1. LEXUS'U KEŞFET
  2. Lexus otomobilleri hakkinda hersey
  3. Xenon far nedir halojen far ile farklari nelerdir
Ne aramıştınız?
LEXUS'U KEŞFEDİN

XENON FAR NEDİR? HALOJEN FAR İLE FARKI NEDİR ?

Otomobilinizin karakteri, ona stil ve ruh kazandıran detaylarda saklı olabilir mi? Sürüş güvenliğini dış görünüm kalitesiyle buluşturan teknolojiler, bazen işlevsel özellikleri kadar özgün tasarımları ile de sizi şaşırtabilir. Tıpkı otomobiline çevreci ve estetik detayları yansıtmayı seven sürücülerin son yıllarda sıkça tercih ettiği Xenon far modelleri gibi…

Gelişen teknoloji sayesinde artık farlar birer tasarım objesi olmaktan çıkıyor, sürüş güvenliğini destekleyen özellikleri ile görüş kalitesini artırmanın vazgeçilmez parçaları haline geliyor. Düşük maliyetli halojen farların son zamanlarda yerini Xenon farlara bırakmasını sağlayan nedenlerin başında ise dayanıklılık, enerji tasarrufu ve verimlilik geliyor.

 

Xenon far nedir?

Adını, içinde bulunan xenon gazından alan Xenon far modellerinin en belirgin özellikleri, ışık yoğunluğunu eşit dağılımlı olarak yansıtabilmeleri ve sürüş güvenliği için ideal olan yeterli menzile sahip olmaları. Farklı hava koşullarında bile aydınlatma performansı yüksek olan Xenon farlar, sürücünün görüş alanını daraltan, sürüş kalitesini olumsuz etkileyen yağmurlu ve sisli hava koşullarında bile ışık dengesini koruyor. Bu denge aynı zamanda, karşıdan gelen araç sürücüsünün görüşünü de olumsuz etkilemiyor. 1930’lu yıllarda, aydınlatma amacıyla kullanılan xenon gazının otomotiv sektöründeki kullanımı ise 90’lı yıllara rastlıyor.

 

Xenon far nasıl çalışır?

Farklı özellikleri ve modelleri ile sürücülerin beğenisine sunulan Xenon farların çalışma prensibi, özellikle uzun gece sürüşlerinde dikkatin tamamen yola odaklamasını sağlamaya hizmet ediyor. Üretiminde herhangi bir yanıcı madde kullanılmayan bu far modellerinde iki adet elektrot ve yüksek basınç ile doldurulmuş xenon gazı tüpleri bulunuyor. Xenon gazı ise elektrik akımını bu iki elektrot arasında ileterek ışımayı ve ampullerin yanmasını sağlıyor. Xenon farlar ilk tasarlandığı dönemlerde uzun far olarak kullanılamıyordu. Bunun nedeni, ideal ışık seviyesine ulaşmak için gereken birkaç saniyelik bekleme süresiydi. Günümüzde bu sorunu çözen, Bi- Xenon teknolojisi oldu. Elektrikli motor ile çalışan bu sistem, xenon ampul ve elipsodial projektör sayesinde kısa ve uzun far geçişlerini çok kısa bir sürede yapabiliyor. Üstelik klasik halojen ampullerle kıyaslandığında xenon ampuller çok daha az enerji harcıyor. 55 watt enerji kullanımını 35 watt değerine düşüren xenon ampuller, aynı zamanda iki kat daha fazla ışık verebilme özelliğine sahip.

 

Xenon far ile halojen farın farkları ve xenon farın avantajları nelerdir?

Halojen farlara göre oldukça yeni bir teknoloji olan Xenon farlar, üretiminde kullanılan malzemelerin yapısı ve dayanıklılığı ile dikkat çekiyor. Halojen farlar, tungsten flamanın çevreleyen, içinde argon ve nitrojen gazları bulunan camın, ışığı yansıtması prensibiyle çalışır. Xenon farların ürettiği ışık miktarı halojen farlara göre yüksektir ancak halojen modellere göre daha az enerji harcar ve daha çevrecidir. Bu far modellerinin en önemli avantajlarından biri de gece sürüşlerinde sürücüye gündüz ışığı etkisi veren bir sürüş konforu sağlamasıdır. Gözü yormayan bu teknoloji, normal farlara oranla çok daha net bir görüş açısı yaratır ve ışığı sadece odaklanılan noktaya ilettiği için göz kamaşmasına neden olmaz. Halojen farların üretim maliyetleri düşüktür ve diğer far modellerine göre daha az ışık üretirler. Daha uzun ömürlü bir yapıya sahip olan Xenon farların verimliliği daha yüksektir ve ekstra bakım gerektirmezler. Otomobilinizdeki far sistemini Xenon far ile değiştirerek bu gelişmiş teknolojinin avantajlarından yararlanabilirsiniz. Değişim sırasında, farın tüm aksamlarının doğru ve tam bir şekilde monte edildiğinden emin olmanız gerekir. Böylece Xenon farlarınızı yasal prosedürlere uygun olarak kullanabilir, eşit derecede, güçlü, çevre dostu ve tasarruflu aydınlatmanın konforunu sürüş deneyiminize taşıyabilirsiniz.