Ne aramıştınız?
Lifestyle

Yeterli Su İçmeyi İhmal Etmeyin

Her gün en az 2 litre su ve 1-2 şişe maden suyu tüketmeye özen gösterin. Su içmeyi unutuyorsanız masada en çok gördüğünüz yere notlar yapıştırabilir ya da sadece bunun için kurgulanmış mobil uygulamalardan faydalanabilirsiniz.

Havalar soğudukça özellikle de kış aylarında susama hissinin azalması sıvı alımın azalmasına neden olabiliyor. Soğuk havalarda susamasanız bile yeterli sıvı almayı ihmal etmeyin. Çünkü, terlemeseniz de her gün vücudumuzdan nemli derimizle, solunum, idrar ve dışkı ile sıvı kaybederiz. Kaybedilen sıvının yerine konması metabolizmanın daha iyi çalışması için çok önemlidir. Ayrıca gün içinde yeterli sıvı almadığınızda halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, konsantrasyon güçlüğü gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Çay ve kahve gibi kafein içeren içecekler, diüretik etkileri sebebiyle vücuttan sıvı atımını destekler. Özellikle çay, kahve tüketiminiz fazlaysa; sıvı alımınızı bir kez daha gözden geçirin. Su veya maden suyu sıvı ihtiyacı için iyi seçimlerdir.

Illnoss üniversitesi’nde 18.300 kişiyle yapılan bir araştırmaya göre, günlük su tüketimini 1-3 bardak artıran insanların günlük kalori alımları 68-205 kalori arasında azalıyor. Bununla beraber daha az kolesterol, sodyum ve basit şeker tüketiyorlar.

Her gün en az 2 litre su ve 1-2 şişe maden suyu tüketmeye özen gösterin. Su içmeyi unutuyorsanız masada en çok gördüğünüz yere notlar yapıştırabilir ya da sadece bunun için kurgulanmış mobil uygulamalardan faydalanabilirsiniz. Ben her zaman ofiste, arabada evde tabi ki sporda su şişem ile geziyorum bardak saymayı sevmiyorsanız şişe ile içmeyi deneyin. Dilerseniz su veya maden suyunuzu taze meyvelerle renklendirebilirsiniz.

Suyunuza
Kan şekeri dengesi için; tarçın 
Antidezenfektan özelliği için; karanfil 
Ferahlatıcı aroma için; taze nane yaprakları 
Ödem atmayı kolaylaştırmak için; zencefil, maydanoz da ekleyebilirsiniz.

Ödem Atan Zencefilli Çay

1,5 litre suya; 
1/2 demet maydanoz 
1 elma 
1 limon 
1 çay kaşığı toz zencefil 
2-3 adet karanfil 
Tarçın

Kaynatıp süzün. İster soğuk, ister sıcak içebilirsiniz

Dilara Koçak

Dilara Koçak 1994 yılında Hacettepe Üni. Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden mezun oldu. 1996 yılında aynı üniversitede yüksek lisans eğitimini de tamamlayarak Uzman Diyetisyen ünvanını aldı. Ardından İstanbul Üniversitesinde Yönetici geliştirme programı, Boğaziçi Ünversitesinde Etkili Sunum ve Konuşma Teknikleri programı ile 2015 yılında ise Bilgi Üniversitesi’nde Halkla İlişkiler Sertifika programını tamamladı.