1. LEXUS'U KEŞFET
  2. Lexus otomobilleri hakkinda hersey
  3. Pasta cila nasil yapilir pasta cila ne ise yarar
Ne aramıştınız?

Pasta Cila Nasıl Yapılır? Pasta Cila Ne İşe Yarar?

Pasta cila nedir? Nasıl Yapılır?

Otomobil kullanmayı hayatının en büyük tutkularından biri olarak gören sürücüler, araçlarının performansı kadar görünümüne de özen gösteriyor. Otomobilinizi ne kadar temiz kullansanız da bazen çevresel faktörler onun ilk günkü parlaklığına gölge düşürebilir. Güneş ışınlarının yarattığı bölgesel renk farkları, çizikler, reçine, tuz, asit yağmurları gibi etkenlerin oluşturduğu izler, otomobilinizin estetik görünümünü bozabilir. Aracınızı hem bu etkilerden korumak hem de oluşan leke, iz ve çizikleri profesyonel bir bakım işlemi olan pasta cila uygulamaları ile yok etmek mümkün. Doğru malzemeler ve doğru bir ekip, otomobilinizi göz kamaştıran parlaklığına, pürüzsüz ve mükemmel görünüme kısa sürede ulaştırabilir.

Pasta cila nedir?

Pasta ve cila uygulamaları birbirini takip eden iki ayrı işlemdir. Pasta, bir tür sıvı zımparalama işlemidir ve otomobil yüzeyindeki boya kaplamasının fiziksel ve kimyasal yöntemlerle inceltilmesini sağlar. Yıkama fırçalarının zamanla yüzeyleri çizmesi, güneş ışınlarının boya rengini matlaştırması ve sürüş anında yol üzerindeki çakıl taşı, kum gibi maddelerin yarattığı tahribat… Aracınızın yüzeyinde bu nedenlerle oluşan çizikler ve küçük deformasyonlar varsa otomobilinizi boyatmak yerine pasta cila uygulaması yaptırabilirsiniz. Pasta işlemi sırasında boyanın üst tabakası inceltilir ve deformasyonlar giderilir. Ayrıca çiziklerin kapatılması da mümkün hale gelir. Pasta cilanın ikinci aşaması olan cila ise otomobil yüzeyine parlaklık verir ve koruma sağlar. Boya yüzeyine uygulanan cila, şeffaf ve ince bir tabaka oluşturarak boyanın daha canlı ve daha parlak görünmesine yardımcı olur.

Pasta cila nasıl yapılır?

Pasta cila uygulamalarının amacı, araç yüzeylerinde gözle görülemeyecek kadar küçük izlerin, leke ve pürüzlerin giderilmesi ve yüzeyin parlatılmasıdır. İyi bir pasta cila işlemi, aracın önce toz, leke ve kir kalmayacak şekilde yıkanması ve temizlenmesiyle başlar. Yüzey kurulanır ve pasta malzemesinden alınan parçalar farklı noktalara uygulanır. Ardından polisaj makinesi kullanılarak pasta işlemine geçilir. Cila uygulamasına geçmeden önce ise yüzeyin tekrar temizlenmesi ve kurulanması gerekir. Bu hazırlıktan sonra cila yüzeye sürülür ve kurumaya bırakılır. Kuruyan yüzey, çiziklere neden olmayacak yumuşak bir bezle sert hareketlerle silinir ve otomobiliniz parlak, temiz ve pürüzsüz görünümüyle kullanıma hazır hale getirilir.

Pasta cila ne işe yarar?

Pasta cila uygulamaları, otomobilinizin daha parlak ve pürüzsüz görünmesini sağladığı gibi geçici bir koruma etkisi de yaratır. Yüksek kalitedeki bir pasta malzemesi, aracınızın yüzeyini 1-2 yıl süreyle dış etkenlerden koruyabilir. Ancak pastanın boya inceltme etkisi vardır ve bu nedenle pasta işlemi yılda bir kereden fazla yapılmamalıdır. Otomobilinizi tozdan ve kirden koruyan cila ise birkaç aylık periyodlar halinde uygulanabilir. Arabanızı yıkatma sıklığınız ve güneş ışınlarının etkisi, cilanın kalıcılığını da etkileyecektir. Yaklaşık 2 ay sonra etkisini kaybeden cila işlemini tekrarlayabilir, otomobilinizin renginin parlak ve canlı kalmasını sağlayabilirsiniz. Pasta cila yüzey için tek başına bir koruyucu değildir ancak boyanın üzerinde bir katman oluşturur ve otomobilinizi geçici olarak kir ve tozdan korur.

Pasta cila yaparken nelere dikkat edilir?

Pasta cila uygulaması yaptırırken aracınızın yüzeyine ve rengine uygun, kaliteli malzemeler kullanan profesyonel bir ekipten yardım alabilirsiniz. Böylece aracınızın boyası zarar görmeyecek, pasta cilanın etkisi uzun süreli olacaktır. İşlem sırasında kullanılan polisaj makinesi, mutlaka deneyimli bir ekip tarafından kullanılmalıdır. Uygulama yaparken makine dengeli tutulmaz ve uç kısımdaki sünger parçalanırsa aracınız çizilebilir. Ayrıca kullanılan pasta cila malzemelerinin otomobilinizin rengine ve boya türüne de uygun seçilmesi gerekir. Otomobilinizin rengi koyu ise ince, açık tonlarda ise kalın pasta tercih edilmelidir. Solvent, silikon, bal mumu ve teflon içermeyen bir pasta kullanılmalı, malzemenin aracınızla uyumunu test edebilmek için önce küçük bir alanda deneme yapılmalıdır.