ancak dayanıklı tüketim malzemesi olarak bilinen polikarbondan yapılan farlar, zaman içerisinde bulunduğu bölgenin koşullarına da bağlı olarak sararabilir.

Hatta aşırı tozlu veya nemli ortamlara maruz kaldıklarında farların içerisinde toz ve su girdiği bile görülür. Sararmış ve kirlenmiş farlar otomobillerde en sık görülen sorunların başında gelir. Bu sorunun çözümü ise yapılacak birkaç farklı yönteme dayalı far temizliği işlemiyle oldukça hızlı sonuçlanabilir.

“Far temizliği nasıl yapılır?” ve “Far temizliği neyle yapılır?” konularına girmeden önce farların kirlenme durumunu iyi analiz etmek gerekir. Farlar yalnızca dışarıdan müdahaleyle temizlenebilecek kadar kirli ve sararmışsa çok fazla zahmete girmeden far temizliği gerçekleştirilebilir. Zaten genellikle farları sökmeden yapılacak dışardan müdahalelerle iyi bir sonuç elde etmek mümkündür. Bunun için çeşitli far temizleme yöntemleri vardır. Yöntemine göre far temizleme malzemeleri de değişkenlik gösterir. Ancak gerek basit malzemelerle gerekse daha detaylı malzemelerle far temizliği yapmadan önce uygulanması gereken önemli bir koşul bulunur. Far temizlemeden önce farın etrafı maskeleme bandı olarak bilinen ve yapışkan bir doku bırakmayan bantlarla çevrilmelidir. Böylece farın içerisine yabancı madde girmesinin önüne geçilirken aynı zamanda aracın boyası ve diğer parçaları korunmuş olur.

 

Far Temizleme Evde Nasıl Yapılır?

Eğer farlar çok fazla sararmamış ve kirlenmemişse kullanılabilecek en basit yöntem diş macunuyla yapılan far temizliği yöntemidir. Diş macunuyla far temizliği için öncelikle farın üzeri nemli bir bezle temizlenerek kuruması beklenir. Ardından farın sararmış bölümlerine dış macunu sıkılır. İkinci aşamada mikrofiber bezle veya ince uçlu fırça yardımıyla macunlu farlar ovalanır. Bu noktada farlara kalıcı zarar verecek hareketlerden kaçınılması gerekir. Ovalama, fırçalama işlemlerinin ardından temiz bir bez ıslatılarak fazla suyu sıkılır. Yani silinecek bezin nemli bir şekilde kalması sağlanır. Nemli bezle farların üzeri silinerek kurumaya bırakılır. Diş macunu yöntemiyle silinen farların iyi bir sonuç verdiği birçok denemeyle ispatlanmıştır.

 

Far Temizlemede Sıcak Buhar Yöntemi

Temizleme işlemini kendi evlerinde gerçekleştirmek isteyenler için far temizleme kiti gibi setler de kullanılabilir. Bu setlerin içerisinde; far temizleme sıvısı, far temizleme spreyi, far temizleme mendili, far temizleme aparatı, far temizleme hunisi ve far temizleme solüsyonu gibi daha birçok yardımcı temizleme bulunur. Far temizleme kitiyle temizlenecek farların da yine öncelikle etrafının düzgün bir şekilde bantlanması gerekir. Ardından far temizleme kitinden çıkan ürünler aracılığıyla farlar kolaylıkla temizlenebilir. Farın üzerine uygulanabilecek derecede hazır kimyasallar içeren far temizleme suyu yeterli şekilde kullanıldığında farları ilk günkü haline getirmeye yardımcı olacaktır. Öte yandan, son yıllarda far temizleme makinası olarak da bilinen far temizleme hunisi sıklıkla başvurulan yöntemlerdendir. Özel bir far temizleme solüsyonu ile sıcak buhar uygulanarak yapılan bu temizleme yöntemi de başarılı sonuçlar vermektedir.

 

Farlar Cilalama Yöntemiyle De Temizlenebilir

Far temizlemek için kullanılan bir diğer yöntemse sararan yüzeyi cilalamaktır. Far yüzeyi çok kirli değilse ve zedelenmemişse cilalama yöntemi kullanılarak far temizliği yapılabilir. Bunun için özel olarak hazırlanmış far temizleme cilası da bulunabilir. Bu yöntemde, otomobil pastalama olarak bilinen cihaz aracılığıyla farlara pasta uygulanır. Pastalama işlemi düşük devirlerde kullanılmak şartıyla polisaj makinası aracılığıyla da yapılabilir. Araç farlarının tüm yüzeylerine cila uygulandıktan sonra polisaj makinasıyla pastalama yapılır. Ardından bir müddet bekledikten sonra yüzey nemli bir bezle silinir. Bahsettiğimiz gibi farın yüzeyi çok kirli değilse bu yöntemle yani pastalama – cilalama yöntemiyle farları eski haline kavuşturmak oldukça yüksek bir ihtimaldir. Bu işlemden sonra far temizleme verniği kullanarak farlar daha iyi bir görünüme kavuşturulabilir.

 

Derin Çizikler İçin Far Zımparalama Yöntemi

Bu noktaya kadar aktardıklarımız genellikle orta ve hafif derecedeki sararmalar için kullanılan far temizleme yöntemleriydi. Sararmış far üzerinde derin çizikler bulunuyorsa farın zımparalanması gerekebilir. Far temizleme zımparası olarak kullanılan malzeme su zımpara kağıdıdır. Zımpara işlemi oldukça hassas şekilde yapılması gereken bir işlemdir. Zımpara yapılacak far yüzeyi nemli bir bezle temizlenip kurutulduktan sonra zımpara işlemine geçilebilir. Far temizleme zımpara numaraları ilk etapta 1000 veya 1500 gibi kaba zımparalarla başlar. Farın üzerinde yer alan çizikler giderildikçe 2000 ve üzeri zımpara numaraları kullanılabilir. Zımpara yaparken çok fazla sert davranmamaya dikkat edilmelidir. Aksi halde far yüzeyi çizilebilir. Ayrıca farın bitin şasenin başladığı noktalarda çok hassas bir zımpara işlemi uygulanması tavsiye edilir.

Farın dış yüzeyinde görülen sararma ve çizikler derecesinde bağlı olarak birkaç farklı yöntemle giderilebilir. Ancak bazı durumlar farın iç temizliğini de gerektirir. Zamanla farların içerisine dolan tozlar, nem ve çatlaklar sonucu meydana gelen yağmur suyu sızmaları farkları iç kısımlarında kire neden olur. Araçların farları ise gövdeden kolay bir şekilde ayrılmaz. Farları aracın gövdesinden ayırmak zor bir işlem olduğundan ve profesyonellik gerektiğinden uzman ellere danışmakta fayda vardır. Far konusunda uzman servisler farın iç kısmın sağlıklı şekilde temizleyecektir. Öte yandan, Xenon far temizliği de yine uzman kişiler tarafından yapılması önerilen konular arasında yer alır. Çünkü Xenon farlar mercekli bir yapıya sahiptir. Toz veya su kaçtığı takdirde sağlıklı çalışmayabilirler. Uzman servislerde yapılacak far mercek temizliği işlemi Xenon farların yeniden işlevini düzgün yapmasını sağlayacaktır.

Siz de yukarıda sıraladığımız far temizleme yöntemlerinden birisiyle sararan farlarınızı temizleyebilir ve eski görünümüne kavuşturabilirsiniz. Yalnız farın sararma derecesini iyi analiz etmek ve buna göre gerekirse uzman servislerden yardım almayı da unutmamak gerekir.