1. Kırmızı biber
Kırmızı biber yıllardır sofralarımızda kullandığımız baharatlardan biri. Özellikle acı biberde 200’ün üzerinde aktif bileşen belirlenmiş ve aktif bileşenlerden bazıları vücudun tümünde birden fazla rol oynamaktadır. Bunlardan en çok konuşulanı da kırmızı biberin içinde bulunan kapsaisin isimli bileşen. Kapsaisin aslında kırmızı bibere acı özelliğini veren maddedir. Acı biberde bulunan kapsaisin,; ağrılı iltihap, romatoid artrit, vazomotor rinit , alzheimer hastalığı gibi nörodejeneratif hastalıkların tedavisi de dahil olmak üzere bir çok fayda sağlar. Ayrıca, kapsaisinin etkili bir anti-kanser ajanı olduğu da biliniyor. Bunun yanı sıra bir çok farklı mekanizma ile kilo kaybına yardımcı olduğu, yağ yakımını desteklediği ve tokluk hissi sağladığı da biliniyor.