Ne aramıştınız?
Lifestyle

Tatilde Diyet Stresine Girmeyin!

Tatil duygusunun verdiği rahatlık çoğu zaman beslenmeye de yansıyor böylece hem yemek hem de içecek tüketiminde seçimler değişebiliyor. Üstelik yaz tatillerinde sıcak havanın verdiği rehavet duygusu nedeniyle genelde yapılan egzersizler de aksayabiliyor.

“Tatil” denilince akla ilk olarak deniz, kum, güneş, dinlenmek, seyahat etmek ve daha bir çok stres atmaya yardımcı eylem geliyor…

Tahmin ediyorum ki ‘diyet yapmak’ bu eylemlerden birisi değil. Uzun zamandır beklediğiniz bu tatilde küçük kaçamaklar yapmak elbette sizin de hakkınız. Bu sebeple ben de bu dönemde kilo vermeyi değil de kilo korumayı öneriyorum.

Tatil duygusunun verdiği rahatlık çoğu zaman beslenmeye de yansıyor böylece hem yemek hem de içecek tüketiminde seçimler değişebiliyor. Üstelik yaz tatillerinde sıcak havanın verdiği rehavet duygusu nedeniyle genelde yapılan egzersizler de aksayabiliyor.

Peki, kilo alımını engellemek için ne yapmalıyız?

1. Kahvaltıyı atlamayın, güne güzel bir kahvaltıyla başlamak gün içinde iştahınızı daha kolay kontrol etmenize yardımcı olur.

2. Her gün düzenli sebze ve meyve tüketmeye özen gösterin.

3. Gün içinde küçük ve sağlıklı ara öğünlerle ana öğünlere kadar aşırı acıkmayı önleyebilirsiniz. Ana öğüne çok aç giderseniz seçimlerinizi kontrol etmeniz zorlaşabilir.

4. Açık büfede büyük yerine küçük tabak tercih ederseniz, porsiyonlarınız daha büyük görünerek önce gözlerinizi doyurur.

5. Eğer deniz tatili yapıyorsanız plaj çantanıza kuru meyve, taze meyve, kuru meyveli yulaflı kurabiye gibi sağlıklı besinlerden atmayı ihmal etmeyin.

6. Gün içinde yeteri miktarda sıvı aldığınızdan emin olun. 

7. Yeteri kadar uyumaya özen gösterin. Değişen uyku düzeni sizi daha fazla besin alımına itebilir, dikkat.

8. Tatlı seçimlerinde ağır tatlılar yerine hafif sütlü tatlılar veya dondurma tercih etmeye özen gösterin.

9. Ana yemeklerde yemeğe salata ile başlayın. Yemeğe salata ile başlayanlar ana yemekte diğerlerine oranla %25 daha az kalori alıyor.

10. Tatili sadece yeme içme ve dinlenme zamanı olarak düşünmeyin ve bol bol hareket etmeye çalışın. Güzel sabah yürüyüşleri yapabilir, tatil yerinizde imkanınız varsa grup derslerine katılabilir ya da bol bol yüzebilirsiniz.

Yaz Meyvelerine Dikkat!

Hazırlanışı: Bütün malzemeleri blenderdan geçirin. Bol buzla servis edin.

Rengarenk yaz meyveleri eminim hepimizi cezbediyor ve porsiyon konusunda kontrolü zorlaştırabiliyor. Meyveler günlük beslenme asla ihmal edilmemesi gereken olmazsa olmazlardan. Ama her şeyin fazlasının yağa dönüştüğünü unutmadan meyvede de dengeli tüketim çok önemli. Meyveleri yeterli oranda tükettiğinizden emin olun ve çeşitli tüketmeye özen gösterin. Eğer ara öğün olarak tüketmek yetmiyorsa yanında peynir veya yoğurt gibi protein kaynağı bir besinle 2-3 porsiyon meyve ana öğün olarak da tercih edilebilir.

Dilara Koçak

Dilara Koçak 1994 yılında Hacettepe Üni. Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden mezun oldu. 1996 yılında aynı üniversitede yüksek lisans eğitimini de tamamlayarak Uzman Diyetisyen ünvanını aldı. Ardından İstanbul Üniversitesinde Yönetici geliştirme programı, Boğaziçi Ünversitesinde Etkili Sunum ve Konuşma Teknikleri programı ile 2015 yılında ise Bilgi Üniversitesi’nde Halkla İlişkiler Sertifika programını tamamladı.