1. LEXUS'U KEŞFET
  2. Lexus otomobilleri hakkinda hersey
  3. Motor yag yakmasi neden olur
Ne aramıştınız?
LEXUS'U KEŞFEDİN

MOTOR YAĞ YAKMASI NEDEN OLUR?

Motorları oluşturan parçalar birbiriyle sürekli temas halinde çalıştığı ve yüksek ısıya maruz kaldıkları için yağlanmaya ihtiyaç duyar. Yağlanma motor parçalarının ömrünü uzatır ve motorun uzun süreler sorunsuz şekilde çalışmasını sağlar. Otomobil motorlarında yolunda gitmeyen bir şey varsa yine motor yağını kontrol ederek kolaylıkla anlayabilirsiniz.

Motor yağı yakması olarak tabir edilen durum bir otomobilin problemleriyle ilgili önemli mesajlar barındırabilir. Bu içeriğimizde sürücülerin sıklıkla sorduğu “Motor yağ yakması nedir?”, “Motor yağ yakması nasıl anlaşılır?” ve “Motor yağ yakması nasıl önlenir?” sorularından hareketle motor yağı yakmasının hangi anlamlara geldiğini ve yapılması gerekenleri bulabilirsiniz.

 

Motor Yağı Neden Önemlidir?

Tüm endüstriyel parçalarda olduğu gibi içten yanmalı araçların motorlarında da mutlaka motor yağı kullanılır. Motorun sağlıklı şekilde çalışması ve motoru korumak için şart olan motor yağı, bu bakımdan oldukça önemli bir akışkan maddedir. Motor yağı, motoru oluşturan hareketli parçaların üzerinde güvenli bir tabaka oluşturur. Böylelikle sürtünmeden kaynaklı aşınmaların önüne geçerek parçaların ömrünü uzatır. Aynı zamanda motor yağları yüksek ısılara maruz kalan motor bileşenlerini koruması bakımından hararet oluşmasını da önler. Motorlar yolunda gitmeyen bir şeyler olduğu zamanlarda yağ eksiltebilir. Halk arasında yaygın olarak “motor yağ yakıyor” şeklinde ifade edilen bu problemin birden fazla nedeni olabilir.

 

Motorun Yağ Yakmasının Nedenleri

Motor bloğu içerisinde hareket eden pistonların kayganlaşarak sürtünmesine engel olan motor yağı alt kısımda bulunurken yakıt ve hava karışımı ise üst kısımda yer alır. Yağın söz konusu üst kısma dahil olması sonucunda yağ yakması denilen eylem meydana gelir. Kısacası yakıt ile havanın birleştiği odaya yağ sızması, motorun yağ yakmasının en temel nedenidir. Bu durumun meydana gelerek motorun yağ yakmasına neden olan başlıca sebepleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Yağ yakmasının ilk ve en yaygın sebebi motor piston segmanlarının zamanla gevşeme yapmasıdır. Segmanların gevşemesi nedeniyle motor yağı pistonların üzerine çıkmaya başlar ve bunun sonucunda motor yağ yakmaya başlar.
  • Motorun yağ yakmasındaki bir diğer önemli sebep supapların zarar görmesidir. Emme supaplarında oluşan arızalar sonucunda yağ yine hava ile yakıtın karıştığı yanma odasına kaçar. Bu durum motorun yağ yakmasıyla sonuçlanır.
  • Motor yağı düzenli aralıklarla kontrol edilmelidir ve azaldığı anlarda yağ eklenmelidir. Aksi takdirde pistonlar ve diğer hareketli parçalar hızlı şekilde aşınır. Yağ daha sonra eklense bile aşınan parçaların arasından sızma gerçekleşir. Bu şekilde meydana gelen pistonların yağ sızdırması da önemli motor yağ yakması nedenlerindendir.
  • Motorların belirli bir kullanım ömrü vardır. Kullanım ömrü, düzenli bakım yapıldığı ve titiz kullanıldığı takdirde uzayabilir. Diğer yandan, 500 bin kilometrenin üzerinde yol yapmış araçlarda veya 20 yaşının üzerindeki araçlarda parçaların zamanla yıpranmasından dolayı yağ yakmaları oluşur.
  • Motorun yağ yakmasına neden olan bir sebep de aracı uzun süreler boyunca çok yüksek devirlerde çalıştırmaktır. Uzun süre yüksek devirlerde çalışan motor segmanların yıpranmasına neden olarak yağ sızdırmalarıyla sonuçlanır.

 

Motor Yağ Yaktığında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Motorun yağ yaktığının anlaşıldığı hallerde yapılacak ilk şey derhal yetkili bir servise başvurmaktır. Motor yağ yakması tamiri sürücülerin tek başına gerçekleştireceği bir eylem olmadığı gibi yağ yakan motorun ısrarla kullanılmaya devam edilmesi ise geri dönüşü olmayan sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle motorun yağ yakması durumunda yetkili veya güvenilir bir ustanın motoru kontrol etmesi çok önemlidir. Motorun yağ yaktığı ise araç kokpitindeki ikaz lambalarından, egzozdan çıkan yoğun gri ve mavi dumanlardan anlaşılır. Ayrıca, yağ yakan motordan sürücünün burnuna kötü mekanik kokular da gelebilir.

Aracınızla uzun yıllar sorunsuz şekilde seyahat etmek istiyorsanız mutlaka düzenli bakımlarını yaptırmalısınız. Çünkü, motor yağı da dahil olmak üzere birçok önemli kontrol periyodik bakımlarla gerçekleşir. Ayrıca periyodik bakımlara uyarak ve aracın motor yağı çubuğunu zaman zaman kontrol ederek motorun durumunu öğrenebilirsiniz. Hatta bazen motora kulak kabartmak da her şeyin yolunda gidip gitmediğiyle ilgili fikir verecektir.