Ne aramıştınız?
LEXUS'U KEŞFEDİN

SUBAP NEDİR, AYARI NASIL YAPILIR?

Araçların sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için olmazsa olmaz ekipmanlar arasında yer alan supap, halk arasında genellikle "sübap" ya da "subap" gibi farklı isimlerle de anılır. Yakıt ile hava karışımının motoru harekete geçirebilme ve çalıştırabilme aşamasında gerekli olan bu önemli aparat, farklı sebeplere bağlı olarak verimliliğini yitirebilir ve tekrar ayar gerektirebilir. İçeriğin devamına göz atarak subap lastiği, subap arızası ve ayarı gibi subapla ilgili tüm detayları öğrenebilirsiniz.

Sübap Nedir?

Motorun üst kısmında bulunan ve piston hareketlerine bağlı olarak yakıtla hava karışımının uygun anlarda yanma odasına alınmasını sağlayan parçalara subap adı verilir. Subaplar, aynı zamanda yanma sonucu oluşan egzoz gazının uygun bir biçimde yanma odasından uzaklaştırılmasına da aracılık eder. Kısaca; "Subaplar, yakıt ve hava karışımının yanma odasına alınmasında ve yanma odasından atılmasında etkin rol oynayan parçalardır." denebilir.

 

Subap Ayarı Neden Bozulur?

Subap ayarının bozulması, birden fazla sebebe bağlı şekilde gerçekleşebilir. Örneğin, subap lastiği erimesi ya da zaman içinde subap hareketlerinin olması gereken zamanlama ve miktarlardan uzaklaşması, subap ayarını bozabilir. Subapların erimesi, subap hareketlerinin bozulmasından daha ciddi bir sorun olarak kabul edilmekle beraber subap değişimi gibi süreçleri de beraberinde getirebilir. İkinci el otomobillerde özellikle dikkat edilmesi gereken ayrıntılardan biri olan subapların ortalama 30.000 ve 50.000 km arasında bakımlarının yapılması gerekir.

 

Subap Arızası Belirtileri Nelerdir?

Subap arızasının araç çalışırken çıkan seslerden yakıt tüketimine, performanstan sürüş konforuna kadar pek çok farklı belirtisi bulunur. Bu belirtilerin birçoğu, aracınızda gerçekleşiyorsa subaplar kesinlikle kontrol edilmelidir. Subap arızasına işaret eden belirtiler ise şunlardır:

  • Aracınızı çalıştırdığınızda iki farklı metalin çok hızlı şekilde birbirlerine çarptığını duyarsınız.
  • Motor performansında dikkate değer bir düşüş yaşanır ve motor çekiş yapmaz.
  • Yakıt tüketimi geçmiş dönemlere göre bariz şekilde artar ve verimlilik ciddi oranda düşer.
  • Gaza basmanıza rağmen araç arkada bir ağırlık varmış gibi zorlanır ve gazı almaz.
  • Aracın hızlanması problemli hale gelir ve yokuş aşağı dahi hızlanma sorunları yaşanır.

 

Subap Vurması Nasıl Anlaşılır?

Subap ayarının bozuk olduğuyla ilgili en önemli ipucu sayılan ve "subap vurması" olarak bilinen durumu anlamak, diğer motor aksamı arızalarına göre daha kolaydır. Aracınızı çalıştırdığınızda veya araç hareket halindeyken birbirinden tamamen bağımsız iki ayrı metalin çok hızlı bir şekilde birbirlerine vurduklarını duyuyorsanız bu durum, subap vurmasına işaret eder. Aracınızın her zaman çıkardığı mekanik ya da elektronik seslerinden farklı olan bu sesi duyduğunuzda diğer seslerden kolayca ayırt edebilirsiniz.

 

Subap Ayarı Nasıl Yapılır?

Subap ayarı komplike bir işlem olduğu için, öncelikle her zaman yetkili bir servisten veya bu konuda uzman bir kişiden destek almanızda fayda vardır. Ancak belirli malzeme ve adımlarla siz de bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Subap ayar adımları ise şu şekildedir:

  • Subap ayarı için ilk olarak bir adet sente çakısı, tornavida ve kriko edinmelisiniz.
  • Aracınızın ön tekerleklerini kriko ile kaldırın ve aracı beşinci vitese alıp el frenini çekin.
  • Ardından kaputu açın ve karbüratör kapağını sökün. Subaplar bu kapağın altında bulunur.
  • Birinci ve ikinci subap tepe noktasına gelene kadar tekerlekleri hafifçe sağa ve sola çevirin.
  • Sonrasında sekizinci subapa egzoz, yedinci subapa ise emme ayarı yapılmalıdır.
  • Bu noktada somunun bir anahtar yardımıyla gevşetilmesi gerekir.
  • Somun üzerindeki vidayı ise tornavida aracılığıyla sıkarak veya gevşeterek senteye getirmelisiniz.
  • Ardından uygun ölçekteki senteyi seçerek subap boşluğuna getirmeniz yeterlidir.
  • Uygun olan boşluk sağlanınca tornavida ile tekrar vidayı sıkabilirsiniz.
  • Bu şekilde tüm subapları bindirme, yani tepe noktasına getirdiğinizde ayarlama işlemini de tamamlamış olursunuz.

 

Subap Ayarı Yapılmazsa Ne Olur?

Subap ayarı yapılmadığı takdirde sadece aracınızın performansı ve sürüş konforu olumsuz yönde etkilenmekle kalmaz, aynı zamanda motor tamamen çalışamaz hale gelebilir. "Subap lastikleri yağ kaçırıyor mu?" diye endişeleriniz varsa periyodik olarak kontrol edebilir, subap temizleyici ve subap yağı gibi destekleyici ürünleri kullanabilirsiniz.