Ne aramıştınız?
LEXUS'U KEŞFEDİN

SİS FARI NEDİR, HANGİ DURUMLARDA KULLANILIR?

Sürücülerin yalnızca açık havalarda değil görüş mesafesinin düştüğü gece vakitleri ile zorlu kış şartlarında güvenli sürüş yapması için yardımcı olan sistemler farlardır. Farların en temel işlevi sürücülerin güvenli bir şekilde sürüşe devam etmesini sağlaması olduğu için hangi farın ne zaman ve nasıl kullanılacağının sürücüler tarafından iyi bilinmesi gerekir.

Farların gündüz, gece ve uzun far gibi üç farklı temel türü bulunur. Bununla birlikte sis farı olarak bilinen farlar da mevcuttur. Sis farlarını doğru anlarda kullanmak sadece sürücülerin değil trafikte yer alan diğer araçların da güvenliği için önemlidir. Peki, sis farı nedir, sis farı ne işe yarar, sis farı nasıl açılır ve sis farı ne zaman açılır? İşte tüm bu soruların yanıtları yazımızda!

 

Sis Farı Kullanım Alanları

Görüş mesafesinin azaldığı sisli, yağmurlu ve yoğun kar yağışının olduğu hava koşullarında şerit çizgileri ve işaretlerini daha iyi görmeye yarayan farlara sis farı denir. Araçta bulunan far teknolojisi ister LED, ister xenon veya halojen olsun, yağmur veya sis anlarında meydana gelen yoğunlaşmalar nedeniyle bu farlar verimli bir aydınlatma sağlamakta zorlanır. Bu kapsamda, ön bölümde yer alan sis farları, otomobilde diğer farlara göre yere daha yakın bir noktaya konumlanarak yüzey aydınlatmasını artırır. Arka bölümde yer alan sis farlarının temel işlevi ise aslında kazaların önüne geçilmesi bakımından oldukça kritiktir. Çünkü arka bölümdeki sis farları görüşün azaldığı anlarda arkadan gelen sürücünün dikkatini çekerek onu uyarır. Böylece olası kazaların meydana gelmesi önlenir.

 

Sis Farı Diğer Farlarla Değiştirilmemeli

Sis farları, sarı rengin dalga boyunun daha uzun olması sebebiyle genellikle fabrika çıkışlı olarak sarı renkte gelir. Bu bakımdan, sis farı LED veya sis farı xenon farlar ile değiştirilmemelidir. Ayrıca, sis farı mercekli bir far türü olmadığından dolayı yeri ve ampulüyle oynamamakta fayda var. Eğer sis farı ampulü yerine LED veya xenon ampuller taktırmayı denerseniz sürüş güvenliğinin tehlikeye sokulacağının da bilinmesi gerekiyor. En önemlisi de sis farlarında yoğun ışık saçan xenon far teknolojisini kullanmanın araç muayenelerinde ağır kusur olarak kabul edilmesidir. Öte yandan, bazı sürücüler tarafından sis farı çerçevesi boyanırsa işlev kaybeder. Yine sis farı çerçevesinin gerektiği durumlarda onaylı parçalarla değiştirmek ve işlevini kaybettirecek boyamalar yapmamak sürüş güvenliğini koruyacaktır.

 

Sis Farı Nasıl Kullanılır?

Sis farının kullanımı için araç içerisinde işaretli kol veya düğmeler bulunur. Bu kol ve düğmeleri öğrenip sis farı işareti ile ilgili soru işaretlerini gidermekte fayda var. Sola dönük sarı renkte far işaretinin önünde bulunan üç yatay çizgiyi dikey kesen oval bir çizgi ön sis farının açık olduğu anlamına gelir. Aynı işaretin mavi renkli ve sağa dönük olanı ise arka sis farının açık olduğunu gösterir. Sis farı düğmesi ise araçtan araca farklılık gösterir. Ancak, genellikle sis farını açmak ve kapamak için gerekli düğmeler direksiyonun sol kolu üzerinde bulunur. Bazı araçlarda ise hemen direksiyonun sol alt kısmında buton şeklinde yer alabilir. Sis farı bir kez çevrildiğinde ön, ikinci kez çevrildiğinde ise arka sis farı aktif hale gelir. Arka sis farı araçlarda ön sis farı açılmadan aktif hale gelmiyor. Tüm bunlar için hangi farın açık olduğu ise ön gösterge panellerinden takip edilebilir.

Sis farlarının kullanımı Karayolları Trafik Kanunu’nda belirlenmiştir. Sisli, karlı ve şiddetli hava koşullarının dışında sis farı kullanan sürücülere para ceza uygulanır. Bu da “Gerekmediği durumlarda kullanılan sis farı cezası var mıdır?” ve “Açık havalarda sis farı yasak mı?” sorularına yanıt niteliğindedir. Sis farının uygunsuz durumlarda kullanılmasının yasaklanmasının sebebi ise aslında her sürücünün dikkat etmesi gereken bir durumdur. Açık havalarda kullanılan sis farları karşıdan gelen veya arkada bulunan diğer sürücülerin görüşü üzerinde olumsuz etki yaratır. Yani dikkat dağınıklığına sebep olarak kazalar yol açabilir. Bu bakımdan sis farlarını daima uygun koşullarda kullanmak hem sizin hem de çevrenizdeki diğer sürücülerin sürüş güvenliğini sağlayacaktır.