Skip to Main Content (Press Enter)
Ne aramıştınız?
LEXUSU KEŞFEDİN

ERP ÇARPMA NEDİR VE NASIL SORGULANIR?

Eksper Raporlu Çarpma anlamına gelen ERP Onaylı Çarpma, bir kazada araçta meydana gelen hasarın sigorta şirketinin görevlendirdiği eksper tarafından tespit edilmesi anlamına gelir. Bu, ikinci el araç alım işlemlerinde alıcıların özellikle dikkat etmesi gereken bir husustur.

ERP Onaylı Çarpma Nedir?

Eksper Raporlu Çarpma anlamına gelen ERP Onaylı Çarpma, bir kazada araçta meydana gelen hasarın sigorta şirketinin görevlendirdiği eksper tarafından tespit edilmesi anlamına gelir. Bu, ikinci el araç alım işlemlerinde alıcıların özellikle dikkat etmesi gereken bir husustur.

ERP çarpma kaydı olan araçlarda, sigorta şirketi araçta oluşan hasarı onarabileceği gibi araç sahibine araçta tespit edilen hasar oranı kadar ödeme yapma yolunu tercih edebilir. Sigorta şirketleri, genellikle araç sahibine ödeme yapma yolunu tercih etmektedir. Hasar miktarı, parçaların nitelikleri ve kalitesi dikkate alınarak tespit edilir. Ödeme yapılan araç sahibinin, araç onarımını ödenen sigorta bedeline uygun şekilde yapması gerekir. Ancak bazı durumlarda daha düşük maliyetli işçilik ve parça tercihi yapılması durumlarıyla karşılaşılabilir. Bu sebeple, ERP hasar sorgulaması yapılmalı, hasar kaydı çıkması halinde parça niteliklerinin ve araç durumunun inceletilmesi gerekmektedir.

ERP Çarpma ve KTT Çarpma Arasındaki Farklar

Kaza Tespit Tutanağı anlamına gelen KTT Raporu bulunan çarpma olaylarında, genellikle maddi hasar azdır. Sürücüler tarafından küçük çaplı kazalarda kullanılan bir tutanak yöntemidir. KTT Çarpma durumlarında, ERP Çarpmadan farklı olarak tutanağı tutan yetkili bir kişi değil kazanın taraflarıdır. ERP çarpma durumlarında eksper tarafından tutulan tutanaklar kadar teknik bilgi içermezler. Sorumluluğun kimde olduğu ve hasar durumunu tespit edebilmek için kullanılır. Belge, sisteme kaydedilir. Bu sebeple takibi kolaydır. KTT Çarpma Raporunun sorgulanması için “KTT (boşluk) araç plakası” veya “KTT (boşluk) T.C. Kimlik Numarası” yazılarak 5664’e gönderilmesi yeterlidir. KTT çarpma tutanağının geçerlilik süresi sınırlı olup bu süre 2 senedir.

ERP Çarpma ve Hasar Durumları

Hasar kaydı; araçların geçmişte yaptıkları kazalara ve parça değişikliklerine ilişkin tutulan kayıtlardır. Bu kayıtlar, araçların piyasa değerleri üzerinde doğrudan etki sahibidir. Araçta meydana gelen hasar, sigorta şirketi tarafından görevlendirilen eksperin hazırlayacağı çarpma raporu ile tespit edilir. Hasar kaydının belirli bir oranın üzerine çıkması halinde araç ağır hasarlı olarak kabul edilir. Genellikle, hasarın %70 üzerinde olduğu veya onarım masrafının aracın piyasadaki satım fiyatına yaklaştığı hallerde ağır hasar durumundan bahsedilir. Ağır hasar kaydı olan araçlar, ancak gerekli tamir işlemleri yapıldıktan sonra trafiğe çıkabilir. Ancak bu durumda dahi trafik ve can güvenliği için büyük bir risk teşkil eder.

ERP Ağır Hasar ve Çarpışma Kayıtları

Araçların hasar durumlarına ilişkin daha detaylı bilgi almak için TRAMER ERP sorgulamaları yapmak, ikinci el araç alımı sırasında daha sağlıklı tercih yapabilmek için gereklidir. Yapılan sorgulama sonucunda araca ait hasar kaydı, daha önce kazaya karışıp karışmadığı ve parça değişimi gibi hususlar hakkında detaylı bilgi edinilebilir. ERP çarpma detay sorgulaması sonucunda ERP ağır hasarlı kaydı bulunan araçlar, trafiğe çıkmaya uygun olmadığından aracın satış fiyatının belirlenmesine doğrudan etki eder.

ERP Kayıtlarının Araç Alım Satımında Önemi

ERP çarpma kayıtları, eksper tarafından tespit edilen hasarın sigorta şirketi tarafından ödenmiş olması anlamına gelir. Sigorta şirketinin ödeme yapması ile birlikte oluşan hasarın gerektiği gibi giderilmesinde araç sahibine bir inisiyatif alanı bırakılmış olur. Araç sahibi, ödenen tutarı aracın gerektiği gibi tamir edilmesine harcayabileceği gibi çeşitli sebeplerle işçilik ve parça kalitesinde asgari şartları sağlayan bir zarar giderme yolunu tercih edebilir. ERP çarpışma kayıtlarının hasar, onarım ve genel durumu hakkında detaylı bilgi içermesi sayesinde alınmak istenen aracın gerektiği gibi tamir edilip edilmediği tespit edilebilir. Bu sayede ikinci el araç alım işlemlerinde satılan araçların nitelikleri kontrol edilebilir hale gelmiş olur. Maddi ve manevi zararların önüne geçilebilir.

ERP Çarpma ve Hasar Sorgulama Yöntemleri

ERP çarpma halinde oluşan hasara ilişkin detay sorgulamak oldukça kolaydır. Sorgulama işlemi SMS yoluyla veya E-Devlet üzerinden gerçekleştirilebilir.

SMS ile Sorgulama Yöntemi

SMS ile sorgulama yöntemi, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından sunulan bir hizmettir. Bu hizmet ücretlidir. Ücret, 2025 yılında sorgulama başına 180 TL’dir.

Sorgulama için alınacak olan aracın plaka bilgisine sahip olmak yeterlidir. Plakası değiştirilen araçlarda dahi aracın hasar geçmişi görüntülenebilmektedir. Plaka bilgisine sahip olunmaması halinde T.C. kimlik numarası ile sorgulama gerçekleştirilebilir.

Plaka ile sorgulama yapmak için; PLAKA yazıp 5664’e göndermek yeterlidir. ERP Raporu ile değişen parçalar hakkında daha detaylı bilgi almak için “PARCA (boşluk) PLAKA (boşluk) gg/aa/yyyy şeklinde yazarak 5664’e göndermek yeterlidir.

       Örnek:

  1. 34DEF001 ----> 5664

  2. PARCA 34DEF001 01/01/2025 ----> 5664

E-Devlet ile Sorgulama Yöntemi

E-Devlet ile sorgulama yapabilmek için, giriş yapıldıktan sonra “trafik poliçe ve hasar bilgileri sorgulama” yazılarak sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir.

ERP Park Halinde Çarpma Durumu ve Tespiti

Araç yoğunluğunun fazla olduğu şehirlerde sıkça meydana gelen park halinde çarpma olaylarında, sürücülerin araçları hareket ettirmemeleri tutanak tutulması için büyük bir önem taşır. Kaza meydana geldikten sonra çarpan araç sahibinin, diğer araç sahibine ulaşması gerekir. Araç sahibine ulaşılamaması halinde iletişim bilgilerinin bırakılması gerekir.

Her iki durumda da kazaya ilişkin polis tarafından tutanak tutulması büyük bir önem taşır. Tutulan tutanak sayesinde kusur oranları belirlenecektir, bu sebeple olay mahallinde herhangi bir değişiklik yapmaksızın polis çağırmak ve kazayı tutanak altına almak gerekir. Tutanakta, araç sahibinin kimliği, hasarın boyutu, kazaya ilişkin bilgiler gibi önemli detaylar yer alır. Olay yerinde araçlar hareket ettirilmeden, kazaya ilişkin detayları içerecek şekilde yatay fotoğraflar çekilmelidir. Sigorta şirketi ile iletişime geçilmeli ve hasar boyutuna ilişkin bir eksper raporu alınmalıdır.

Kazada kusur oranının belirlenmesi için somut olay değerlendirmesi oldukça önemlidir. Kazanın meydana geldiği yer, hatalı park etmenin olup olmaması, çarpan araç sürücüsünün gerekli özeni gösterip göstermediği kusurun belirlenmesinde önemli etkenlerdendir.

LEXUS ARABA MODELLERİ

POST https://dxp-webcarconfig.lexus-europe.com/v1/model-filter-results/tr/tr?sortOrder=modelIndex