Ne aramıştınız?
Lifestyle

Balkabağı Faydaları & Balkabağı Tarifleri

Kış kabağı olarak da bilinen bal kabağı A vitamini öncüsü olan beta karotenin en iyi kaynaklarından biridir. Sadece 100 gramı bile günlük A vitamini ihtiyacınızın tamamından fazlasını karşılayabilir.

Sıcacık rengiyle içinizi ısıtan bal kabağını sofralarınıza eklemeye ne dersiniz? Kış kabağı olarak da bilinen bal kabağı A vitamini öncüsü olan beta karotenin en iyi kaynaklarından biridir. Sadece 100 gramı bile günlük A vitamini ihtiyacınızın tamamından fazlasını karşılayabilir. A vitamini ; epitel dokuyu kurumaya, sertleşmeye ve dejenerasyona karşı koruyan mukus salgısının sentezine yardım eder. Bu doku vücudumuzu kaplayan derinin üst tabakasında, burun, ağız, solunum ve sindirim sisteminin iç yüzeylerinde bulunur. Sağlıklı olduğunda vücuda bakteri girişini engelleyici görev yapar. Ayrıca göz sağlığı için de oldukça faydalı olan A vitamini karanlıkta görmeyi sağlar. Kemik büyümesi, üreme fonksiyonu ve genel büyüme sürecinin desteklenmesinde de rol sahibidir.

Bal Kabağı Kansere Karşı Koruyucudur

Havuç, tatlı patates ve balkabağı gibi turuncu renkteki sebze ve meyveler Ulusal Kanser Enstitüsü’ne göre kanseri önlemede önemli rol oynayan beta-karotenden zengindirler. Harvard Halk Sağlığı Beslenme Departmanı tarafından yürütülen bir araştırmaya göre beta karotenden zengin bir diyet prostat kanserine karşı koruyucu etki gösteriyor.

İşte balkabağı ile tarifler;

Zencefilli Balkabağı Çorbası

2 parça taze zencefil 

3-4 adet havuç

 3 dal kereviz sapı ve bir adet kereviz 

3 diş sarımsak 

2 adet soğan 

1 kase et/ 1 kase tavuk suyu 

1 yemek kaşığı zeytinyağı 

150 gram balkabağı 

Az, tuz, kimyon, karabiber(dileyenler köri ekleyebilir.) 


İlk olarak soğan küp şeklinde doğranır, bıçak yardımı ile hafifçe ezilen sarımsak pembeleşinceye kadar sotelenir. Sonrasında doğranmış balkabağı, kereviz ve kereviz sapı ile baharatlar ilave edip sotelemeye devam edilir. 1-2 bardak su ekleyip blenderdan geçirilir.

Balkabaklı Puding

 


1 su bardağı light süt 
2 yemek kaşığı pekmez 
1 yemek kaşığı buğday nişastası 
4 yemek kaşığı haşlanmış balkabağı 
1 tatlı kaşığı vanilya 
1 parça zencefil 
1 parça tarçın 
4-5 yemek kaşığı bal kabağı, 1 su bardağı süt, nişasta, vanilya, rendelenmiş zencefil ve tarçın ile puding kıvamına gelene kadar pişirilir. Ocağın altı kapanınca üzerine pekmez eklenerek karıştırılır. Soğuduktan sonra bir süre buzdolabında bekletilir. Üzerini mevsim meyveleri veya Hindistan cevizi ile süsleyerek servis edebilirsiniz.

 

Balkabaklı Pancake

1 yumurta 

1 çay bardağı süt 

3 yemek kaşığı haşlanmış balkabağı 

½ paket kabartma tozu 

¾ su bardağı tam buğday unu 

Yumurtayı süt ile çırptıktan sonra diğer malzemeleri ekleyip karıştırın. Pancakeleri tavada iki taraflı olacak şekilde pişirin. Üzerini mevsim meyveleriyle süsleyebilirsiniz. 

Afiyet ve sevgiyle…

Dilara Koçak

Dilara Koçak 1994 yılında Hacettepe Üni. Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden mezun oldu. 1996 yılında aynı üniversitede yüksek lisans eğitimini de tamamlayarak Uzman Diyetisyen ünvanını aldı. Ardından İstanbul Üniversitesinde Yönetici geliştirme programı, Boğaziçi Ünversitesinde Etkili Sunum ve Konuşma Teknikleri programı ile 2015 yılında ise Bilgi Üniversitesi’nde Halkla İlişkiler Sertifika programını tamamladı.