Ne aramıştınız?
LEXUSU KEŞFEDİN

KRİKO TÜRLERİ, KULLANIMI VE ÇALIŞMA PRENSİBİ

Belli bir ağırlığa sahip olan eşyaları/nesneleri insan gücüyle kaldırabilmek olanaksızdır. Kriko kolu ile beraber bu tip yükleri belli bir yüksekliğe kolayca çıkarmak mümkün hale gelir. Hidrolik kriko, hidrolik gücün sunduğu destekle beraber tüm süreci kolaylaştırır. Araç kaldırma krikosu da trafikte yaşanabilecek problemlerin çözümüne destek sunar.

Lexus Türkiye | 30/08/2024


Bu yazının içerisinde neler var?

Kriko Nedir, Ne İşe Yarar?

Kriko Çeşitleri

Kriko Nasıl Çalışır?

Kriko Nasıl Kullanılır?

Kriko, trafikte ve tamir alanlarında aktif bir şekilde kullanılan işlevsel bir alet olarak bilinir. Temel olarak araç krikosu sayesinde aracı belli bir düzeyde yükseltmek teknik olarak mümkündür. Özellikle de elle kaldırılması mümkün olmayan eşyalar için krikodan destek alınır.  Üstelik bunu yaparken yoğun bir enerji harcamanıza da gerek kalmaz. 

Hidrolik kuvvetin yarattığı etki ile beraber en hacimli eşyaları bile saniyeler içinde kaldırabilirsiniz. Peki kriko nedir ve kriko ne işe yarar? Diğer taraftan genel olarak kriko kolu nasıl kullanılır? Bu soruları sizler için yanıtlamaya çalıştık.

Kriko Nedir, Ne İşe Yarar?

Belli bir ağırlığa sahip olan eşyaları/nesneleri insan gücüyle kaldırabilmek olanaksızdır. Kriko kolu ile beraber bu tip yükleri belli bir yüksekliğe kolayca çıkarmak mümkün hale gelir. Hidrolik kriko, hidrolik gücün sunduğu destekle beraber tüm süreci kolaylaştırır. Araç kaldırma krikosu da trafikte yaşanabilecek problemlerin çözümüne destek sunar. 

Hidrolik yapıdaki krikolar, birbirinden farklı niteliklere sahiptir. En ağır yüklerin bile hızlı ve son derece etkili bir biçimde kaldırılmasına olanak tanır. Profesyonel araç servislerinde normal kullanıcıların tercih ettiği krikoların aksine çok daha büyük yapıdaki krikolara da tanıklık edebilirsiniz. 

Kriko işlemi, servisin aracın altında çok daha rahat ve konforlu bir şekilde çalışması için hayati bir öneme sahiptir. Bu nedenle tüm ana işlemlerden önce yapılmak zorundadır. Kriko basit bir kullanıma sahip olduğu için günlük yaşamda sıklıkla tercih edilmektedir. Çoğunlukla krikolara, araç lastiklerini değiştirmek için ihtiyaç duyarız. Lastik değişimi haricinde frenleri kontrol etmek ya da genel tamir işlemleri için de krikolara başvurulur.  

Araç çekiminde pozisyon eğer çok zorsa ya da yolda ciddi problemler varsa aynı şekilde krikoya ihtiyaç duyulur. Öte yandan araç düzeyinin düzenlenmesi gerektiğinde de kriko tam anlamıyla bir kurtarıcı olarak işlev görür. Yapı itibarıyla söz konusu aletler mekanik bir yapıya sahiptir. Hidrolik dışında vidalı ya da manuel gibi popüler türleri de bulunur. Bu türlerin özelliklerini “Kriko Çeşitleri” başlığımızda inceleyeceğiz.

Malzeme kaldırma ekipmanı olarak tanınan ve ağır tonajlı yüklerin kaldırılmasında rol oynayan krikolar, sıradan araç sahiplerinden en profesyonel servislere kadar pek çok kesim için olmazsa olmaz bir materyaldir. 

Kriko Çeşitleri

Araç kriko çeşitleri genel itibarıyla 3 ayrı gruba ayrılır. Bunları vidalı hidrolik ve oto kriko olarak sıralayabiliriz. Hangi çeşitte olursa olsun krikolar büyük ölçüde birbirine benzer amaçlar taşır. Bu kriko türlerini farklı kılan asıl nokta, kapasite ve kullanım özellikleridir.  

Araç krikoları çoğunlukla 25 tona kadar ağırlığı kaldırabilmektedir. Hidrolik kriko türü her alanda kullanılmaz. Bu tip krikolar sudan yararlanılarak faaliyete geçer. Aynı zamanda söz konusu krikolar suyun basıncından da aktif şekilde yararlanırlar. Fakat yukarıda da söz ettiğimiz üzere temel kullanım amacı aynıdır.  

Vidalı krikolar ise ortalama 1 ton taşıma kapasitesine sahiptirler. Bu işlemde de levyelerden ve çeşitli aparatlardan yararlanılmaktadır. Bu üç krikonun haricinde farklı boyutlarla karşımıza çıkan elektrikli krikolar da son dönemde iyice yaygınlaşmaya başlamıştır. Araçların çakmak yuvasına çalıştırmak suretiyle faaliyete geçirilir.

Kriko Nasıl Çalışır?

Krikolar pratik fakat son derece kullanışlı bir yapıya sahiptir. Bu nedenle de üst düzey teknik bir bilgiye gerek duymaksızın krikoları kolayca harekete geçirebilirsiniz. Kol desteğiyle aşağıya doğru itilen krikoların üstündeki piston doğrudan kalkmaya başlar. 

İçerisindeki düşük/yüksek basınca sahip sıvılar, pistonun yukarı taşınmasını sağlar. Temel kriko çalışma prensibi bu şekildedir. Özetle basit bir makine mantığına sahiptir. Krikonuzu her daim aracınızda tutmayı ihmal etmemelisiniz.

Kriko Nasıl Kullanılır?

Tüm sürücülerin kriko kullanımı konusunda basit düzeyde de olsa bir bilgiye sahip olması şarttır. Özellikle de lastiğin şehir merkezinden uzak bir noktada kullanılamaz hale gelmesi halinde lastiği kendi başınıza takmanız gerekebilir.  Bu tip durumlarda basit birkaç adımı takip etmeniz yeterlidir. Öncelikle krikonuzu aracın altına koymadan önce aracın kaymayacak bir alanda olduğundan tam anlamıyla emin olmalısınız. Dilerseniz takoz koyarak da aracı sabitlemeniz mümkündür. 

Diğer aşamada aracın ağırlık merkezini bulmalısınız. Krikonuzu doğru alana yerleştirmezseniz istediğiniz verimi tam anlamıyla alamazsınız. Doğru ağırlık merkezini tespit ettikten sonra aracınızı arzu ettiğiniz yüksek noktaya gelene dek çevirin. Bu arada aracınızda eğer hidrolik ya da elektrikli bir kriko varsa tüm bu süreçler çok daha pratik bir şekilde neticelenebilir.

LEXUS ARABA MODELLERİ

POST https://dxp-webcarconfig.lexus-europe.com/v1/model-filter-results/tr/tr?sortOrder=modelIndex