Lexus Türkiye | 02/05/2025
Bu yazının içerisinde neler var?
EDC Şanzıman Nedir? Avantajları Nelerdir?
EDC Şanzıman Nedir ve Nasıl Çalışır?
Araçlarda motor tarafından üretilen güç, aktarma sistemleri aracılığıyla tekerleklere iletilir. Bu maksatla kullanılan vites kutusu ya da diğer adıyla şanzıman, motordan aldığı hareketi ihtiyaç duyulan tork değerine uygun olarak aktarmakla görevlidir. Kurulu sistemin yapısına göre şaft ya da diferansiyele aktarılan bu hareket araca yön veren ve güç sağlayan oluşumdur.
Lexus Türkiye | 02/05/2025
Bu yazının içerisinde neler var?
EDC Şanzıman Nedir? Avantajları Nelerdir?
EDC Şanzıman Nedir ve Nasıl Çalışır?
Araçlarda motor tarafından üretilen güç, aktarma sistemleri aracılığıyla tekerleklere iletilir. Bu maksatla kullanılan vites kutusu ya da diğer adıyla şanzıman, motordan aldığı hareketi ihtiyaç duyulan tork değerine uygun olarak aktarmakla görevlidir. Kurulu sistemin yapısına göre şaft ya da diferansiyele aktarılan bu hareket araca yön veren ve güç sağlayan oluşumdur.
Düzenek içerisinde hayati görevi olan şanzımanlar başlangıçtan günümüze çeşitli aşamalardan geçerek bugün kullanılan formlarına kavuşmuştur. Çoğu elektronik olarak yönetilen manuel, yarı otomatik ve otomatik şanzıman türleri mevcuttur. Halen güncel olarak pek çok markanın kullandığı sistemlerden biri olan EDC şanzıman da sağladığı pürüzsüz vites geçiş imkânı ile benzerleri arasında öne çıkar.
EDC kısaltması İngilizce Efficient Dual Clutch kelimelerinin baş harflerinden elde edilmiştir. İsmine uygun bir şekilde çift kavrama noktasına sahip oldukça verimli bir şanzıman seçeneği olduğu söylenebilir. Sistemin hızlı ve pürüzsüz vites değişimi sağlaması sürüş deneyiminin konforlu olmasını sağlar. EDC şanzıman yakıt verimliliği konusunda da oldukça başarılıdır. Sonuç olarak EDC şanzıman nedir sorusu çok kullanılan ve oldukça başarılı bir otomatik şanzıman modelidir şeklinde yanıtlanabilir.
EDC otomatik şanzıman, kavrama noktasının çift olması sayesinde hızlı vites geçişine olanak sağlar. Böylece belirgin güç kaybı yaşanmadan kesintisiz bir aktarım mümkün olur. Bunun sağladığı avantajla araç sürücüsü ve yolcular vites geçişlerinde herhangi bir sarsıntı hissetmez. Ortaya çıkan akışkan sürüş sayesinde çok daha konforlu yolculuklar mümkün hale gelir. Benzer şekilde DSG şanzıman da çift kavramalı bir başka otomatik şanzıman örneğidir.
Bu noktada EDC şanzıman nasıl kullanılır sorusu da cevaplanabilir. Otomatik ve yarı otomatik olarak nitelenebilecek modları olan EDC şanzıman, sürücüye konfor ve keyif sunmak üzere tasarlanmıştır. Otomatik modda, vites değişimleri şanzıman tarafından yapılırken yarı otomatik moda alındığında sürücünün manuel olarak vites değiştirmesine izin verir.
EDC şanzıman oldukça komplike bir tasarıma sahiptir. Yüksek teknoloji ürünü bu tasarımın bakımlı koşullarda kullanılması uzun ömürlü ve konforlu hizmet verebilmesi açısından önemlidir. Bakım konusunda başta gelen bileşen ise şanzıman yağıdır. EDC şanzıman için özel olarak üretilen şanzıman yağlarının kullanılması gerekir. Üretici tarafından önerilen yağın kullanılması arıza ve gereksiz aşınmaların önlenmesi bakımından önemlidir.
EDC şanzıman yağı mutlaka konu uzmanı olan kişiler tarafından değiştirilmelidir. Bu amaçla aracın uygun bir servis noktasına götürülerek işlemin yapılması en uygunudur. EDC şanzıman yağı ne zaman değişir sorusunun en doğru cevabı araç üreticisi tarafından verilen süredir. Çoğu zaman 60 ile 100 bin kilometre arasında değişen bu süreye uyulması gerekir. Aksi halde çok daha büyük maliyetler ile karşı karşıya kalmak kaçınılmaz olacaktır.
EDC şanzıman ömrü bakımından önemli olan yağ değişim işlemi için başlangıç adımı doğru yağın seçimidir. Bu amaçla aracın kullanma kılavuzunun incelenmesi ve önerilen yağ türüne uygun olanın temin edilmesi gerekir. İşlemin yapılacağı yerde düz bir zeminde kapak açılarak öncelikle eski yağ uygun yöntemlerle boşaltılır. Hemen ardından EDC şanzımanın kendisine özgü yağ filtresinin de değiştirilmesi gerekir. Bu işlemlerden sonra yeni yağın dolumu yapılabilir.
Alanında uzman bir serviste işlem yapılan her bir adımın kontrolleri de sağlanır. Kapak ve filtre bağlantı noktalarından yağ sızıntısının varlığı kontrol edilir. Devamında araç çalıştırılır ve vites geçişleri ile ilgili bir problem olup olmadığına bakılır. Süreç içerisinde gerek görülmesi halinde diagnostik cihazlar yardımıyla EDC şanzıman beyni ayarları ve EDC şanzıman kalibrasyonu da yapılır.
EDC şanzıman ile donatılmış araçlar standart periyodik bakım ve uygun kullanım koşulları sağlandığında oldukça verimli ve uzun ömürlü olabilir. Ancak otomatik şanzıman bakımı konusunda aksayan yönler olduğunda EDC şanzımanda da bazı problemler oluşabilir. Diğer şanzıman seçeneklerinde olduğu gibi düşük yağ seviyelerinde kullanma, aşırı yüklenmeler ya da hatalı kullanım koşullarına maruz kalması EDC şanzıman ömrünü kısaltan faktörlerdendir.
Çift kavramalı şanzıman modellerinde olduğu gibi EDC şanzıman kavrama sistemlerinde baskı ve balata bileşenleri nispeten hızlı aşınabilir. Yoğun kullanım kaynaklı oluşan bu durum zamanında bakım ile kolayca giderilebilecek büyüklüktedir. Normal kullanımda belirli bir kilometreyi tamamlayan araçlarda titreme veya vites geçişlerinde belirginleşme gibi belirtiler ile kendini gösterir.
EDC şanzıman sorunları arasında sayılabilecek bu hususun yanı sıra bir başka problem de pahalı bir sistem oluşudur. Sağladığı verimlilik ve konfor değerli olmakla birlikte kötü kullanım koşullarına maruz kalması halinde önemli bir gider kalemi oluşturma ihtimali vardır. Bu nedenle hem kullanım hem de bakım koşulları açısından araç üreticisinin tavsiyelerine uyulması gerekir.
POST https://dxp-webcarconfig.lexus-europe.com/v1/model-filter-results/tr/tr?sortOrder=modelIndex