Ne aramıştınız?
LEXUS'U KEŞFEDİN

UZUN YOLA ÇIKMADAN ÖNCE BAKIMIN ÖNEMİ

Araçla yapılan uzun yol seyahatleri oldukça eğlenceli ve sevdiklerinizle iyi vakit geçirebileceğiniz anlar olabilir. Hafta sonları, bayram tatilleri, aile ziyaretleri, yıllık izinler gibi birçok aktivite uzun yolculuklarla başlar.

Bu yolculukları daha konforlu bir hale getirmek ve sorunsuz bir seyahat gerçekleştirmek ise uzun yol öncesi yola çıkılacak aracın bakımından geçer. Peki, uzun yol bakımı nedir? Uzun yol bakımı neden önemli? Daha da önemlisi, uzun yol bakımı nasıl yapılır? Bu yazımızda aracınızla uzun yola çıkmadan bakımın önemini ve dikkat edilmesi gereken noktaları paylaşacağız.

Uzun yol öncesi araç bakımı yolda meydana gelebilecek arızaların ve olası kazaların önüne geçmek açısından oldukça önemlidir. Bu bakımlar için alanında yetkili uzmanlardan yardım alınabileceği gibi bazı rutin kontroller basit bir şekilde de yapılabilir. Gözle yapılabilecek bu kontroller sonrası bakımı gerek görülen noktalar için uzman tavsiyesi alınabilir. Uzun yol öncesi tüm kontrollerin eksiksiz yapıldığından ve aracın bütün fonksiyonlarının doğru bir şekilde çalıştığından emin olmak gerekir.

 

Lastik Diş Derinliği Kontrol Edilmeli

Uzun yola hazır olmanın ilk koşulu lastiklerden geçer. Aracın yerle temasını sağlayan lastikler yola çıkılmadan dikkatle incelenmesi gereken parçaların başında gelir. Ömrü beş yıldan fazla olan, lastik dişleri belirgin olmayacak şekilde yıpranmış lastiklerle yola çıkılmaması gerekir. Bununla birlikte lastik üzerinde kesik, delik veya çivi gibi maddelerinin bulunmadığından emin olunmalıdır. Kış aylarında çıkılacak uzun seyahatlerde ise derin dişli kış lastikleri tercih edilir. Sonuç olarak lastik kontrolü ile olası kazaların önüne geçilirken aracın bağlantılı diğer aksamları da korunmuş olur.

 

Antifriz Deyip Geçmeyin

Uzak yere gitmeden önce araba bakımının diğer bir önemli noktası antifrizdir. Kış aylarında yapılacak seyahatlerde radyatörlerdeki suyun donmasını önleyen antifriz sıvısı mutlaka kontrol edilir. Özellikle, 0 derece ve altına inen hava sıcaklıklarında suyun donmamasını sağlayan antifriz, kış aylarından bağımsız olarak soğutma sistemindeki kireçlenme, aşınma, pas gibi olumsuz etkilere karşı da otomobili korur.

 

Silecek ve Silecek Suyuna Bakılmalı

Silecekler uzun yollarda aracın ön camına yapışan sinekler nedeniyle en çok kullanılan parçalar olarak öne çıkar. Öte yandan, yaz aylarında çok kullanılmayan silecekler, aşırı ısıya maruz kaldığında kış aylarında verimliliğini yitirebilir. Bu kapsamda, sileceklerin kontrolü ve gerekirse değişimi önem arz eder. Diğer taraftan, silecek suyu da yola çıkmadan kontrol edilmesi gereken bir diğer önemli etken olarak bilinir.

 

Sağlıklı Çalışan Farlar Yolunuzu Açar

Tıpkı sileceklerde olduğu gibi farların da uzun yollardaki rolü kritik. Havanın erken kararması, yağış ve sis şartlarında farların düzgün çalışması hayati önem taşır. Bu yüzden uzun, kısa ve sis farlarının düzgün çalıştığının mutlaka kontrol edilmesi gerekir.

 

Direksiyon Sistemi Aşınmasına Dikkat

Aşırı ısı değişiklikleri nedeniyle oluşan çukurlar ve yol yüzeyinde bulunan tuz ve kum gibi aşındırıcı maddeler otomobilin direksiyon ve süspansiyon sisteminin aşınmasını hızlandırır. Direksiyon sistemiyle bağlantılı olan ait salıncak, alt rotil gibi temel süspansiyon elemanlarının, özellikle tuzdan kaynaklanan kirlenme nedeniyle düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir.

 

Fren Sistemini Uzmanlar Görmeli

Fren sistemine ait donanımlar yoğun bir aşınmayla karşı karşıya kalır. Bu nedenle, fren ve freni oluşturan parçaların her zaman büyük bir titizlikle ele alınması ve en ufak aksaklıkta değiştirilerek yenilenmesi gerekir. Bu noktada eski bileşenlerin kullanılması, sürüş güvenliğini zayıflatarak kazaların artmasına neden olabilir. Araçlar uzun yola çıkmadan önce fren bileşenlerinin uzman kişiler tarafından kontrol edilmesi tavsiye edilir.

 

Filtre Kontrolü Neden Önemli?

Uzun süre kullanılmış filtreler, kimi zaman araçların geç ısınmasına veya soğumasına neden olabilir. Ayrıca, yakıt donmalarına karşı yakıt filtresinin kontrol edilmesi ve aracın klimasının sağlıklı çalışabilmesi için polen filtresinin temiz olması gerekir. Bu nedenle hava, yakıt ve polen filtresinin yine uzman kişiler tarafından uzun yol öncesi kontrol edilmesi önerilir.

 

Eski Akü Yarı Yolda Bırakabilir

Uzak yere gitmeden önce araba bakımı noktalarından birisi de aküdür. Kullanım ömrünün sonuna gelmiş aküler uzun yolda sürücüleri yarı yolda bırakabilir. Özellikle değişken yol ve mevsim koşulları eski aküleri daha fazla etkiler. Uzun yola çıkmadan önce hızlı ve pratik bir akü testi yapmak iyi olabilir.

 

Motor Yağı Seviyesi Performansı Artırır

Yolculuk öncesi kontrol edilmesi gereken noktalardan biri de motor ve motor yağı seviyedir. Aracın motorunun gözle görülür bir sorunu olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir. Ayrıca, motor yağının doğru bir seviyede olması araçtan daha iyi bir performans almanın yanı sıra yolculuk esnasında veya sonrasında olası risklerin doğmasını da önler.

 

Rot ve Balans Ayarı

Rot balans aracın üzerinde bulunan ön lastiklerin doğru yöne gitmesi ve ağırlığın her iki noktaya uygun şekilde dağılması için gerekli olan ayarın adıdır. Rot ve balans ayarını kontrol etmek araç dengesinin uzun yola çıkmak için hazır olup olmadığı açısından önemli bir etkendir. Bu kontrol, yetkili servislerde gelişmiş bilgisayar sistemleriyle kolayca yapılabilir. Jant ve lastiğinizin uygun olarak eşlenmemesi sürüş hızının artması esnasında zıplama, vuruntu, salgı, yalpa gibi konforsuzluklara neden olur. Özellikle uzun yolda bu sorunlar oldukça can sıkıcı hale gelir.

 

Uzun Yol Öncesi Klima Bakımı

Uzun yol öncesi bakım için klima bakımlarının da zamanında yapılmış olması gerekir. Özellikle yaz aylarında yapılacak uzun yolculuklarda klima bakımının yapılmış olması şarttır. Bu nedenle eskimiş klima filtrelerinin değişmesi ve klima filtrelerinin temiz olduğu mutlaka kontrol edilmelidir. Aksi halde açta yeterli soğuma veya ısınma sağlanamayabilir.

 

Yol Çalışmalarına Karşı Farklı Güzergahlar Belirleyin

Uzun seyahatlere çıkmadan önce yol haritasının belirlenmesi ve gidilecek yollar üzerinde yoğun bir çalışma olup olmadığı da kontrol edilebilir. Yaz aylarında yol çalışmaları yoğun bir şekilde yapıldığı için gerek yolda geçireceğiniz zamanı uzatmamak gerekse son dakikada yaşanacak sürprizlerden kaçınmak için yol güzergahı kontrol edilmelidir. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte araç içerisindeki navigasyonlar veya akıllı telefon uygulamalarıyla yol durumu rahatlıkla kontrol edilebilir ve alternatif yol güzergahları belirlenebilir. Son olarak uzun yola çıkılmadan önce mutlaka kasko, sigorta, ehliyet, araç muayenesi ve benzeri belgelerin de eksiksiz ve güncel olup olduğu kontrol edilmelidir. Bu noktada, varsa eksik veya tarihi geçmiş belgeler uzun yol öncesi tamamlanabilir.

Uzun yol öncesi bakımın önemi kadar yola çıkmadan önce mutlaka araçta bulundurulması gereken bazı alet ve yardımcılar da vardır. Yollarda araçtan kaynaklı olmayan farklı problemler için bu aletlerin bulundurulması önerilir. Lastik patlaması, trafik kazaları, yağmur ve kar gibi doğa olayları, kişisel rahatsızlıklar, aküden kaynaklı problemler uzun yol esnasında sürücülere sıkıntılar yaratır. Bu gibi durumlara karşı ilk yardım çantasının eksiksiz bir şekilde araç içerisinde olduğundan emin olunmalıdır. Ayrıca, çekme halatı, takoz, reflektör, takviye kablosu, su, battaniye, fosforlu yelek gibi parçaların da araçta bulundurulması daima önlem almak açısından faydalıdır.

Görüldüğü gibi uzun yol için araç bakımı, yollarda karşılaşılabilecek ve daha önce yaşanmış çeşitli problemlerden dolayı önlemi beraberinde getirir. Uzun yola çıkmadan bakımları sağlıklı bir şekilde yapılmış bir araç ile yollar sizin için keyifli anılar biriktirmeye doğru açılır. Halihazırda bakımları düzgün yapılmış, bakım tarihleri titizlikle takip edilen araçlar için yukarıda bahsettiğimiz önlerin tümün almaya gerek kalmaz. Ancak yola çıkmadan önce alacağını bir ya da birkaç önlemin de sürüş güvenliğini ve konforu artırması açısından önemi büyüktür.