Trafiğe çıkıldığında, kullanılan araca uygun yetkisi olan bir ehliyet belgesine sahip olmak bir mecburiyettir. Farklı ülkelerde farklı kurallar geçerli olsa da, Türkiye'de 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle 84 ülkede geçerli olan yeni bir ehliyet sistemi kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde geçerli olan ehliyet belgesi sınıfları M, A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE ve F sınıfı ehliyetlerdir.
M sınıfı ehliyet de bu sistemle birlikte ortaya çıkan yeni bir ehliyet belgesi tipidir. Yalnızca belli başlı kriterlere uyan 2, 3 ve 4 tekerlekli, motorlu araçları kullanmaya yetki veren bu ehliyet sınıfı, genel ehliyet yaşının biraz altında olan bireylerin de araç kullanımına olanak sağlıyor.
M sınıfı ehliyet nedir ne değildir konularına değindikten sonra, bu ehliyet sınıfıyla ilişkilendirilen MOPED araç tipi nedir, M sınıfı ehliyet kaç yaşında alınır, M sınıfı ehliyet belgesinin kapsam alanı nedir, sıklıkla tercih edilen B sınıfı ehliyet M sınıfı ehliyeti kapsar mı ve M sınıfı ehliyetin fiyatı nedir gibi soruların yanıtlarını yazımızın ilerleyen parçalarında bulabilirsiniz.
MOPED Nedir?
İngilizce, "hem pedal hem de motorla işleyen bisiklet" anlamını vermek için oluşturulan; "motor" ve "pedal" sözcüklerinin birleşiminden oluşan MOPED, kısaca motorlu bisiklet demektir. Motosiklet olarak da kullanılır.
Esasen, iki veya üç tekerlekli araçların MOPED olarak anılması için gereken koşullar şöyle sıralanabilir:
Azami hızının 45 km'yi geçmemesi,
Motor gücünün 50 cc'den küçük olması ve,
Gücü 4 kW'tan küçük olan bir elektrikli motora sahip olması.
Lakin, dört tekerlekli bir araç da pekala MOPED olarak tanımlanabilir. Bunun için, yukarıda verilen özelliklere ek olarak kütlesinin 350 kg'dan daha az olması gerekmektedir.
Eğer MOPED sahibi bir sürücüyseniz ve ilk defa ehliyet alacaksanız, trafiğe çıkabilmek için almanız gereken ehliyet türü M sınıfıdır. Peki, M sınıfı ehliyet nasıl alınır?
M Sınıfı Ehliyet Nasıl Alınır?
M sınıfı ehliyet alabilmek için sağlanması gereken başlıca koşullar, 16 yaşını doldurmuş olmak ve resmi bir sürücü kursuna kayıtlı olmaktır.
Eğer T.C. vatandaşıysanız, ihtiyacınız olan belgeler şunlardır:
Vesikalık fotoğraf,
Yetkili bir kurumdan sağlık raporu ve,
Öğrenim Belgesi.
Yabancı uyruklu olanlar ise yukarıdaki belgelerin haricinde pasaportun Türkçe tercümesi, okuyorsa öğrenim vizesi ya da 6 aydan fazla kalacaklar için ikametgâh örneği bulundurmalıdır.
M sınıfı ehliyet alabilmek için adaylara en fazla 4 sınav hakkı verilir. Belgeye sahip olabilmek için sürücü adaylarının hem teorik bilgisi hem de direksiyon hakimiyeti değerlendirilir.
Sınav sonucunda başarılı olan adaylara verilen ehliyet belgesinin geçerlilik süresi 10 yıldır.
Peki, M sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır?
M Ehliyetle Kullanılan Araçlar
M sınıfı ehliyet neler kullanır diye merak ediyor olabilirsiniz. Ehliyet belgeleri genel olarak binek otomobil, otobüs, traktör, kamyon gibi ticari ve şahsi araçların kullanım yetkisine sahip olmak için alınır. Lakin M sınıfı ehliyet belgesi almak istiyorsanız, kullanabileceğiniz araç tipinin MOPED olması gerekir. Bunlar, yukarıda bahsedildiği gibi belli ölçütleri karşılayan 2, 3 ve 4 tekerlekli elektrikli motorlu araçları kapsar.
Büyük motosikletler, performansı yüksek motosikletler veya arazi motosikletleri gibi farklı motosiklet çeşitleri için M sınıfı ehliyet tek başına yeterli değildir. Bu tür motosikletler için ek eğitim ve belgeler gerekebilir.
B Sınıfı Ehliyet M Sınıfı Kullanabilir Mi?
Ehliyet sınıfı M A1 ve B1 sınıfı ehliyetlerinin aksine 2, 3 ve 4 tekerlekli araçların hepsini kapsar. Elbette söz konusu aracın MOPED tipi sayılması koşulu vardır. B sınıfı ehliyet ise M, B1 ve F sınıfı ehliyetlerin bütün yetkilerini kapsar. Bu yüzden de eğer B sınıfı bir ehliyet sahibiyseniz, bu M sınıfı ehliyetin kullanabileceği tüm araçları kullanabilirsiniz demektir. Kısacası, evet. B sınıfı ehliyet M sınıfı ehliyetin yerine kullanılabilir.
Peki, B sınıfı ehliyete sahip olunması durumunda yine de M sınıfı ehliyete gerek var mıdır?
B Sınıfı Ehliyeti Olanlar M Ehliyet Almalı Mı?
Eğer yaşınız B sınıfı ehliyet almaya tutmuyorsa veya MOPED tipi araçlar dışında bir vasıta kullanmayacaksanız M sınıfı ehliyet almak ideal bir seçim olacaktır. Ayrıca B sınıfı ehliyet alabilmek için M sınıfı ehliyet için gereken belgelerden daha fazla belge gereklidir. Bu belgeler adli sicil kaydı beyanı ve kan grubunu gösteren belge gibi daha detaylı sorgu belgeleridir. Fakat 18 yaşınızı doldurmuşsanız ve B sınıfı ehliyet sahibiyseniz, harici olarak M sınıfı ehliyet almanız için bir sebep yoktur. Çünkü B sınıfı ehliyet, MOPED tipi araçların yanı sıra binek otomobilleri ve kamyonetleri, hatta F sınıfı ehliyeti de kapsadığı için traktörleri de kullanabilmeye olanak sağlar.
M Sınıfı Ehliyetin Fiyatı Nedir?
Ehliyet belgelerinin fiyatları şehirden şehre, sürücü kursundan sürücü kursuna, hatta ehliyet tipinden ehliyet tipine zaman geçtikçe değişiklik gösterir. Yeni çıkan ehliyet sistemiyle beraber ehliyet belgesi fiyatları da devamlı güncellenmektedir. Teorik ders ve kurs ücretinin yanı sıra sınav için de belli bir ücret gerekmektedir ve bu ücretler çeşitli taksit seçenekleriyle de sunulabilir. Böylece sürücü adayları, doğru ve kapsamlı bir eğitimden bütçelerine yük bindirmeden faydalanabilirler. Ayrıca direksiyon uygulamalı dersleri için kurslara bağımlı ya da harici özel direksiyon dersi almak da mümkündür.
M sınıfı ehliyet fiyatı, sıklıkla tercih edilen B sınıfı ehliyet tipiyle karşılaştırıldığında bazen biraz daha yüksek, bazen biraz daha düşük bir harç ücretine sahiptir. Bunun sebebi ise, M sınıfı ehliyetin daha erken yaşta motorlu araç kullanımına yetki verme avantajının, B sınıfı ehliyetin yetki kapsamı avantajıyla bir karşılaştırma içerisinde olmasıdır.