1. LEXUS'U KEŞFET
  2. Lexus otomobilleri hakkinda hersey
  3. Fren Mesafesi Nedir Nasil Olculmelidir
Ne aramıştınız?
LEXUS'U KEŞFEDİN

FREN MESAFESİ NEDİR, NASIL ÖLÇÜLMELİDİR?

Fren, aracın kontrollü bir şekilde hızını azaltırken aynı zamanda istenmeyen hız artışlarını engelleyen ve aracın durmasını sağlayan sistemdir. Bu bakımdan fren sistemi, emniyetli bir sürüşün en önemli unsurudur. Bir aracın ne kadar sürede duracağını tahmin etmek ise fren mesafesi ile ilgilidir.

Fren mesafesi ise özellikle ani fren yapmanız gereken durumlarda hayat kurtarıcıdır. Bu nedenle trafikte önünüzdeki araçla aranıza mutlaka mesafe koymalısınız. Şimdi gelin hep beraber, “Fren mesafesi nedir?”, “Fren mesafesi neden uzar?” ve “Fren mesafesi ne demek?” gibi soruların yanıtlarını inceleyelim.

 

Fren Mesafesinin Ölçümünde Durma Mesafeside Hesaplanır

Fren mesafesi, sürücünün frene bastığı andan aracın durduğu ana kadar kat edilen mesafedir. Fakat, fren mesafesinin ölçümünde yalnızca bu mesafe hesaplanmaz. Durma mesafesi, fren mesafesinin ölçülmesinde baz alınan diğer etkendir. Fren durma mesafesi ise, fren pedalına basılana kadar geçen süre, frenin tepki süresi ve aracın durma süresi boyunca alınan mesafedir. Bu durumda durma mesafesi, frenleme mesafesinden daha büyüktür. Aracın fren mesafesine etki eden birçok faktör bulunur. Fren mesafesini etkileyen faktörler; lastiğin özelliği, lastiğin aşınma durumu, yol şartları, ıslak ve buzlu zemin, fren balataları şeklinde sıralanabilir. Özellikle ıslak zeminde fren mesafesi normal zeminlere göre artar. Bu nedenle ıslak zeminlerde fren mesafesini kısaltmak için lastiğin aşınmamış ve bulunduğu mevsimin koşullarına uygun seçilmesi gerekir.

 

Aracın Kütlesi ve Hızı Ölçümde İlk Etkenlerdir

Fren mesafesini etkileyen faktörlerin yanı sıra fren mesafesi hesaplama temel olarak fren mesafesi aracın kütlesi ve aracın hızıyla ilgilidir. Fren yolunun hesaplanmasında araçların yükleri de etkilidir. Fren mesafesine göre hız hesaplama kütleyle doğrudan ilişkili olduğundan aracın kütlesi arttıkça fren mesafesi aynı oranda artar. Aracın hızının artmasıysa, fren mesafesini çok daha fazla artırır. Yani aracın hızı 4 kat artarsa, frenleme mesafesi 8 kat artar. Örneğin; 30km/h hızla giden bir araç 10 metre sonra duruyorsa, aynı araç 60km/h hızla giderken frene basıldığında 40 metre sonra durabilir. Kısacası hız iki kat, durma mesafesi ise 4 kat artmıştır.

 

ABS Fren Mesafesini Uzatır Mı?

Araç teknolojilerinin gelişmesiyle beraber sürüşe yardımcı frenleme teknolojileri yaygınlaşmıştır. Bu teknolojilerden biri de Anti Blockade System, yani bilinen kısaltmasıyla ABS’dir. Gerektiği durumlarda tekerlerin bloke olmasını engelleyip çizgi dışına çıkmamasını sağlayan ABS için “ABS fren mesafesini uzatır mı?” sorusu sıklıkla sorulur. Ani fren anlarda veya aracın yoldan çıkma eğilimi olduğu zamanlarda ABS, aracın lastiklerinin kilitlenmesini engelleyerek yoldan çıkmasına engel olur. Yani ABS, aracı gidilmesi istenen çizgide tutar. Bu bakımdan ABS’nin fren mesafesini kısaltmak gibi bir özelliği aslında yoktur. ABS, durma mesafesini uzatabilir ama bu da sürücüye kontrolü devam ettirme imkânı verdiği için olası daha kötü kazaların önüne geçer.

Ölçülü ve kontrollü bir fren kullanımı için hem trafik kurallarına hem de hız limitlerine uymak gerekir. Bununla beraber, aracın rutin kontroller ve bakımları zamanını geçirmeden düzenli olarak yapılmalıdır. Olağan dışı fren sistemi arızalarına engel olmak için aracınızın fren sistemini yılda en az bir kez kontrol ettirmeniz uzmanlarca önerilir. Öte yandan, aktif kullanıma bağlı olarak her 15 bin ile 20 bin kilometre mesafede bir yine fren sistemi kontrolü yapılmalıdır. Fren sistemi kontrolü; fren balataları, diskleri, pabuçları ve fren hidrolik yağının kontrolünü kapsar. Unutmayın, atladığınız her bir kontrol ilerisi için daha maliyetli sorunlara veya üzücü olaylara yol açabilir.