Bir pastaneden, bir efsaneye
Jeronimos Manastırı'nı gezdikten sonra gelin hemen yakınlardaki bir pastanenin bir efsaneye dönüşünün öyküsünü anlatayım size. Burası 1837'de kurulan Belem Pastanesi yani Paşteiş de Belem. Sadece bir küçük turta ile hizmet veriyorlar bunca yıldır. İnci Pastanesi’nin profiterolü gibi sadece turta satıyorlar. İçerisi ilk kurulduğu yıllardaki gibi aynı sadelik ve mütevazılıkta. 400 kişilik yer var ama hep tıka basa dolu.
Hafta içi 20 bin, hafta sonları ise 50 bin adet satıldığı söyleniyor. Belem turtası çanak şeklinde milföy benzeri bir hamurun içinde muhallebi kıvamında fırınlanmış özel bir krema aslında. Hazırlaması tam 2 gün sürüyormuş. Üzerine tarçın ya da pudra şekeri ekerek yemeyi seviyorlar. Tarifi hiçbir yere yazılmıyormuş.
Dünya’da bu tarifi bilen yalnızca 4-5 kişilermiş. Hiçbir zaman hepsi bir arada aynı uçağa, aynı arabaya binmez, aynı yemeği yemezlermiş. Gerçekten çok özel olan bu turta gurmeler tarafından dünyada tadılması gereken 20 lezzetin arasında gösteriliyor.
Fado
Tatlıyı yedim de akşama ne yapacağım diyorsanız birkaç önerim var aslında. Fado müziği sever misiniz? Portekiz’e özgü ‘kader’ ya da ‘alın yazısı’ anlamına gelen o hüzünlü fado müziği burada doğmuş. Çevrede “fado evi” denilen pek çok mekan var.
Fado; 19. yüzyıl başlarında Portekizli kadınların aylarca bekledikleri denizci eşlerine duydukları özlem, acı ve mutluluklarını anlattıkları hüzünlü bir müzik türü. Dinleyince sözlerini anlamasınız da bir hüzün kaplıyor içinizi. Aynı bizim arabesk müzik gibi. Acaba burada da kendini jiletleyenler var mıdır şarkı dinleyenlerden?
Ama hüzün değil şehirde eğlence arıyorum derseniz işte size birbirinden özel yerler. Yemek için O Magano, Park Bar, Tentacoes de Goa, Sea Me, Cevicheria, Ramiro's, Clube Náutico de Belém, Furnas de Guincho’da muhteşem lezzetler tadabilir, Lizbon tarzı dondurmanızı Nanarella, Gelato Daverro veya Santini’ de yedikten sonra Nicolo e Bettina ya da Fábrica’da kahvenizi yudumlayabilirsiniz.