Lifestyle

5 Kırmızı Besin ve Faydaları

Besinlere rengini veren antioksidan maddeler, onlara aynı zamanda farklı ve sayısız özellikte faydalar da sağlıyor. İşte 5 kırmızı besin ve faydaları

1. Kırmızı biber

Kırmızı biber yıllardır sofralarımızda kullandığımız baharatlardan biri. Özellikle acı biberde 200’ün üzerinde aktif bileşen belirlenmiş ve aktif bileşenlerden bazıları vücudun tümünde birden fazla rol oynamaktadır. Bunlardan en çok konuşulanı da kırmızı biberin içinde bulunan kapsaisin isimli bileşen. Kapsaisin aslında kırmızı bibere acı özelliğini veren maddedir. Acı biberde bulunan kapsaisin,; ağrılı iltihap, romatoid artrit, vazomotor rinit , alzheimer hastalığı gibi nörodejeneratif hastalıkların tedavisi de dahil olmak üzere bir çok fayda sağlar. Ayrıca, kapsaisinin etkili bir anti-kanser ajanı olduğu da biliniyor. Bunun yanı sıra bir çok farklı mekanizma ile kilo kaybına yardımcı olduğu, yağ yakımını desteklediği ve tokluk hissi sağladığı da biliniyor.

2. Pancar

Pancarın ıspanakgiller familyasından otsu bir bitki olduğunu biliyor muydunuz? Pancar doğal bir şifa kürü özelliği taşıyor; vitamin ve mineral içeriği oldukça yüksek. Potasyum, magnezyum ve çinko mineralleri ile A, B6 ve C vitaminleri ve folik asit, karbonhidrat, lif içeriyor. Hem kalorisi düşük, hem daha uzun süre tokluk hissi veriyor, hem de yüksek miktarda lif içeriyor. Bu özellikleriyle sindirim sisteminin düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olan pancar, metabolizma dostu bir sebze.

 

3. Domates

Domates meyve midir yoksa sebze midir tartışmasında başı çeken besinlerden. İster meyve olsun ister sebze sağlık için oldukça faydalı. Vücut için en etkili antioksidanlardan biri olan likopen en fazla domateste bulunur. Domates ayrıca C, A ve K vitaminin de önemli bir kaynağıdır. Yapılan çalışmalar yüksek likopen alımının kardiovasküler sağlığa olan olumlu etkilerini gösteriyor. Domates 100 gramında 22 kalori içerir. Aynı zamanda yüksek kolesterol seviyelerini düşürmeye yarayan, kan şekerlerini denge altında tutan ve kolon kanserine karşı koruyucu etki gösteren lifin de iyi bir kaynağıdır.

4. Goji berry

Dünyada Wolf berry olarak da bilinen bu meyve .ok güçlü antioksidan kapasitesine sahip olduğu için Asya’da tıp alanında daha uzun yaşamaya katkısı olabileceği düşünülmüş ve bu sebeplerle nesillerce kullanılmıştır. Besin değeri oldukça yüksektir, portakaldan daha fazla C vitamini, havuçtan daha fazla beta-karoten içerir. İçerdiği beta-karoten sayesinde kalp hastalıklarıyla savaşmaya, kansere karşı korunmaya yardımcı oluyor. Ayrıca A vitamini, B-vitaminleri ve antioksidanlar açısından oldukça zengin. 1 tepeleme tatlı kaşığı kuru Goji Berry meyvesi yaklaşık 15-16 Kcal. Goji Berry’i çiğneyerek, çayını, çorbasını, salatasını, müslisini, kekini, kurabiyesini yaparak tüketebilirsiniz. Fakat hiçbir besinden mucizeler yaratmasını beklemek doğru değil, bu noktada önemli olan Goji Berry’nin ve tüm besinlerin dengeli biçimde tüketilmesidir.

5. Nar

Kış aylarının en sevilen meyvelerinden biri de şüphesiz ki nar. Sert görüntüsünün ardında bereketli ve sağlık için faydalı taneleri yatıyor. Nar potasyum, lif, C, A vitamini ve niasin içermektedir. Vitamin, mineral deposu olduğu gibi antioksidan açısından da oldukça zengin. Ayrıca nar kış aylarında bağışıklık sistemini de güçlendirdiği için gribe karşı koruyucu olarak tüketilmesi gerekli olan bir meyvedir. İçeriğinde bulunan besin öğeleri ile kolesterolü düşürür, kalp sağlığını korur ve antioksidan içeriğinin gücü ile de kansere karşı koruyucu etki yaratır. Yapılan araştırmalar cilt ve prostat kanserine karşı narın koruyucu etki yarattığını belirtiliyor.

Dilara Koçak

Dilara Koçak 1994 yılında Hacettepe Üni. Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden mezun oldu. 1996 yılında aynı üniversitede yüksek lisans eğitimini de tamamlayarak Uzman Diyetisyen ünvanını aldı. Ardından İstanbul Üniversitesinde Yönetici geliştirme programı, Boğaziçi Ünversitesinde Etkili Sunum ve Konuşma Teknikleri programı ile 2015 yılında ise Bilgi Üniversitesi’nde Halkla İlişkiler Sertifika programını tamamladı.