Sıcacık rengiyle içinizi ısıtan bal kabağını sofralarınıza eklemeye ne dersiniz? Kış kabağı olarak da bilinen bal kabağı A vitamini öncüsü olan beta karotenin en iyi kaynaklarından biridir. Sadece 100 gramı bile günlük A vitamini ihtiyacınızın tamamından fazlasını karşılayabilir. A vitamini ; epitel dokuyu kurumaya, sertleşmeye ve dejenerasyona karşı koruyan mukus salgısının sentezine yardım eder. Bu doku vücudumuzu kaplayan derinin üst tabakasında, burun, ağız, solunum ve sindirim sisteminin iç yüzeylerinde bulunur. Sağlıklı olduğunda vücuda bakteri girişini engelleyici görev yapar. Ayrıca göz sağlığı için de oldukça faydalı olan A vitamini karanlıkta görmeyi sağlar. Kemik büyümesi, üreme fonksiyonu ve genel büyüme sürecinin desteklenmesinde de rol sahibidir.
Bal Kabağı Kansere Karşı Koruyucudur
Havuç, tatlı patates ve balkabağı gibi turuncu renkteki sebze ve meyveler Ulusal Kanser Enstitüsü’ne göre kanseri önlemede önemli rol oynayan beta-karotenden zengindirler. Harvard Halk Sağlığı Beslenme Departmanı tarafından yürütülen bir araştırmaya göre beta karotenden zengin bir diyet prostat kanserine karşı koruyucu etki gösteriyor.
İşte balkabağı ile tarifler;