1. LEXUS'U KEŞFET
  2. Lexus Life Style
  3. Detoksu Kimler Yapmalıdır?
Ne aramıştınız?
Lifestyle

Detoksu Kimler Yapmalıdır?

Detoks yaparken en az bedeniniz kadar ruhunuzu da düşünün. Çünkü sağlık bedensel ve ruhsal anlamda bir bütünlük halidir.

Detoksun ana amacı toksinlerden arınmaktır. Aslında vücudumuz karaciğerimizin yardımıyla bu görevi zaten yapar. Ama bazı dönemlerde bazı kişilerin vücuduna bu konuda yardımcı olması gerekebilir. Bunun içinde inflamasyonu önleyen besinlere yönelmek ve doğal beslenme ana prensiptir. Sebze ve meyvelerin ağırlıklı olduğu ana öğünler, sebze, meyve sularının içildiği ara öğünler, tam tahıl ekmeği, kuru baklagiller, balık, yoğurt, yağlı tohumlar, probiyotik ürünler, su ve maden suyu ile alınan bol sıvı desteği aslında bir çeşit detokstur.

Detoks Yapmalı mıyım?

1. Her gün en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketiyorum 
2. Her gün 2-2.5 litre su içiyorum 
3. Haftada 4 kadehten daha fazla alkol almıyorum 
4. Günlük beslenmemde eklenmiş şeker kullanmıyorum 
5. Günde 2-3 fincan kahveden daha fazla kahve içmiyorum 
6. Kolay kilo verebiliyorum, kilo vermekte zorlanmıyorum 
7. Stresli ve yoğun bir çalışma tempom yok 
8. Çok sık seyahat etmiyorum 
9. Ödem, gaz, şişkinlik sorunu yaşamıyorum 
10. Gün içinde en az 10.000 adım atıyorum/ Düzenli egzersiz yapıyorum 
 
Yukarıda verdiğiniz cevaplar içinde;

8-10 EVET VAR İSE; Tebrikler vücudunuzun kendi detoksifikasyon sistemine yardımcı oluyorsunuz

5-7 EVET VAR İSE; Vücudunuza destek olma zamanı hadi biraz daha iyi beslenmek için çalışın evetleri arttırın ve detoks makalesini dikkatlice okuyun

4 VE DAHA AZ EVET CEVABI VERDİYSENİZ; Çok üzgünüm hemen hayatınızı ve beslenmenizi gözden geçirin. Örnek detoks menüsü ile başlayabilirsiniz ama unutmayın ki en doğrusu bir hekim ve beslenme uzmanı eşliğinde beslenmenizin yönetilmesidir.

Dikkat! 


Eğer herhangi bir sağlık sorununuz ya da organ yetmezliği (kalp, böbrek, karaciğer), hamilelik, emziklik, yüksek tansiyon gibi özel durumunuz varsa mutlaka bir hekim kontrolünde olmanız önemlidir.

Ayrıca uzun günler boyunca hiç katı yiyeceğin olmadığı, sadece sıvı alımının olduğu detoks programları sağlık açısından uygun değildir. Kısıtlı yiyecek, içecek olan, tek tip beslenmeyi gerektiren, minimum kalori içeren diyetlerin metabolizmanın yavaşlamasına neden olabileceğini hatırlayın.

Ruh Detoksunu İhmal Etmeyin… 


Detoks yaparken en az bedeniniz kadar ruhunuzu da düşünün. Çünkü sağlık bedensel ve ruhsal anlamda bir bütünlük halidir. Kendinizi mutlu hissedeceğiniz aktivitelere yer verin, sevdiğiniz bir arkadaşınızla buluşun, yoga ya da meditasyon yapın ya da kitap okuyun ya da müzik dinleyin... 

 

Dilara Koçak

Dilara Koçak 1994 yılında Hacettepe Üni. Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden mezun oldu. 1996 yılında aynı üniversitede yüksek lisans eğitimini de tamamlayarak Uzman Diyetisyen ünvanını aldı. Ardından İstanbul Üniversitesinde Yönetici geliştirme programı, Boğaziçi Ünversitesinde Etkili Sunum ve Konuşma Teknikleri programı ile 2015 yılında ise Bilgi Üniversitesi’nde Halkla İlişkiler Sertifika programını tamamladı.