1. LEXUS'U KEŞFET
  2. Lexus otomobilleri hakkinda hersey
  3. Fren Limitörü Nedir?
Ne aramıştınız?
LEXUS'U KEŞFEDİN

Fren Limitörü Nedir?

Sürücülerin sıklıkla duyduğu araç parçalarından biri olan fren limitörü nedir?

Sürücülerin sıklıkla duyduğu araç parçalarından biri olan fren limitörü nedir?

Fren limitörü en temelde modern frenleme sistemlerinden olan ABS fren sistemi donanımı bulunmayan araçlarda kullanılır. Fren limitörü çalışma mekanizması ön tekerlek kısmında disk arka tekerlek bölümünde ise kampana frenleme ile işlevlendirilir. Bunların yanı sıra merkezi görevi ise aracın frenleme anında dengesini koruyarak fren pedalına gelen baskıyı sınırlar.

Ani fren sırasında aracın savrulma, kayma ve olası pedal kilitleme durumlarına engel olan, işlevinde totalinde ise genel denge mekanizmasını koruyan fren limitörü ABS fren sistemlerinin eksiğini kapatmak için en çok tercih edilen mekanizmalardan biridir.

Ön ve arka tekerler arasında hidrolik hattın dengesini koruyan bu mekanizma sayesinde araç olası savrulmalardan, kaymalardan kurtularak güvenli bir seyir halinde yolculuk yapabilir.

Fren Limitörü Ne İşe Yarar?

Fren Limitörü Aracın ön ve arka bölmelerinin merkezi dengesini korumak bunu yanında ön ve arka tekerlerin merkezi denge yönelimini kurmasını sağlar. Aracın hidrolik hattı üzerinde yer alan bu parça en temelde işlevsel bir valf sistemidir. Valf içerisinde yer alan hidrolik kanal ve yay sistemi tekerlere yönlendirilen hidrolik sıvının toplam basıncını belirler.

Valfin bu işlevi ise tekerler arasındaki fren dengesini koruyarak aracı sağlıklı bir seyir sürmesini sağlar. Bunun yanında basit ve işlevsel yönleri sıkça tercih edilen Fren Limitörü nadir arıza yapar fakat arızalanması durumunda ciddi tehlikeler ortaya çıkabilir.

 Fren Limitörü Arızası Belirtileri

Fren limitörü arızası nasıl anlaşılır sorusuna en basit cevap; genel ve ani frenler esnasında aracı kontrolde tutmak normalden çok daha fazla zorlaşır. Ön ve arka tekerler arasında merkezi hidrolik sistemi gören valf arızası durumunda ise en öngörebilecek durumların başında bölgesel çekme gelir.

Fren esnasında yapılan hidrolik basınç aracın bir tekerine diğerlerinden daha fazla basınç yapacak ve araç o yöne doğru bölgesel çekme yapar. Fren Limitör dengesi bozulduğunda arka fren limitörü de zayıflayarak aracın arka kısmında ani kaymaların başlamasına sebep olur. Bunun yanı sıra fren limitörü arızalarında yer yer aracın tek bir tekerinin kitlenmesi de mümkündür. Bu durumlarda ise araç tamamen kontrolden çıkabilir.

Belirtilerin bir diğeri ise limitörün hidrolik sızması yaptırarak frenlerin boşalmasıdır. Olası hidrolik boşalmalarında aracın özellikle arka frenleri işlevsiz kalabilir. Tüm bu nedenlerden dolayı aracın fren limitörü bakımları düzenli olarak gerçekleştirilmeli ve olası belirtilerde araç kullanımına son verilmelidir.

Kullanıcıların ve uzmanların geri dönüşlerine göre ise yüksek risk içeren olası fren limitörü arızalanması durumları ancak araç muayenesi sırasında anlaşılır. Muayene sırasında yapılan detayları fren testleri sırasında frenler arasındaki dengesizlik gözlemlenir ve aracın fren sistemi incelenerek limitördeki sorun ortaya çıkar.

 Fren Limitörü Arızası Nasıl Anlaşılır?

Sürücülerin ‘’Fren limitörü arızası nasıl anlaşılır?’’ sorusuna verilen en yaygın cevap ise güvenli bir alanda aracın frenlerinin test edilmesi olur. Aracın kısa seyirler halindeyken yumuşak ve ani frenler yapması sonucunda araç mevcut seyir çizgisini koruyamıyor ya da teker kilitlenmesi yaşıyor, bölgesel çekme yapıyor ise bu durumda aracın merkez valfinde yani fren limitöründe arıza olduğu anlaşılır. Fren Limitörü arızalanırsa ne olur sorusuna da cevap bu şekilde cevap verilebilir.

Arızanın diğer belirtileri arasında ise yine fark edilir şekilde pedal yumuşaması gösterilebilir. Dolayısıyla tekerlerin bu duruma vereceği tepki de hissedilebilir hale gelir. Valf arızası durumunda aracın altında yağ damlaları görmek yine olası arıza belirtileri arasında yer alır.

Bazı tekerlerde frenleme sistemlerinin tamamen işlevsizleşmesi de yine fren limitörü sorunsalları arasında yer alır. Son olarak limitör içerisinde tıkanıklık mevcut ise pedal normalden çok daha sert olabilir. Bu durum da yine olası arıza belirtilerindendir.

 Fren Limitörü Arızasının Nedeni Nedir?

Fren limitörü söz konusu olduğunda sıkça sorulan sorularından biri de fren limitörü arızasının nedenidir. Soruyu soranların aldığı en yaycın cevap ise fren hidrolik sıvısının çok uzun yıllar boyunca değiştirilmemiş olmasıdır. Valf merkezindeki hidrolik kanallarda tıkanıklık oluşarak dağılımın gerçekleşmesi engellenir sonuç olarak yine en yaygın arıza olan araç fren dengesi sorunu ile karşılaşılır.

Bunların yanı sıra limitörün bakım görmeyişi, doğal yollardan ömrünü doldurması gibi nedenlerden dolayı limitör üzerinde bulunan contalar hidrolik kaçırabilir veya valf içerisinde yay kırılması sonucu yine arıza oluşabilir.

Arızaya neden olabilecek faktörler arasında genel çevresel etkenler de yer alır. Valfin seyir halinde zarar görmesi, bölgesel sıcaklık nem etkenlerden bazılarıdır. Ek olarak düzenli yolculuk yapılan yollarda karşılaşılan etkenler de yine limitörün ömrüne etki edebilen unsurlar arasındadır.

 Fren Limitörü Tamiri

Olası fren limitörü arızalarında fren limitörü tamiri elbette mümkündür. Fakat başlı başına limitörün kendisinin maliyeti yüksek olmadığı için tamir seçeneği çoğunlukla tercih edilmez. Parçanın hayati öneme sahip olması nedeni ile parçanın tamamen değiştirilmesi insan hayatı açısından ve araç verimliliği göz önüne alındığında çok daha doğru bir karar olur.

Fren limitörünü iptal etmek isteyen kişiler de görülebilir. Fakat limitörün iptali hem uzun ve masraflı bir işlemdir hem de araç ve can güvenliği için oldukça risklidir. Bunun yanında araç muayenelerinde de sorun yaşanma ihtimali oldukça yüksektir.

 Fren Limitörü Ayarı Nasıl Yapılır?

Fren Limitörü Ayarı Limitörün ön yüzünde yer alan ayar civatası aracılığı ile yapılır. Hidrolik akışını ve dengesini sağlayan valf üzerindeki cıvata sıkıştırıldıkça fren pedalı sınırlanır. Ayarlama esnasında dikkat edilen merkez konu aracın kızaklama yapacağı fren kuvvetinin belirlenerek kızaklamanın önüne geçilmesidir. Civatanın gevşetilmesi halinde ise pedala uygulanan güç artabilecektir. Ayarın bireysel olarak yapılması oldukça tehlikelidir. Fren limitörü ayarı nasıl yapılır sorusuna cevap arayanların bu işlemi mutlaka bir uzmana yaptırması gerekir. Limitör ayarının yanlış yapılması durumunda araçta kayma, kilitlenme ve bölgesel çekmeler görülebilir. Fren limitörü ayarı sonrasında mutlaka küçük bir fren testi yapılmalıdır.