Bu kapsamda, güvenli sürüş için karanlığın meydana getirdiği tehlikelerin farkında olmak gerekir. Gece araç kullanmak ekstra dikkat gerektirdiğinden alınması gereken birtakım önlemler vardır. Bu önlemlerle karanlıkta sürüş yeteneğinizi geliştirebilir ve daha güvenli yol alabilirsiniz.
İşe Farlardan Başlayın
Araçlarda karanlıkta yolu aydınlatan parçalar farlardır. Farlar, gündüz uyarıcı olduğu gibi karanlıkta ise görüş açısını artırıcı ve yol gösterici bir işlev görür. Geceleri iyi bir sürüş deneyimi yaşamak için farların düzenli olarak kontrol edilmesi, far ayarlarının eksiksiz ve standartlara uygun olarak yapılması gerekir. Farlar işlevlerine göre çeşitli sınıflara ayrılır. Gündüz, gece ve uzun far olarak üç temel far türü bulunur. Karanlıkta araç sürme eylemi gerçekleştirirken gece farlarının açık olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir. Dış aydınlatmanın yetersiz olduğu yollarda karşıdan araç gelmediği durumlarda uzun farların açılması karanlıkta güvenli sürüş tekniğinizi artırır. Diğer sürücülerin görüşünü etkilememek adına gece sürüşlerinde uzun farlar yalnızca karşıdan araç gelmediği durumlarda kullanılır. Bununla beraber, aynaların sürekli olarak temiz tutulması da karanlıkta görüşü artıracak önlemlerin başında gelir.
Karanlıkta Takip Mesafesi ve Hız Ayarına Dikkat Edin
Çoğu insan, karanlıkta araba sürmenin zor olduğunu düşündüğü için gece yolculuğuna çıkmak istemez. Ancak, gece araba sürme belirli sürüş teknikleriyle daha güvenli bir hale gelebilir. Bu tekniklerden ilki takip mesafesidir. Sürücüler, önündeki aracı kendi araçlarının kilometre cinsinden saatteki hızının en az yarısı kadar metre mesafesinden takip etmek zorundadır. Örneğin; 90 km./s hızla giden bir aracın öndeki aracı takip etmesi gereken mesafe 45 metredir. Ancak günün karanlık saatlerinde bu mesafeyi 55-60 metrelere kadar çıkarmak daha güvenli bir sürüş sağlar. Bu bakımdan karanlıkta takip mesafesi bir miktar daha uzun tutulabilir.
İkinci teknik ise hız ayarı ve kontrolüdür. Karanlıkta hızı gündüze kıyasla daha aşağıda konumlandırmak ve sürekli olarak hızı belirli bir seviyede tutmak yine gece sürüşlerini daha az yorucu bir hale getirir. Karanlık saatlerde diğer sürücülerin hareketlerini daha yoğun şekilde takip etmek gerekir. Öte yandan, bazı sürücüler günün karanlık saatlerinde normal şartlarda beklenmeyecek davranışlarda bulunabilir. Bu bakımdan gece sinyal vererek harekete geçmek hayati bir konu haline gelir.
Gece Görüş Gözlüğü Gerçekten Faydalı Mıdır?
Son yıllarda gece sürüşünü daha güvenli hale getirdiği iddia edilen bazı gözlükler satılıyor. Antifar gözlük, far gözlüğü veya gece görüş gözlüğü adıyla satılan bu gözlüklerin bilimsel bir karşılığı bulunmaz. Gece görüş zayıflığı, halk arasında “gece körlüğü” olarak bilinen göz rahatsızlığıyla da ilgili olabilir. Doktora başvurmadan gece araç kullanma gözlüğü kullanmak, sağlık açısından kötü sonuçlar doğurabilir. Piyasada çok uygun fiyatlarla satılan gece gözlükleri genellikle sarı tonlu camlarıyla sürüş esnasında sürücüyü rahat hissettirebilir ancak yolun karanlık kısımlarını daha da görünmez hale getirir. Bu bakımdan uzmanlar tarafından gece sürüşe yardımcı olduğu iddia edilen gözlüklerin kullanılmaması önerilir.
Günün karanlık saatlerinde yoldaki uyarı tabelalarını, diğer sürücüleri, yayaları, bisiklet kullananları ve hayvanları görmek gündüz saatlerine göre daha zordur. Karanlıkta sürüş yapılmadan önce yukarıda bahsedilen teknikleri uygulamanın yanında yola yorgun veya uykulu çıkılmamaya özen gösterilmelidir. Tüm bu uyarılar ve önleyici faktörler dikkate alındığında ise gece yapılan sürüşler artık daha güvenli bir hale gelebilir. Yolunuz da farınız da açık olsun!