Ne aramıştınız?
LEXUS'U KEŞFEDİN

UZUN FAR HANGİ DURUMLARDA KULLANILMALI

Farlar görüş açısı sağlayan, sürücülerin karanlık saatlerde yolunu aydınlatan donanımlar olarak öne çıkar. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte farlar artık sadece karanlık saatlerde değil gündüz de kullanılır. Araçlarda gündüz LED farları, akşam kullanılan ve gece görüşünü sağlayan farların dışında bir de uzun farlar vardır.

Uzun far, adı üzerinde ulaşabileceği en uzaktaki noktayı güçlü bir şekilde aydınlatabildiği için seyrek olarak yalnızca gerektiği durumlarda kullanılır. Peki, “Uzun far nasıl yakılır?”, “Uzun farlar kaç metreyi aydınlatır?” , “Uzun farlar ne renk olur?” gibi soruların yanıtını merak ediyor musunuz? O zaman gelin, bu yazımızda uzun farların kullanım alanlarını ve farkını hep birlikte inceleyelim.

Araçlarda far işaretleri ön taraftaki gösterge panelinde yer alır. Farlar, genellikle direksiyonun arkasındaki kollardan veya bazı araçlarda hemen sol taraftaki düğmeler aracılığıyla kontrol edilir. Uzun far işareti ya da uzun far göstergesi, far sembolünün karşısındaki dört yatay direkt çizgi şeklinde belirlenmiştir. Ayrıca uzun far rengi mavi olduğu için diğerlerinden de kolayca ayırt edilebilir. Çünkü diğer far işaretleri genellikle yeşil veya sarı renktedir. Yani, mavi rengi ve dört yatay çizgiye sahip olmasıyla sürücüler uzun farlarının açık olup olmadığını fark edebilir.

 

Uzun Far Türleri Hangileridir?

Uzun farlar, far çeşitleri içerisinde halojen veya LED far teknolojisiyle kullanılır. İdeal ışık yayma seviyesine birkaç saniye içerisinde ulaşan xenon ışık tipleri ise bu yüzden uzun farlarda kullanılmaz. Uzun far kısa far farkı işte tam da bu noktada ortaya çıkar. Otomotiv sektöründe bazı araçlar kısa far içerisinde xenon’u, uzun far ampulü içerisinde de genellikle halojen ışık türlerini tercih eder. LED far teknolojisinin gelişmesiyle birlikte, uzun farlarda LED’lerden de yararlanıldığı görülür.

 

Far Asistanları İle Sürüş Kolaylaşıyor

Uzun far kısa far kullanımı, kullanım amaçlarına göre birbirinden ayrılır. Kısa farlar, günün karanlık saatlerinde daima kullanılması gereken hatta gündüz saatlerinde bile kullanılan farlardır. Ancak araç teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte artık farlar otomatik olarak yönetilir. Gün ışığını ve karanlık seviyesini algılayabilen sensörler gerektiği zamanlarda uzun, kısa veya gündüz farlarını otomatik olarak yakar. Uzun far asistanı, uzun farların kullanılması gerektiği alanları algılayarak buna göre hareket eder. Böylece, uzun far ayarı veya kısa fay arayı konumları arasında otomatik olarak geçiş sağlar.

 

Uzun Farların Kullanılması Gereken Alanlar

Uzun farlar, çok güçlü bir ışık yaydıkları ve en karanlık noktaları bile aydınlattıkları için her yerde kullanılmaz. Ayrıca, uzun far mesafesi diğer farlara kıyasla oldukça ileridedir. Bu nedenle uzun farların kullanılması gereken belli başlı alanlar vardır. Uzun farlar, kısa farların yetersiz olduğu karanlık noktalarda, yine karanlık bölgelerdeki viraj içerisini aydınlatmak için kullanılır. Bununla beraber ileri görüşün çok az olduğu hava şartlarında görüşü artırmak üzere de kullanılabilir.

Uzun farlar, çok güçlü bir ışık yaydıklarından ötürü karşı şeritten gelen sürücüler veya öndeki aracın sürücüsünü rahatsız eder. Bu durum kimi zaman istenmeyen kazalara yol açabilir. İşte bu yüzden uzun farlar yalnızca gerektiği durumlarda kullanılmalıdır. Far ayarı otomatik sensörler aracılığıyla sağlanan araçlarda uzun veya kısa far ayarı ayrıca yapmaya gerek yoktur. Peki, uzun far sönmüyor ve size yol boyunca problem yaşatıyorsa ne yapmalısınız? Bu durumlarda uzun farları direksiyonun arkasındaki kollar veya düğmeler aracılığıyla ayarlamak gerekir. Normal durumlarda ise otomatik uzun far sistemi olan araçlarda yalnızca gözle, uyarı ışıklarını kontrol etmek yeterli olacaktır.

Far ayarını otomatik olarak kullanmıyorsanız veya aracınızda farlar manuel olarak kontrol ediliyorsa, uzun farları yalnızca gerektiği durumlarda kullanmak diğer sürücülerin görüşünü kaybetmemesi açısından önemlidir. Siz de far ayarlarınızı buna göre yalnızca gerektiği durumlarda kullanarak trafikte kendinize ve çevrenizi koruyabilirsiniz. Farınız da yolunuz da daima açık olsun!