1. LEXUS'U KEŞFET
  2. Lexus otomobilleri hakkinda hersey
  3. Elektrikli araclar hakkinda bilmeniz gerekenler nedir nasil calisir
Ne aramıştınız?
LEXUS'U KEŞFEDİN

ELEKTRİKLİ ARAÇLAR HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

Elektrikli araçlar, ilk defa ortaya çıktıkları 19. yüzyılın sonlarından bu yana otomobil tutkunlarına çevre dostu ulaşım imkânı sunuyor. Petrol üretiminin artmasına paralel olarak uzun süre boyunca tahtlarını fosil yakıtla çalışan türdeşlerine kaptıran araçlar, küresel ısınmayla etkin mücadele etme kararı alan ülkelerin desteğiyle yeniden popüler hale geliyor. Üstelik barındırdıkları teknolojiler sayesinde elektrikli otomobil modelleri, sürücülere konforlu ve güvenli yolculuk deneyimi yaşatıyor.

Elektrikli Araba Nedir?

Elektrikli araç, içten yanmalı motora sahip türdeşlerinin aksine petrol ve türevi yakıtlara ihtiyaç duymuyor. Bunun yerine araçlarda bulunan lityum iyon ve benzeri pillerden oluşan setler vasıtasıyla elektrik motoruna güç aktarılıyor. Araçların bu özelliği, aynı zamanda hibrit otomobillerle de en büyük farklılıklarını oluşturuyor. Çünkü hibrit modellerde, elektrik motorunun işlevini yerine getirebilmesi için benzinli ya da dizel motora ihtiyaç duyuluyor. Elektrikli arabalar, giderek artan motor güçlerine rağmen doğa dostu profil sergiliyor. Ayrıca atmosfere herhangi bir zararlı gazın salınımını yapmadıkları için periyodik olarak gerçekleştirilen egzoz gazı muayenesinden muaf tutuluyorlar. Üstelik düşük yakıt tüketimi, bakım sıklıklarının az olması ve ikinci elde değer kaybetmemeleri nedeniyle bu araçlar, ciddi oranda maliyet avantajı da sağlıyor.

 

Elektrikli Araba Nasıl Çalışır?

Elektrikli araba çalışma prensibi, basitliğiyle dikkat çekiyor. Çünkü gelişmiş teknolojisine rağmen elektrikli araba motoru, içten yanmalı türdeşleriyle kıyaslandığında %90 daha az hareketli parçayı bünyesinde barındırıyor. Doğru akım ile çalışan türleri de olmasına rağmen elektrikli araç üreticileri çoğunlukla alternatif akımlı versiyonları tercih ediyor. Sessiz çalışmasından ötürü hiçbir zaman gürültü kirliliği yaratmayan motor ile tekerlekler arasındaki enerji transferini ise güç aktarım ünitesi gerçekleştiriyor. Bu durum, performans açısından da en önemli farklılığı yaratıyor. Özellikle benzinli ve dizel modellerle kıyaslandığında gücünü yalnızca elektrik enerjisinden alan otomobiller çok daha kısa sürede yüksek devirlere çıkıyor. Bu sayede sürücüler, çok daha keyifli sürüş deneyimi yaşama olanağı buluyor.

 

Elektrikli Araba Nasıl Şarj Edilir?

Çevreye duyarlı bireyler için biçilmiş kaftan konumundaki elektrikli araçların üretiminde, yeniden doldurulabilir bataryalar tercih ediliyor. Bu sayede sürücüler, elektrikli araba şarj istasyonları vasıtasıyla planladıkları seyahati mümkün kılacak enerjiyi araçlarına oldukça kısa sürede aktarılmasını sağlayabiliyor. Tabii bu işlem esnasında güvenlik kurallarına sıkı sıkıya uyulması gerekiyor. Gelişen elektrikli araç teknolojisi ile beraber “Elektrikli araba evde şarj edilir mi?” sorusuna net cevaplar bulmak da giderek daha kolay hale geliyor. Markanın onayını almış bağlantı ekipmanlarını kullanarak aracınızı dilediğiniz yerde ve zamanda şarj edebilirsiniz. Hatta tercih ettiğiniz markaya bağlı olarak kablosuz şarj özelliğinin keyfini sürebilirsiniz. Bu özellikten yararlanabilmek için zeminine güç aktarımını mümkün kılan donanım döşenmiş alana aracı park etmek yeterli oluyor.

 

Elektrikli Araba Kaç Kilometre Gider?

Elektrikli araçların çalışma prensipleri ve nasıl şarj edildikleri kadar menzilleri de otomobil tutkunları tarafından merak ediliyor. Bu konuda net bir fikir edinmek için elektrikli araba bataryası kapasitesine odaklanmak yeterli sonucu veriyor. Genel olarak bataryanın kapasitesi ne kadar fazlaysa, aracın menzili de o kadar artıyor. Ancak yol ve hava koşulları gibi birçok etken, tam şarjla gidilebilecek mesafenin kısalmasına neden olabiliyor. Bu duruma karşılık markalar, rejeneratif fren sistemi gibi teknolojilere modellerinde yer veriyor. En dikkat çekici elektrikli araba özellikleri arasında sayılan bu teknoloji, frenleme esnasında oluşan enerji ile bataryanın belirli miktarda şarj edilebilmesini mümkün kılıyor. Ürettiği modellerde rejeneratif fren sistemine yer veren markalar arasında elektrikli araç dünyasının öncülerinden Lexus da bulunuyor. 2005 yılından günümüze kadarki süreçte 1,7 milyon adetten fazla elektrikli araç satışı gerçekleştiren marka, 204 HP motor gücüne sahip Lexus UX modeli için 1 milyon kilometre garantisi vererek kalitesini ve güvenilirliğini bir kez daha vurguluyor. Lexus’un elektrikli araç için verdiği garanti ile ilgili yazımız için bu linke göz atabilirsiniz.

 

ELEKTRİKLİ ARABALARIN MENZİLLERİ NE KADARDIR?

Elektrikli arabaların kısa menzile sahip olduğunu ve tek şarjla ancak şehir içi mesafelerde yol kat edebileceğinizi düşünüyorsanız, yeni nesil bataryalar sizi şaşırtabilir. Geliştirilen yazılımlar, güçlendirilen bataryalar sayesinde günümüzde elektrikli bir araba ile yaklaşık 500 kilometreye kadar yolculuk yapabilirsiniz. Elbette bu kilometre değeri aracınızın batarya kapasitesine, hava koşullarına ve sürüş alışkanlıklarınıza göre değişiyor. Örneğin, çok yüksek ya da çok düşük sıcaklıklarda yapılan, aracın ısıtma ve soğutma sistemlerinin kullanıldığı ve yüksek hızda seyredilen yolculuklarda elektrikli arabanızın menzili de kısalacaktır.

 

ELEKTRİKLİ ARABALARIN AVANTAJLARI NELERDİR?

Gerçek bir çevreci ile tanışmaya hazırsanız, yeni nesil elektrikli arabalar performans ve düşük bütçeli kullanımı ile hem şehir içinde hem şehir dışı gezilerinde sizi geleceğe taşımaya hazır. Seri ve sessiz bir kullanım vadeden bu otomobiller, atık gaz salınımını da geçmişte bırakıyor. Yenilenebilir bir yaşamın yoldaki temsilcisi elektrikli arabalar ile fosil yakıt kullanan araçlara göre aynı mesafeyi 5-7 kat daha düşük bir harcama ile gidebilirsiniz. İçten yanmalı motorlara göre çok daha dayanıklı olan motor ise sadece tek bir hareketli parçadan oluşuyor. Böylece elektrikli otomobiller sürücüsünü bakım, yağ değişimi gibi işlemler için ayrılan süre ve bütçeden de kurtarıyor. Doğaya zarar vermeden otomobil kullanma zevkini üst seviyede yaşatan elektrikli arabalar, yenilenebilir enerji kaynaklarının korunmasına ve sera gazı salınım değerlerinin düşürülmesine büyük katkı sağlıyor.