Ne aramıştınız?
Lifestyle

Sağlıklı Bir Sonbahar İçin Öneriler

Havalar soğumaya başladı ve son bahar kendini iyice hissettirdi. Kışa hazırlık dönemi olan son baharı ne kadar güzel geçirirseniz, kışta o kadar güzel geçer. Bu dönemde hem sonbaharın düşük enerjisini yükseltmek hem de bağışıklık sistemini güçlendirmek için beslenmeye de dikkat edilmesi gerekir.

Havalar soğumaya başladı ve son bahar kendini iyice hissettirdi. Kışa hazırlık dönemi olan son baharı ne kadar güzel geçirirseniz, kışta o kadar güzel geçer. Bu dönemde hem sonbaharın düşük enerjisini yükseltmek hem de bağışıklık sistemini güçlendirmek için beslenmeye de dikkat edilmesi gerekir. Eğer eklem ağrıları, depresyon, uyku isteği, baş ağrısı gibi problemler yaşıyorsanız endişelenmeyin… Bahar yorgunluğu dediğimiz bu durum insan metabolizmasında gerçekleşen bazı değişikliklerden kaynaklanabilir ve küçük değişikliklerle önlenebilir.

Sağlıklı Bir Sonbahar İçin Öneriler

1. Güne kahvaltıyla başlayın ve kahvaltıda mutlaka protein kaynağı bir besin tüketin. 
2. Sabahları ılık bir duş almayı deneyin. 
3. Akşam yatmadan önce ve sabah kalkınca odanızı mutlaka havalandırın. Oksijen sizi daha enerjik kılabilir. 
4. Gün içinde düzenli öğün yapmaya özen gösterin. 3 ana öğün ve 1-2 ara öğün yaparak daha enerjik kalabilirsiniz. 
5. Ara öğünlerde yüksek şeker ve yağ içeren besinler enerjinizin çabuk düşmesine neden olacağı için taze veya kuru meyve, yağlı tohumlar, ev yapımı kurabiye veya yoğurt gibi besinlerle ara öğün yapmayı tercih edin. 
6. B ve C vitaminleri, magnezyum, potasyum bakımından yeterli beslenip beslenmediğinizi gözden geçirin. 
7. Her gün taze sebze ve meyve tüketin. Lif içeriğiyle bağırsak sağlığınızı, vitamin ve minerallerle bağışıklık sistemini destekleyecektir. 
8. Beyaz rafine edilmiş besinler yerine tam buğday, çavdar, kepek gibi rafine edilmemiş tam tahılları tercih edebilirsiniz. 
9. Omega-3 bakımında oldukça zengin olan somon balığıyla hafızanızı güçlendirebilir ve enerjinizi yükseltebilirsiniz. Ayrıca içeriğindeki sağlıklı yağlarla kan basıncınızı ve kolesterolünüzü düşürebilirsiniz. 
10. Antioksidan vitamin ve mineraller, metabolizma sonucu oluşan zararlı maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Antioksidan vitaminler; A, C, E vitaminleri, antioksidan mineraller ise; selenyum ve çinkodur. 
11. İçeceğiniz bitki çaylarına veya ara öğün olarak tercih edilebilen yoğurda tarçın eklemeyi deneyin. 1 çay kaşığı tarçın tatlı ihtiyacını kontrol altına alabilmeye yardımcı olacaktır. 
12. Haftada en az 3 gün yapacağınız tempolu yürüyüşler ve aktif yaşam tarzı yorgunluğa karşı sizi koruyacaktır. 
13. Düzenli uyku saatleri belirlemeli ve bu saatlere sadık kalmalısınız. Yeterli uyku, gün boyunca enerjik kalmanıza yardım edecektir. Günde en az 6 saat uyumaya özen gösterin. 
14. Avokado, badem, fındık, ceviz, hindistan cevizi gibi sağlıklı yağlar gün içinde enerjinizi korumanıza yardımcı olur. Salatalarınıza, ara öğünde yoğurtlarınıza ekleyerek tüketmeye özen gösterin. 
15. Sıvı ve mineral eksikliği gün içindeki baş ağrısı, konsantrasyon eksikliği ve halsizlik gibi sorunların sebebi olabilir. Bu sebeple gün içinde mutlaka en az 2-2,5 litre su ve 1-2 şişe maden suyu tüketmeye özen gösterin.

 

Dilara Koçak

Dilara Koçak 1994 yılında Hacettepe Üni. Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden mezun oldu. 1996 yılında aynı üniversitede yüksek lisans eğitimini de tamamlayarak Uzman Diyetisyen ünvanını aldı. Ardından İstanbul Üniversitesinde Yönetici geliştirme programı, Boğaziçi Ünversitesinde Etkili Sunum ve Konuşma Teknikleri programı ile 2015 yılında ise Bilgi Üniversitesi’nde Halkla İlişkiler Sertifika programını tamamladı.